του Σωτήρη Σιδέρη


Ο πολιτικός χρόνος είναι αμείλικτος όταν οι επιλογές μιας κυβέρνησης ή ενός κόμματος περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ την ίδια στιγμή οι αντίπαλοι έχουν τουλάχιστον, τη δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία.
Κανένα κόμμα στον κόσμο δεν κατάφερε να είναι με όλους. Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι δεξιό και κεντρώο και κεντροαριστερό και αριστερό κόμμα. Αν αυτό ήταν πολιτικά ωφέλιμο δεν θα ήταν 5-10 μονάδες πίσω, θα προηγούνταν. Άρα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και να επανέλθει στην ιδεολογική του βάση, διευρύνοντας ταυτόχρονα τον προοδευτικό ορίζοντα , ώστε να κάνει διακριτή τη διαφορά του με τη δεξιά και να επανακάμψουν οι αριστεροί ψηφοφόροι.


Μια δεξιά που μετά την στήριξή της και από Καραμανλή –Αβραμόπουλο στο θέμα των Πρεσπών, εμφανίζεται  ενωμένη , γεγονός που  αφενός ευνοεί τον  πρόεδρο της ΝΔ , αφετέρου δε, αποδυναμώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Μητσοτάκης είναι έρμαιο του Σαμαρά.
Αν και είναι άκρως υποκριτική η στάση της ΝΔ και άλλων κομμάτων γύρω από την συμφωνία των Πρεσπών, σε ένα πράγμα έχουν όλοι αυτοί δίκιο, αν και το χρησιμοποιούν ως άλλοθι. Ότι ο Τσίπρας, παγιδεύτηκε από τα μυθεύματα του Κοτζιά ότι θα διασπούσε τη ΝΔ και θα κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή και δεν ακολούθησε συναινετική πολιτική. Όφειλε ο πρωθυπουργός να αφαιρέσει εξαρχής κάθε επιχείρημα, λογικό ή κάλπικο από τη δεξιά αντιπολίτευση, καλώντας σε συμπόρευση τους πρώην πρωθυπουργούς και τα πολιτικά κόμματα, όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Τώρα πληρώνει τα σπασμένα.
 Με βάση αυτή την πραγματικότητα, ο  ΣΥΡΙΖΑ έχει  υποχρέωση να χαράξει τις διαχωριστικές γραμμές με την δεξιά με πολιτικές αποφάσεις και όχι με ρητορικά σχήματα, ούτε με καταδικασμένες εκ των προτέρων κινήσεις κορυφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε και τώρα βρίσκεται πίσω από τις διαχωριστικές γραμμές που ήδη έχει χαράξει η ΝΔ και η ακροδεξιά απέναντί του, αντί  να γίνει το αντίστροφο. Όμως ο πολιτικός χρόνος, αν και λίγος, είναι αρκετός για μια νέα πρωτοβουλία που θα αλλάξει το σκηνικό.

Η νέα  Παράταξη


Δεν είναι  η συμφωνία των Πρεσπών που επιδρά στον εκφυλισμό του πολιτικού συστήματος που ήδη διαρκεί μια δεκαετία.  Τα ισχυρά κόμματα δεν κλονίζονται εύκολα. Εύκολα διαλύονται τα κόμματα που χάνουν τα κοινωνικά τους ερείσματα, που εγκαταλείπουν τις ιδεολογικές τους αρχές και θέσεις και οι οπαδοί τα τιμωρούν οδηγώντας τα στο περιθώριο.  Το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων δεν εξέφραζαν από την αρχή τίποτα, γι αυτό και εκφυλίστηκαν τόσο γρήγορα. Η Αριστερά στην Ελλάδα δεν έχει ηττηθεί.  Έχουν ηττηθεί οι συνεχείς  στροφές προς τα δεξιά. Χιλιάδες αριστεροί ένιωσαν ταπεινωμένοι να βλέπουν τον Τσίπρα και το μισό υπουργικό συμβούλιο να χαριεντίζεται στου Λιβάνη , στο απόλυτο τίποτα της πολιτικής.
Επειδή ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η σπονδυλική στήλη της Αριστεράς, η πρωτοβουλία ανήκει στον Τσίπρα. Που πρέπει να απευθύνει ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για διάλογο τον Γιώργο Παπανδρέου, σε μικρότερα κόμματα και κινήσεις, σε πνευματικούς ανθρώπους και επιστήμονες για να συγκροτηθεί ενόψει των εκλογών μια μεγάλη παράταξη , που στόχο θα έχει την ενιαία κάθοδο στις εκλογές για να αντιμετωπιστεί η δεξιά και η ακροδεξιά πρόκληση.  Ώστε ο λαός να γνωρίζει εκ των προτέρων τη νέα πρόταση για κυβέρνηση και το  πρόγραμμά της και να κληθεί να το εγκρίνει. Έτσι θα αποκλειστεί η επανάληψη του πειράματος ΣΥΡΙΖΑ –Καμμένου ή άλλου αντιλαϊκού σχήματος.
 Άμεσα θα πρέπει να συγκροτηθούν επιτροπές διαλόγου που μέσα σε αυστηρά προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιο θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
 Στην συνέχεια, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ένα  κοινό ανοιχτό συνέδριο , το οποίο θα καταλήξει σε ένα ακριβές προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Ένα πρόγραμμα για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική,  που θα περιβληθεί και θα πιστοποιηθεί με τις υπογραφές των επικεφαλής των δυνάμεων που θα συναπαρτίζουν το νέο Συνασπισμό και με βάση την αναλογικότητα θα συγκροτηθούν και τα ψηφοδέλτια. Από τον Συνασπισμό αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν εκ των προτέρων όσοι πράττουν ιδιοτελώς, εκβιάζουν για τα προνόμιά τους ή φαντασιώνονται μεγαλεία για τον εαυτό τους.
Η παράταξη που θα προκύψει από το συνέδριο αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της πολιτικής συμμετοχής, θα ενεργοποιήσει πολίτες που έχουν αποσυρθεί από τα κόμματά τους απογοητευμένοι, θα ενισχυθεί η συσπείρωση και θα δημιουργηθεί μια σημαντική δυναμική που μπορεί να αντιμετωπίσει την δεξιά και την ακροδεξιά.
Η προοδευτική παράταξη έχει ανάγκη από αξιοπιστία. Αν δεν υπάρξει  το κρίσιμο αυτό στοιχείο , μοιραία θα οδηγηθεί σε συντριβή από την οποία δύσκολα θα συνέλθει, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η ήττα της αριστεράς σημαίνει ότι ταυτόχρονα θα αναδείξει πιο ισχυρές τις ακροδεξιές δυνάμεις με ότι αυτό συνεπάγεται και για το μέλλον της Ελλάδας και για το μέλλον της Ευρώπης.
Η δεξιά δεν είναι η πρώτη φορά που συσπειρώνεται. Το κάνει σχεδόν πάντα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Εμφανίζει πρωτοφανή ενότητα , χωρίς να έχει ίχνος ενοχής που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Η αριστερά κάνει συνέδρια αυτοκριτικής, διασπάται, αντιμετωπίζει κρίσεις  και κρίση συνειδήσεως ενίοτε. Η δεξιά ποτέ. Δεν έκανε ποτέ ένα συνέδριο αυτοκριτικής και δεν θα το κάνει ποτέ γιατί η εξουσία είναι αυτοσκοπός γι αυτό και είναι ευάλωτη απέναντι σε ένα νέο δημοκρατικό συνασπισμό.
 Μια δεσμευτική προγραμματική συνεργασία σε συνδυασμό με μια μεγάλη  κοινή εκστρατεία , με κοινούς στόχους, ιδέες και αρχές μπορούν να ανατρέψουν την πορεία προς την ήττα. 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο