Αποφασισμένος να προχωρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και με προσφυγή στις κάλπες,  είναι ο Ζόραν Ζάεφ παρά το γεγονός ότι οι συμπατριώτες του, έδειξαν διστακτικότητα και αβεβαιότητα για την συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα.
Η μικρή συμμετοχή στο  Δημοψήφισμα, (36,5%) έδειξε ότι ο λαός της ΠΓΔΜ δεν έχει πειστεί, για τα οφέλη της Συμφωνίας, (δεν είναι ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι πρέπει ν αλλάξει όνομα χώρας και ταυτότητα),  ο ίδιος όμως ο Ζόραν Ζάεφ έγινε πλέον ο κεντρικός παίκτης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας του, αφού στηρίζουν την βασικότερη πολιτική του πολλοί περισσότεροι απ όσοι τον ψήφισαν στις εκλογές του 2016. Το 91% των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι» στην Συμφωνία.  Η ευθύνη πλέον περνά τους 120 βουλευτές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών. Κεντρικός αντιπολιτευτικός παράγοντας είναι πλέον ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόρκιε Ιβανόφ, που σήκωσε το βάρος της αποχής από το Δημοψήφισμα.
Φάνηκε συγχρόνως, ότι η Ελλάδα είναι η δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που ΔΕΝ επιδιώκει αλλαγή συνόρων, μπορεί να κάνει συμφωνίες οι οποίες επιφέρουν σταθερότητα και οφέλη για όλους τους λαούς της Βαλκανικής.   Η Αθήνα έχει πλέον ακόμα περισσότερο χρόνο να περιμένει τις εξελίξεις στα  Σκόπια, πριν προχωρήσει στις δικές της ενέργειες.




Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον Ζάεφ με τον οποίο και συζήτησε τις επόμενες κινήσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών. Η ελληνική κυβέρνηση,  περιμένει τις κινήσεις Ζάεφ και τις αποφάσεις της Βουλής των Σκοπίων.
Ο πανηγυρισμός  του Πάνου Καμμένου για το ποσοστό της αποχής, δεν αλλάζει τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή. Συνεχίζει να απειλεί ότι δεν θα επιτρέψει να φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή, πρακτικά δηλαδή απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση. Τουλάχιστον όμως τρείς εκ των βουλευτών του δεν θα τον ακολουθήσουν, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο, βουλευτές άλλων κομμάτων να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, με το ακριβώς αντίθετο επιχείρημα, ότι πρέπει  να ψηφιστεί (πχ. Δανέλης)  η Συμφωνία των Πρεσπών. Την Συμφωνία θα την ψηφίσουν και βουλευτές των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού και ίσως της Ένωσης Κεντρώων.
Αν ο Καμμένος πραγματοποιήσει την απειλή του στις αρχές του 2019, το πρώτο αποτέλεσμα θα είναι η διάλυση του δικού του κόμματος, πριν φτάσουμε στις κάλπες.
Η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα έδειξε ότι η Ελλάδα δεν «έδωσε» τα πάντα στην ΠΓΔΜ, και επίσης ότι πάντα οι συμβιβασμοί για εθνικά ζητήματα είναι δύσκολοι με επώδυνες συνέπειες.
Η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, η ένταση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, η κατάσταση στην Βοσνία και μέσα στην ΠΓΔΜ, δείχνουν τους κινδύνους για νέο κύκλο γιουγκοσλαβικής κρίσης, για αλλαγή συνόρων και την επικράτησε αναθεωρητικών πολιτικών. Κάτι που θέλει και η Αλβανία, και η Τουρκία, και η Ρωσία, ίσως κατά περίπτωση και οι ΗΠΑ.
Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα είναι η πρώτη εδώ  και πολλά χρόνια που θα επιλύει χωρίς να χυθεί αίμα, διαφορές μεταξύ κρατών στα Βαλκάνια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ίδιο το Δημοψήφισμα έδειξε για μία ακόμα φορά, ότι οι επεμβάσεις των ξένων μόνο κακό κάνουν. Η παρέλαση των ισχυρών ηγετών στα Σκόπια προεκλογικά, μάλλον έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Βομβαρδίζοντας και εκβιάζοντας λαούς, δεν φέρνεις δημοκρατία και σταθερότητα.

Το Δημοψήφισμα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής η συμμετοχή στο Δημοψήφισμα έφτασε το 36,5%  που σημαίνει 602.498 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. Υπέρ της Συμφωνίας ψήφισε το 91,38% και κατά μόνο το 5,72%.
Πρέπει να πούμε ότι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 1.800.000, βάσει της απογραφής του 2001. Έκτοτε δεν έχει γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα. Συγχρόνως κοντά στις 500.000 πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν μεταναστεύσει, και δεν πήραν μέρος στο δημοψήφισμα. Στις εκλογές του 2016, η συμμετοχή ήταν 66,5%, ή 1.100.000. Με βάση αυτό το δεδομένο, η συμμετοχή στο  Δημοψήφισμα ξεπέρασε το 50%.
Το Δημοψήφισμα δεν είναι νομικά έγκυρο, δεν αποτελεί όμως και νομική προϋπόθεση για την Συμφωνία, έχει εκ των προτέρων χαρακτηρισθεί συμβουλευτικό. Σίγουρα όμως σηματοδοτεί πολιτικές – ουσιαστικές δυσκολίες.
Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζάεφ, το 2016, είχε πάρει 437.000 ψηφους. Η συμμετοχή άνω των 600.000 με το 91% να ψηφίζει υπέρ, δείχνει τα πολιτικά κέρδη του Ζάεφ, με δεδομένο πάντα ότι κάπου 110.000 ψήφοι είναι της αλβανικής μειονότητας.
Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι « Η ευρωπαϊκή «Μακεδονία» κέρδισε περισσότερες ψήφους από οποιαδήποτε νίκη σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της ανεξάρτητης «Μακεδονίας». Παρά τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αυτό το νούμερο σημαίνει σαφές «ναι», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Μάλιστα ευχαρίστησε και τα μέλη του VMRO-DPMNE που παρά το μποϊκοτάζ που κήρυξε το κόμμα, πήγαν και ψήφισαν.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης (VMRO), Χριστιάν Μίτσκοσκι ευχαρίστησε τους πολίτες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είπε ότι παρά τις απειλές, η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ελλάδα και  για αυτό πρέπει να παραιτηθεί. Έδειξε όμως και φόβο για τις εκλογές. «Ο Ζάεφ δεν πρέπει να προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές-είπε ο Μίτσκοσκι-, αλλά μια μόνιμη πολιτική σύνταξη».
Οι ισορροπίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ
Η 120μελής Βουλή της ΠΓΔΜ καλείται να προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση, με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 ή 80 ψήφους. Η κυβέρνηση διαθέτει 62 έδρες (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζάεφ 49, το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι  10 έδρες  και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιάντιν Σέλα 3 έδρες). Και αν ακόμα δυο μικρότερα αλβανικά κόμματα που έχουν 8 έδρες ψηφίσουν υπέρ, χρειάζονται 10 ψήφοι από την αντιπολίτευση δηλαδή από το VMRO. Αν αυτοί δεν βρεθούν ή αν αρχίσει ένα δύσκολο παζάρι, τότε ο Ζάεφ θα πάει σε εκλογές. Όμως και αν ακόμα το πρώτο σε δύναμη εδρών κόμμα, το VMRO (51 έδρες) διασπαστεί, είναι ευκαιρία για τον Ζάεφ να πάει σε εκλογές και να γίνει ο κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό.
Οι έξωθεν πιέσεις θα ενταθούν ακόμα περισσότερο προς την πολιτική ηγεσία της χώρας για να εγκρίνουν την Συνταγματική Αλλαγή. Για την γειτονική χώρα η περίοδος ανώμαλων πολιτικών καταστάσεων που ξεκίνησε από το 2014 συνεχίζεται.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο