«Ενέσεις στην ανταγωνιστικότητα» χαρακτήρισε στο πρώτο της θέμα η εφημερίδα Καθημερινή τις αντεργατικές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση και προκάλεσε την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη βουλή. Είναι η ίδια εφημερίδα και η ΝΔ και φυσικά ο λεγόμενος επιχειρηματικός κόσμος που θριαμβολογούσαν  με το ίδιο επιχείρημα όταν μειώνονταν οι μισθοί , όταν καταργούνταν τα δώρα  Χριστουγέννων και Πάσχα, όταν κόβονταν οι συντάξεις και τα εφάπαξ, όταν συνέτριβαν κάθε εργασιακό δικαίωμα.


Ότι όλα αυτά θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα ενίσχυαν την ανάπτυξη στη χώρα . Αλλά πουθενά ανάπτυξη, πουθενά επενδύσεις, άφαντος ο λεγόμενος  επιχειρηματικός κόσμος. Αλλά δεν πρόκειται για τον υγιή επιχειρηματικό κόσμο που σέβεται τους εργαζόμενους και πλήρωσε και την κρίση . Πρόκειται για τον παρασιτικό, τα λαμόγια, τους αεριτζήδες και τους ωμούς νεοφιλελεύθερους που μισούν  και την λέξη εργαζόμενος . Επανέρχονται τώρα και ισχυρίζονται  ότι επειδή θα  απολύουν εργαζόμενους χωρίς αιτιολογίας, επειδή έτσι γουστάρουν, και χωρίς αποζημίωση και έρθει η ανάπτυξη.  Θα ήταν μεγάλη προσφορά στη δημοκρατία κάποια στιγμή ο ΣΕΒ να μας μιλούσε για τα θαλασσοδάνεια, για την φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, για το πώς επιχειρηματίες κατακλέβουν και χρεοκοπούν τις επιχειρήσεις τους και πολλά ακόμη τερατώδη . Φυσικά και δεν θα το κάνει ποτέ..
Η ΝΔ είναι μια απροκάλυπτα ταξική κυβέρνηση . Δεν κρύβεται .  Η αυτοδυναμία της έδωσε δύναμη και αλαζονεία . Και βιάζεται να ικανοποιήσει τα σκληρά ταξικά συμφέροντα κατακαλόκαιρο πιστεύοντας ότι αφού ψηφιστούν και περάσουν , κέρδισαν το στοίχημα. Το ίδιο πίστευαν πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν για άλλα ζητήματα και το πλήρωσαν πολύ ακριβά.
Η ΝΔ δίνει κίνητρα στην αντιπολίτευση να συνεργαστεί και να αντιδράσει. Έχουμε μπροστά μας μείζονα ζητήματα που θα κρίνουν πολλά . Θα κρίνουν και πόσο θα αντέξει η ΝΔ στην κυβέρνηση. Γιατί και στο παρελθόν κυβερνήσεις με μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ , έπεσαν σαν χάρτινος πύργος. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θα πέσει . Αλλά μπορεί να πιεστεί ώστε να βάλει φρένο στην αντικοινωνική της ορμή .
           

Οι τροπολογίες


Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση παρέμειναν ανένδοτοι και δεν απέσυραν τις επίμαχες τροπολογίες.
Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, με το επιχείρημα ότι λειτουργούν ανασταλτικά για την πρόσληψη εργαζομένων, αφορούν την κατάργηση τριών ευνοϊκών διατάξεων για τους εργαζόμενους, προσφέροντας... δωράκι στον ΣΕΒ και άλλους εργοδότες.
Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά τις εξής διατάξεις του εργατικού δικαίου:
1.    Αυτήν που αφορά την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (ψηφίστηκε το 2018), η οποία προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (π.χ. διεκδίκηση οφειλών).
2.    Τη διάταξη νόμου του 2019, η οποία προέβλεπε ότι για είναι νόμιμη μια απόλυση απαιτείται ο εργοδότης να αναφέρει τον βάσιμο λόγο αυτής, όπως π.χ. τη συμπεριφορά του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
3.    Διάταξη νόμου του 2019, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών (αυτό αφορά, κυρίως, παράνομες απολύσεις).

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο