του Σωτήρη Σιδέρη

Την στιγμή που η αβεβαιότητα αρχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και οι σχέσεις Τσίπα –Καμμένου βρίσκονται κυριολεκτικά στο κόκκινο εδώ και μερικά 24ωρα, ο πρωθυπουργός  είναι έτοιμος να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική κρίση.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας την Παρασκευή, στο μεταξύ όμως θα έχουν συνεδριάσει οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, αρα θα είναι γνωστή η επίσημη απόφαση του συγκυβερνώντος κόμματος για την στάση του από τώρα και στο εξής. Αν δηλαδή θα συνεχίσει να συμμετέχει την κυβέρνηση ή θα αποχωρήσει.  Εκτός και αν ο Καμμένος κάνει μονομερείς κινήσεις και ανακοινώσει επίσημα σήμερα την παραμονή και την συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

 


Μετά από σειρά συσκέψεων που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου και σε πλήρη συνεννόηση με τον Πάνο Σκουρλέτη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, μετά τις δηλώσεις για αποχώρηση των ΑΝΕΛ,  ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την στήριξη της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ ή άλλο κόμμα ή μεμονωμένους βουλευτές, δηλαδή δεν πρόκειται να στηριχθεί στην ανοχή τους για να παραμείνει στην εξουσία .
Σε περίπτωση λοιπόν που οι ΑΝΕΛ αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση , ο πρωθυπουργός  θα κινήσει άμεσα,  τις διαδικασίες για να διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής( μετά από τριήμερη συζήτηση)  και να έχει επίσημα, εντός του κοινοβουλίου τη δεδηλωμένη. Στην κυβέρνηση πιστεύουν  και αυτή ήταν η συζήτηση στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας χθες 7Ιανουαρίου, ότι θα υπάρξουν 151 θετικές ψήφοι. Αν καταψηφιστεί , τότε θα προκηρυχθούν άμεσα εκλογές και η συμφωνία των Πρεσπών  θα κατατεθεί στη βουλή μετά τις εκλογές . 
Στην περίπτωση που ο Καμμένος αποφασίσει να παραμείνει στην κυβέρνηση θα λήξει ο συναγερμός. Αν όμως αποχωρήσει και  ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε  ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε ανασχηματισμό  και θα κάνει  σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με προτεραιότητα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα φέρει στη βουλή τα νομοσχέδια που έχει προγραμματίσει  και θεωρείται πλέον βέβαιο ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο.
Αυτή την περίοδο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έχει ήδη κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό που σύμφωνα με κομματικές πηγές, έχει αναζωογονηθεί σημαντικά και έχει αναθέσει σε κορυφαίο στέλεχος την σύνταξη του ανανεωμένου προγράμματος του κόμματος . Περί τα τέλη Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να ολοκληρώσει τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ετοιμάζεται και άλλη συνεδρίαση που θα γίνει την κατάλληλη στιγμή για να συζητήσει την πολιτική συμμαχιών καθώς η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ολοκληρώνεται.
Πληροφορίες που κάνουν λόγο για μαζικές μεταγραφές πρώην στελεχών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ διαψεύδονται κατηγορηματικά από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώνουν ότι ισχύουν στο ακέραιο παλαιότερες κομματικές αποφάσεις ότι υπουργοί και στελέχη που είχαν αρνητική εικόνα στην κοινωνία δεν έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οριακή κατάσταση παρά την αναβολή


Χωρίς να αλλάζει τίποτα όσον αφορά την ουσία των σχέσεων  ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ , ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συμφώνησαν να δώσουν διήμερη αναβολή για την λήψη των τελικών αποφάσεων σχετικά με την συνέχιση ή όχι της  συγκυβέρνησης.
Με πρόσχημα την ανάγκη ολοκλήρωσης  της επίσκεψης της Μέρκελ στην Αθήνα, οι Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν να συναντηθούν την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου για να λάβουν αποφάσεις υπό τις απειλές του Καμμένου να αποχώρηση από την   κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα όμως και οι δύο πλευρές προτίμησαν την αναβολή προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να γίνει ψύχραιμη συζήτηση.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να είναι κυβέρνηση ανοχής και σε περίπτωση αποχώρησης του Καμμένου και των ΑΝΕΛ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Αν κερδίσει την εμπιστοσύνη της βουλής θα προβεί σε ανασχηματισμό και θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το Μάιο τουλάχιστον. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουν εκλογές .
Πληροφορίες από κυβερνητικές και κομματικές πηγές κάνουν λόγο για οριακή κατάσταση που δεν αλλάζει με την διήμερη αναβολή και επισημαίνουν ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και να αναλάβουν όλοι  τις ευθύνες τους.

 

 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο