Απομονωμένη από όλον τον κόσμο, δυτικό και ανατολικό, η Τουρκία επιχειρεί απεγνωσμένα να επιβάλλει την πολύπλευρη παρανομία της στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνοντας την διεξαγωγή γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.  Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία με Navtex,  εξήγγειλε γεώτρηση με το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), που ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Η γεώτρηση, σύμφωνα με τις συντεταγμένες της εν λόγω Navtex, αναμένεται να γίνει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πέγειας.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και επικριτικές για την Τουρκία. Η Ευρωπαική Ένωση, η Ρωσία, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία , αλλά η Τουρκία επέμεινε στις θέσεις της.

 


Οι ΗΠΑ , είναι άγνωστο τι ακριβώς θα κάνουν καθώς παρασκηνιακά φαίνεται ότι θα πιέσουν για λύση του Κυπριακού ώστε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων να «μοιραστούν ακριβοδίκαια», σύμφωνα με το Στέητ Ντηπάρτμεντ . Λύση όμως του Κυπριακού κανείς δεν αναμένει οπότε το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μέχρι το Φθινόπωρο.
Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι δεν θα αντιδράσει στρατιωτικά στην κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα επιδιώξει να ακυρώσει την τουρκική τακτική, διπλωματικά. Η Ύπατη  Εκπρόσωπος  για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα  Μογκερίνι, εξέφρασε  τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Οπως αναφέρει, «τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα  τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό πλαίσιο, συνεχίζει, «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια». Διαμηνύει δε, ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».

Οι πραγματικές δυνατότητες

Υπάρχουν ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η γεώτρηση. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι ειδήμονες   , ουσιαστικά η Άγκυρα παίζει παιχνίδια εντυπώσεων προκαλώντας απλά αναστάτωση , καθώς δεν έχει αποκτήσει ακόμη επιστημονικές δυνατότητες για να κάνει αποτελεσματική γεώτρηση.  Στο παρασκήνιο είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι , σειρά διεθνών εξειδικευμένων εταιρειών, των οποίων η συνεργασία είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση τέτοιων γεωτρήσεων, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμμετέχουν σε περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο και η "Siem", στην οποία ανήκουν τα σκάφη υποστήριξης.

Υπό αυτό το πρίσμα αυτό που πραγματικά θα συμβεί είναι η πρόκληση τεχνητής έντασης , αλλά πλέον  η Τουρκία έχασε πραγματικά πολύ χρόνο για να οργανωθεί και ήδη κάνει πολλά λάθη νομίζοντας ότι μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις της και να πραγματοποιήσει τις απειλές της. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό των πλοίων πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη  και αν κάποιοι επιστήμονες αμφιταλαντεύονταν, τώρα είναι σίγουρο ότι δεν θα πάρουν το ρίσκο. Αυτό πιθανότατα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και Τούρκους τεχνικούς καθώς δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Τουρκίας γιατί θα κινδυνεύουν να συλληφθούν.
Από πολιτική άποψη λοιπόν, η Τουρκία συνεχίζει τους ανέξοδους λεονταρισμούς, μια πολιτική που δεν παράγει αποτελέσματα καθώς δεν έχει καμία συμμαχία να επιδείξει. Προφανώς η  Άγκυρα μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, να επιχειρήσει την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, αλλά γνωρίζει και τα όριά της. Και αυτή την στιγμή οι συσχετισμοί είναι συντριπτικά εναντίον της.
Συμπερασματικά, θα έχουμε μια περίοδο τεχνητής όξυνσης που προφανώς περικλείει κάποιους κινδύνους στην περιοχή, αλλά είναι προφανές ότι για την Τουρκία δεν θα υπάρχουν θετικές ειδήσεις. Και αυτό, είτε θα την κάνει πιο λογική, είτε θα οδηγηθεί σε παροξυσμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, με κάθε κίνηση που κάνει , η Άγκυρα χάνει έδαφος. Και αυτό είναι πολιτικό πρόβλημα του Ερντογάν και όχι της Κύπρου και των συμμάχων της.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο