Ο Ρ. Τ. Ερντογάν  έχασε για πρώτη φορά μια εκλογική μάχη μετά το 2002 που ανήλθε στην εξουσία. Όχι, δεν είναι το τέλος της παντοκρατορίας του, οι γνωρίζοντες μάλιστα βλέπουν ότι είναι έτοιμος να αναδιαμορφώσει το σύστημα που ο ίδιος δημιούργησε τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Όμως η οικονομική κρίση, η εμπλοκή σε πολέμους και η διαφθορά, οδήγησε σε μια πρώτη ισχυρή προειδοποίηση από το εκλογικό σώμα.
Το κυβερνών Κόμμα, το ΑΚΠ, χάνει σ αυτές τις δημοτικές εκλογές και την Άγκυρα όπως και την Κωνσταντινούπολη μαζί με τους μεγάλους  Δήμους της Σμύρνης και της Αττάλειας (όπως και άλλους Δήμους στα παράλια)  που ήταν έτσι κι αλλιώς κάστρα της αντιπολίτευσης.
Το πραξικόπημα του  Ιουλίου του 2016, του έδωσε την δυνατότητα να εδραιώσει ένα απολυταρχικό σύστημα, διαλύοντας την έτσι κι αλλιώς αδύναμη αντιπολίτευση των κεμαλιστών. Και παρά την νίκη της αντιπολίτευσης στις δυο μεγαλουπόλεις της Τουρκίας, η ενδυνάμωση της δεν είναι βέβαιη.
Το μήνυμα που πήρε χθες ο Ερντογάν από το εκλογικό σώμα, του δίνει την δυνατότητα να ανασυγκροτήσει και το δικό του κόμμα (ΑΚΠ) αλλά και να επιτρέψει την δημιουργία  ενός δεύτερου πόλου, που θα είναι επίσης ισλαμιστικός και όχι κεμαλικός.

Πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μ. Νταβούτογλου ή ο πρώην Πρόεδρος Α. Γκιούλ (πρώην στενοί συνεργάτες και οι δύο του Ερντογάν) αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στην δημιουργία ενός ακόμα  ισλαμιστικού πόλου. Οι εκλογές της Κυριακής έδειξαν την επιστροφή στην πολιτική κινητικότητα,  ότι και οι γυναίκες με μαντήλα μπορούν και πάλι να ψηφίσουν και άλλο κόμμα πέραν του ισλαμικού ΑΚΠ. Αν θα θέλαμε να μεταφέρουμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα την κατάσταση, θυμίζει την κινητικότητα των ψηφοφόρων από δεξιά προς τα αριστερά, και το αντίστροφο, χωρίς ενδοιασμούς. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρώτη ήττα του Ερντογάν, από την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος πήρε την ευθύνη πάνω του. Μιλούσε έως και σε 6 συγκεντρώσεις την ημέρα. Όμως , αν και έχασε τις μεγάλες πόλεις, σε πανεθνικό επίπεδο μπορεί ακόμα να λέει οτι έχει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 Δήμους πόλεων συνολικά. H κυβερνητική  Συμμαχία του Λαού (AKP, MHP) φαίνεται συγκεντρώνει, πανεθνικά, ποσοστό πλησίον του 52%.
Επισημαίνεται ότι στον πολυπληθέστερο δήμο της Τουρκίας, την Çankaya, η οποία υπάγεται στον μητροπολιτικό δήμο της Άγκυρας, oı δυνάμεις της αντιπολίτευσης υπερβαίνουν το 72,7%.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα  που αφορούν την Ίμβρο και την Τένεδο, το İYİ Parti (Ακσενέρ) κέρδισε την Ίμβρο με ποσοστό 56,7% ενώ το CHP την Τένεδο με ποσοστό 65,2%. Προφανώς η «επιστροφή» Ελλήνων στην Ιμβρο, ενίσχυσε την «λύκαινα» που ζητά να καταλάβει η Τουρκία και άλλα νησιά του Αιγαίου.
Για πρώτη φορά επίσης εκλέγεται κομμουνιστής Δήμαρχος στην κουρδική πόλη Ντερσίμ (Ζαζά λέγεται στα κούρδικα ). Ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, προφανώς με τις ψήφους του κουρδικού πληθυσμού κερδίζει τον Δήμο.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στους 30 μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας, με καταμετρημένο πάνω από το 70% των ψήφων ήταν τα εξής:
(Για την κατανόηση , οι συντομογραφίες των κομμάτων είναι:
AKP     Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (Ερντογαν)
CHP     Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (κεμαλιστες- Κιλιντσαρογλου)
MHP    Εθνικιστικό Κόμμα Τουρκίας (Μπαχτσελί)
IYI        Κόμμα Καλού Δρόμου (Μεράλ Ακσενέρ)
Άγκυρα        Mansur Yavaş (CHP) 49.8% - Mehmet Özhaseki (AKP) 47.7%
Κωνσταντινούπολη  Ekrem İmamoğlu (CHP) 49%, Binali Yıldırım (AKP) 48% 

Αδανα        Zeydan Karalar (CHP)  51.23%  – Hüseyin Sözlü (MHP) 44%

Ατταλεια        Muhittin Böcek (CHP) 50.24% – Menderes Türel (AKP) 47.05%
Αϊδινιο        Özlem Çerçioğlu (CHP) 52.84% – Mustafa Savaş (AKP) 43.27%
Μπαλικεσίρ        Yücel Yılmaz (AKP) 48.14% – İsmail Ok (İYİ Parti) 46.9%
Προύσα        Alinur Aktaş (AKP) 49.78% – Mustafa Bozbey (CHP) 46.75%
Ντενιζλί i        Osman Zolan (AKP) 49.73%  – Ümit Bahtiyar (İYİ Parti) 42.99%
Ντιαρμπακιρ        Adnan Selçuk Mızraklı (HDP) 61.87% – Cumali Atilla (AKP) 31.08%
Ερζερουμ         Mehmet Sekmen (AKP) 63.23% – Mahmut Uykusuz (İYİ Parti) 24.34%
Εσκισεχίρ        Yılmaz Büyükerşen (CHP) 50.32% – Burhan Sakallı (AKP) 45.78%
Gaziantep        Fatma Şahin (AKP) 53.57%– Celal Doğan (DSP) 25.44%
Χατάϊ               Lütfü Savaş (CHP) 52% –  İbrahim Güler (AKP) 44.50%


Σμύρνη         Mustafa Tunç Soyer (CHP) 58.21% – Nihat Zeybekçi (AKP) 38.13%
Καχραμανμαρας        Hayrettin Güngör (AKP) 64.40% – Ali Öztunç (İYİ Parti) 29%
Καυσερί         Memduh Büyükkılıç (AKP) 63% – Dursun Ataş (İYİ Parti)31%
Κότσαλι        Tahir Büyükakın (AKP) 55.15 – Serdar Kaman (İYİ Parti) 32.93%
Ικόνιο        Uğur İbrahim Altay (AKP) 71.1% – Oğuz Şimşek (İYİ Parti) 20%
Μαλάτυα        Selahattin Gürkan (AKP) 69.31% – Soner Gökçe (CHP) 21.18%
Μανίσα         Cengiz Ergün (AKP) 54.35% – Orkun Şıktaşlı (İYİ Parti) 37%
Μαρντίν        Ahmet Türk (HDP) 53.37% - Mehmet Vejdi Kahraman (AKP) 39.94%
Μερσίνα        Vahap Seçer (CHP) 42.47% – Hamit Tuna (AKP) 41.43%
Μούγλα        Osman Gürün (CHP) 36% - Mehmet Nil Hıdır (AKP) 28%
Ορντού        Mehmet Hilmi Güler (AKP)  56% - İdris Naim Şahin (Saadet) 26%
Σαγγάριος      Ekrem Yüce (AKP) 65.53% – Cihan Kolip (İYİ Parti) 27.71%
Σαμψούντα        Mustafa Demir (AKP) 45.54% – Hayati Tekin (İYİ Parti) 28.78
Σανλιούρφα      Zeynel Abidin Beyazgül (AKP) 61.11% - Sabahattin Cevheri (Saadet) 35%
Ραιδεστός (Τεγκιρντάγκ)  Kadir Albayrak (CHP) 51.1% - Mestan Özcan (AKP) 44%
Τραπεζούντα       Murat Zorluoğlu (AKP) 63.7% – Atakan Aksoy (İYİ Parti) 30%
Βάν        Bedia Özgökçe Ertan (HDP) 50% – Necdet Takva 42.8%



Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο