Τα προβλήματα του κλάδου  των Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας (ΣΓΕ) περιγράφονται στο παρακάτω άρθρο που πήραμε από την Ενωση Ακολούθων Τύπου (ΕΝ.Α.Τ.) Μαίρη Βαξεβανίδου

"Ο Κλάδος των Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας (ΣΓΕ) αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από αποφοίτους του αντίστοιχου εξειδικευμένου Τμήματος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία εισάγονται με αδιάβλητες διαδικασίες και φοιτούν με αποκλειστικό αντικείμενο σπουδών τη στελέχωση των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού τα οποία αποτελούν το πιο δυναμικό εργαλείο άσκησης Δημόσιας Διπλωματίας. Εν συνεχεία, τα στελέχη του Κλάδου ΣΓΕ ασχολούνται και εξειδικεύονται σε θέματα που σχετίζονται με την Επικοινωνία και τη Δημόσια Διπλωματία, καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στα Γραφεία Τύπου και στην Κεντρική Υπηρεσία.



Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Τμήμα Στελεχών Επικοινωνίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί ενδεχομένως τη μοναδική περίπτωση υψηλής εξειδίκευσης και η φοίτηση σε αυτή πραγματοποιείται με ευρωπαϊκούς πόρους και έξοδα του Ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου Τμήματος, όπως άλλωστε και οι απόφοιτοι όλων των Τμημάτων της ΕΣΔΔ αποτελούν κατ’ ουσίαν μια δημόσια επένδυση, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποδώσει.

Αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εάν το έμψυχο δυναμικό του εξειδικευμένου κλάδου αξιοποιήθηκε επαρκώς. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου οι επικοινωνιακές επιθέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα ήταν καταιγιστικές, η κοινή λογική θα επέτασσε να αξιοποιηθεί αυτό το δυναμικό για να ενισχυθεί η επικοινωνιακή πολιτική της χώρας. Το αντίθετο, όμως, συνέβη. Ο Κλάδος ΣΓΕ ακολούθησε την πτωτική πορεία των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την επικοινωνία, ενώ παράλληλα υπέστη μία πρωτοφανή συρρίκνωση και απαξίωση, η οποία αντικατοπτρίστηκε στη μείωση των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας (ΓΤΕ) από 44 σε 24, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτες γεωγραφικές περιοχές με αξιοσημείωτο ομογενειακό στοιχείο, όπως συνέβη επί παραδείγματι με την αναστολή της λειτουργίας των ΓΤΕ Σίδνεϋ και Οττάβας.

Κατάργηση βάσης δεδομένων – εμπόδια στη ροή πληροφόρησης



Μέσα στο πλαίσιο της αδιαφορίας και απαξίωσης του έργου της Δημόσιας Διπλωματίας από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΨΗΠΤΕ,καταργήθηκε το Livelink, ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας των Αρχών Εξωτερικού και της Κεντρικής Υπηρεσίας, το οποίο επέτρεπε την άμεση ροή της πληροφορίας, ενώ παράλληλα λειτουργούσε και ως αρχείο και εξαιρετική βάση δεδομένων.

Παράλληλα, ανακόπηκε η ροή πληροφόρησης του ΥΠΕΞ (συμπεριλαμβανομένων των επισκοπήσεων των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού),  στην οποία είχαν πρόσβαση εκπρόσωποι ελληνικών ΜΜΕ. Πρεσβείες άλλων χωρών (βλ. Τουρκία) προσφέρθηκαν να καλύψουν το κενό για τους Έλληνες δημοσιογράφους με την παροχή σχετικής πληροφόρησης. Θεωρούμε περιττό να σχολιάσουμε τις μακρόπνοες επιπτώσεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημιουργηθείσα κατάσταση.



Επίμαχες διατάξεις νέου Οργανισμού ΥΠΕΞ



Η συρρίκνωση των ΓΤΕ ενδέχεται να αποτελεί και την αιτία για τις επίμαχες διατάξεις του νέου Οργανισμού του ΥΠΕΞ, οι οποίες προβλέπουν ότι «Η Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας δύναται να προβαίνει σε εξωτερική ανάθεση συμπληρωματικών δραστηριοτήτων αποδελτίωσης και παρακολούθησης εντύπων και ψηφιακών ΜΜΕ σε τρίτους», βάσει του ά. 18, παρ. 2. Πέρα από τα όσα αναφέρθηκαν για το θέμα αυτό, αξίζει να επισημανθούν και τα όσα αναφέρονται στην τοποθέτηση του Συλλόγου Πτυχιούχων  Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης την 6η Μαΐου 2019, 18:08, για την οποία ανέφεραν τα ακόλουθα «Άρθρο 18: Παράγραφος 2 προσπαθεί να νομιμοποιήσει δαπάνη αποδελτίωσης τύπου, η οποία κρίθηκε μη νόμιμη από την Υπηρεσία Παρέδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Ως προς το άρθρο 18 αξίζει να υπογραμμισθεί η ακόλουθη τοποθέτηση της ΕΔΥ (Ένωσης Διπλωματικών Ακολούθων) την 6η Μαΐου 2019, 10:49, η οποία, παραθέτοντας κείμενο γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, κ. Σπυρόπουλου, επί του σχεδίου νέου οργανισμού, σύμφωνα με την οποία υφίστανται ποικίλα νομοτεχνικά προβλήματα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, φθάνοντας μέχρι του σημείου να καθιστούν τον νέο οργανισμό αντιβαίνοντα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει τα ακόλουθα για το Άρθρο 18: Η νέα «Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας» που συνίσταται με το άρθρο αυτό εμφανίζει εν μέρει σύγκρουση αρμοδιοτήτων με αυτές της Γεν. Γραμματείας Ενημέρωσης του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής.

Δεν μπορούμε παρά να διερωτηθούμε σε τι θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον η δαπάνη ανθρωπίνων και υλικών πόρων, για τη δημιουργία σε βάθος (πολύτιμου) χρόνου για τη δημιουργία μίας δομής για την άσκηση της δημόσιας διπλωματίας, ενώ η δομή αυτής υφίσταται ήδη επί χρόνια και ασκεί αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες αυτές. Ο Κλάδος των Διπλωματικών Υπαλλήλων και ο Κλάδος των Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας συνεργάζονται υποδειγματικά επί δεκαετίες με κοινή στόχευση, αλλά διαφορετικό αντικείμενο. Η σύγκρουση αρμοδιοτήτων η οποία ως άνω διαπιστώνεται δεν έχει σε τίποτα να βοηθήσει τις κοινές επιδιώξεις των δύο κλάδων και ως εκ τούτου η ΕΝΑΤ επανέρχεται στο αίτημά της περί κατάργησης των επίμαχων διατάξεων.


Επιπλέον λόγος για υπαγωγή στο ΥΠΕΞ



Η ανάγκη υπαγωγής του Κλάδου των Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας (ΣΓΕ) στο ΥΠΕΞ υπαγορεύεται και από έναν ακόμη σοβαρό λόγο με εθνικές προεκτάσεις:

Την αποτελεσματικότερη επικοινωνιακή διαχείριση εθνικών κρίσεων λόγω εμπλοκής της χώρας μας σε εμπόλεμες καταστάσεις, σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια και τις συμμαχικές μας υποχρεώσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς.
 Το Δόγμα της "Ενιαίας Φωνής" προς το εσωτερικό αλλά και ξένο ακροατήριο, διαμορφώνεται και επικοινωνείται μέσω κυρίως της συνεργασίας του ΥΠΕΞ και της εκάστοτε κυβέρνησης και ο κλάδος των ΣΓΕ με την κατάρτιση και εμπειρία που διαθέτει παίζει αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση του εν λόγω στρατηγικού στόχου".

 
...

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο