Οι αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης για την κατάτμηση της Β΄Αθηνών και την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν επανάσταση, ωστόσο συντελούν στον αναγκαίο θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, αν κάποιος θέλει να δει την πραγματική διάσταση των αλλαγών χωρίς αγκυλώσεις.
Οι αντιδράσεις της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, κυρίως για την τερατώδη Β΄Αθήνας  είναι αναιμικές, γεγονός που επιβεβαιώνει  την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών. Όλοι, κυρίως οι υποψήφιοι βουλευτές και τα κόμματα, θα οργανώσουν τις δυνάμεις και τη δράση τους σε νέα και πιο αποτελεσματική πολιτική δράση, αυτό το παραδέχονται ήδη σε κατ ιδίαν συζητήσεις. Θεσμικά , η αλλαγή αυτή, δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να απευθυνθούν στους πολίτες με πιο συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια, αλλά και να ελέγχονται και τα ίδια και οι υποψήφιοι από τους πολίτες.



Εκεί που πράγματι υπάρχει ένα εκπληκτικό πεδίο ανάλυσης και προβληματισμού είναι οι λυσσαλέες αντιδράσεις στης ΚΕΔΕ και της ΝΔ  στην θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την δικαιολογία ότι θα προκληθεί ακυβερνησία και θα διαλυθούν οι δήμοι. Για μια ακόμη φορά  και η ΚΕΔΕ και η ΝΔ εμφανίζονται με ταυτόσημες θέσεις, αλλά η θέση της περί διάλυσης των δήμων είναι προκλητική. Το ακριβώς αντίθεο συμβαίνει και έχει πάρει μάλιστα διαστάσεις σκανδάλου. Σήμερα οι δήμοι είναι εξαρτημένοι σε μεγάλο βαθμό από τοπικά  και επιχειρηματικά συμφέροντα και μέσω της ενισχυμένης αναλογικής ελέγχουν την πλειοψηφία των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Η είσοδος περισσότερων δυνάμεων στα συμβούλια δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα, αλλά θα καταστήσει πιο δύσκολη την διαπλοκή των δημάρχων. Καλό θα ήταν οι δήμαρχοι και οι περιφέρειες να εργαστούν πάνω σε νέους κανόνες ηθικής και πολιτικής , παρά να ωρύονται υποκρινόμενοι τους θιγόμενους.
Υπό αυτό το πρίσμα οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο του Πάνου Σκουρλέτη «Κλεισθένης Ι» είναι εξυγιαντικό , υπό την προυπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις διακηρύξεις της μέχρι τις 13 Ιουλίου που προβλέπεται η ψήφισή του από τη βουλή. Αντίθετα, θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο άκαμπτοι οι έλεγχοι και οι ποινές για κρούσματα διαφθοράς και κακοδιοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .


Τι προβλέπεται


Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 4 Ιουλίου στη Βουλή και  εκτιμάται πως θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Παρασκευή 13 Ιουλίου και θα πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από τα δύο τρίτα της Βουλής.
 
Βάσει του νομοσχεδίου, η Β’ Αθήνας διαιρείται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Στην Β1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών θα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Στη Β2 Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών θα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. Στη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, θα συγκαταλέγονται οι δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

Η περιφέρεις Αττικής θα διαιρείται στην Α΄ και τη Β’ Εκλογική Περιφέρεια. Θα υπάρχει δηλαδή η  Α' Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που θα αποτελείται από τους δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ωρωπού και η Β' Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που θα αποτελείται από τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, ενώ η δημοτική και περιφερειακή περίοδος θα διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο