του Σωτήρη Σιδέρη


Οι μεγάλες χώρες , κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία αναδιπλώνονται και αρνούνται πλέον να συναινέσουν στη διεύρυνση της ΕΕ στα  δυτικά βαλκάνια,  εξαιτίας κυρίως της πίεσης που ασκείται από ακροδεξιές δυνάμεις. Την  ίδια στιγμή η Αλβανία οδεύει σταθερά προς το χάος και η Βόρεια Μακεδονία  τηρεί στάση αναμονής , ενδεχομένως να κυριαρχεί και η απογοήτευση γεγονός που δεν ξέρουμε πως θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό. 
Σχεδόν τριάντα χρόνια έχουν περάσει από την πτώση του καθεστώτος Χότζα και η Αλβανία αδυνατεί να βρει δημοκρατικό βηματισμό. Αν όμως επρόκειτο για ένα εσωτερικό πρόβλημα το κακό θα ήταν μικρό.

Όμως η Αλβανία έχει ανοιχτά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, κυρίως με την Ελλάδα και την Σερβία και η εσωτερική κρίση θα επηρεάσει και την εξωτερική της πολιτική και ο εθνικισμός της θα απογειωθεί. Η απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα να ακυρώσει την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης και η αντίδραση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα , αναπόφευκτα οδηγεί σε πολιτική σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ήδη το πολιτικό σύστημα στην Αλβανία δεν λειτουργεί εδώ και μήνες. Η αντιπολίτευση του Μπερίσα πραγματοποιεί ανένδοτο αγώνα, αλλά σε κάθε περίπτωση η Αλβανία οδηγείται σε οπισθοδρόμηση.
       

Η καθηλωμένη ΕΕ


Γερμανία και Γαλλία, η κάθε μία για δικούς της λόγους ορθώνουν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια απόφαση για έναν νέο κύκλο διεύρυνσης της ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής στις 21-22 Ιουνίου.
 Η  Γερμανία  δηλώνει  ότι δεν υπάρχει χρόνος για την «απαραίτητη τοποθέτηση» εκ μέρους της Μπούντεσταγκ, καθώς το θέμα δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα του γερμανικού Κοινοβουλίου. Η  Γαλλία θεωρεί ότι με δεδομένη την άνοδο της ακροδεξιάς, όπως αυτή καταγράφηκε  στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, δεν είναι δυνατόν στην παρούσα χρονική στιγμή, να εκδοθεί ένα κείμενο Συμπερασμάτων που να θέτει θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
 
Είναι αυτονόητο ότι αν οι δύο χώρες δεν συναινέσουν και δεν βρουν μια κοινή θέση , συμπεράσματα δεν θα εκδοθούν και η κατάσταση στα δυτικά βαλκάνια θα  επιδεινωθεί. Η ΕΕ θα μπει σε έναν νέο κύκλο αντιμέτωπη με πλείστα προβλήματα και υπό συνεχή πίεση καθώς τα ακροδεξιά κόμματα, ανεξάρτητα από τον βαθμό της θεσμικής επιρροής στην ΕΕ, έχουν πλέον αρκετή ισχύ εντός των χωρών της ΕΕ οπότε οι κυβερνήσεις θα κάνουν δεύτερες σκέψεις σε κάθε περίπτωση, είτε τίθενται ζητήματα διεύρυνσης είτε εμβάθυνσης , είτε αφορά τον διεθνή ρόλο της  ΕΕ .

 

Η θέση της Ελλάδας




Η στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας ενισχύει εκ των πραγμάτων τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και την φέρνει σε θέση ισχύος έναντι της Αλβανίας ως προς τα διμερή ζητήματα, παρά το αρνητικό κλίμα. Βέβαια η στάση του Παρισιού και του Βερολίνου απαλλάσσει την ελληνική κυβέρνηση από την άσκηση βέτο στην  έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, καθώς τα Τίρανα επιδεινώνουν την πολιτική τους έναντι της μειονότητας .

Η Αλβανία αρνείται πεισματικά να νομοθετήσει για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας  ζήτημα που είναι ευρωπαικό πρωτίστως , αλλά και διμερές, αλλά τόσο ο Ράμα, όσο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ελάχιστη σημασία δίνουν.

Αυτό όμως δεν είναι προς το συμφέρον τους. Η Αλβανία θα οδηγηθεί σε μείζονα κρίση γιατί η έλλειψη στρατηγικού προσανατολισμού και εφικτών πολιτικών στόχων την αποδυναμώνει . Ωστόσο , ο εθνικισμός καλά κρατεί και αντί  οι πολιτικές δυνάμεις να αξιολογήσουν τις δυσμενείς για τα Τίρανα εξελίξεις και να διορθώσουν την πολιτική τους, επιδεικνύουν πρωτοφανή αδυναμία και ανεπάρκεια να κινηθούν σύμφωνα με τα πραγματικά αλβανικά συμφέροντα.

Πιθανολογείται ότι ο εθνικισμός θα αυξηθεί και έναντι της Ελλάδας, αλλά αυτό ίσως εξελιχθεί σε ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο για τις διμερείς σχέσεις  ίσως και επικίνδυνο. Η Αλβανία δεν αξιοποίησε το θετικό πνεύμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να λυθούν τα διμερή προβλήματα με αμοιβαίο όφελος και τώρα πιθανότατα , με ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης  Ιουλίου θα αυξηθεί και στην Ελλάδα ο εθνικισμός , καθώς η σύμφυση ΝΔ- ακροδεξιών δυνάμεων θα γίνει πολύ πιεστική. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα κλίμα  που θα είναι αρνητικό και για τις δύο χώρες και οι διμερείς σχέσεις θα οδηγηθούν και σε όξυνση και σε αδιέξοδο.

Τα βαλκάνια συνολικά οδηγούνται σε στασιμότητα , αν όχι σε οπισθοδρόμηση. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία αδυνατούν να ανακάμψουν εδώ και χρόνια, τα δυτικά βαλκάνια οδηγούνται σε αδιέξοδο, το ιερατείο της ΕΕ και οι μεγάλες χώρες δεν δείχνουν να έχουν κάποιο στρατηγικό σχέδιο και η Ελλάδα δεν είναι στα καλύτερά της…

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο