Το 1965 , ήταν πολλοί αυτοί που πρότειναν άρση άρθρων του Συντάγματος προκειμένου να αποφευχθεί η φαυλοκρατία. Έτσι φτάσαμε στο πραξικόπημα, μόνο που  τους «δημοκράτες» τους  πρόλαβαν οι συνταγματάρχες. Τα όσα είπε ο πρώην υπουργός, εξέχων πολιτικός της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, για το δημοκρατικό πολίτευμα» μας παραπέμπουν σε εκείνες τις σκοτεινές μέρες μετά το 1965. «Δυστυχώς ο δημοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης δεν είναι αποτελεσματικός», δήλωσε (Real FM) ο κ. Τασούλας. Τι τον ενοχλεί; Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.
Και την ίδια ώρα η ηγεσία της ΝΔ, απέκλειε τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ από το ετήσιο μνημόσυνο για τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιατί δεν ήθελε να παραστεί και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας , ούτε ο πρόεδρος της Κομισιόν να μιλήσει για τις θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.

 

Τις μέρες του 1963-64, , το Παλάτι, η  άρχουσα  πολιτική τάξη της χώρας, έβλεπαν κίνδυνο εξαιτίας της νίκης της Ενώσεως Κέντρου στις εκλογές. Θεωρούσαν ότι η χώρα οδηγείται στην αναρχία, επειδή έχαναν την εξουσία, από την Ένωση Κέντρου, από τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος ανεχότανε την ΕΔΑ. Και προτίμησαν να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση τη χώρας, με μια διαδικασία που έμεινε γνωστή ως Αποστασία, η οποία όμως οδήγησε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών το 1967.
Σήμερα, που όλα αυτά φαντάζουν τόσο μακρινά, έρχονται κάποιοι να μας τα θυμίσουν έστω και ως καρικατούρα. Δείχνουν όμως να αμφισβητούν τις διαδικασίες, γιατί έχασαν την εξουσία τους, γιατί διοικούν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι μάλιστα αποδεικνύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν να βγάλουν τη χώρα από το βάλτο. Το επίδικο όμως για την ηγεσία της ΝΔ είναι η ...εξουσία και όχι η χώρα.

 

Η απίστευτη δήλωση Τασούλα
 

Ότι στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι ικανός να διοικεί τη χώρα, στη θέση τους, το ξέραμε.  Ότι όμως πρώην υπουργός του κόμματος  θα έβγαινε και θα έλεγε ανοιχτά ότι «δυστυχώς ο δημοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης δεν είναι αποτελεσματικός», ούτε τα μύχια της ψυχής των πιο ακροδεξιών του κόμματος δεν θα το πίστευαν.  Αυτό έγινε με τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος λίγο πολύ δήλωσε ότι το πολίτευμα της δημοκρατίας έχει κάνει τη χώρα να μπλέξει. Μιλώντας στον Real Fm την Πέμπτη, ο βουλευτής Ιωαννίνων είπε ξεκάθαρα: «Έχουμε μπλέξει πολύ άσχημα, έχουμε μπλέξει βέβαια με δημοκρατικό τρόπο, γιατί εξελέγησαν με τη δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού, αλλά ο δημοκρατικός τρόπος εκλογής, δυστυχώς, δεν εξασφαλίζει και τον αποτελεσματικό τρόπο διακυβέρνησης και εδώ είναι το πρόβλημά μας. Έχουμε μπλέξει πάρα πολύ άσχημα».

Η συγκυρία θέλησε μια μέρα μετά, ένας δημοτικός σύμβουλος στο Ρέθυμνο, να δηλώσει ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τους πολιτικούς, πρέπει ο στρατός να αναλάβει την διακυβέρνηση  της χώρας». Ο συγκεκριμένος κύριος  μιλώντας σε εκδήλωση του νεοσύστατου κινήματος «Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών», που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Ρέθυμνο, ανέφερε: «Πρέπει ν’ απομονώσουμε το πολιτικό σύστημα. Όπως λειτουργεί σήμερα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Σκέφτομαι ότι θα πρέπει ν’ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο στρατός».   Ο κ. Τασούλας θα πρέπει να ξανασκεφτεί αυτό που δήλωσε. Να ξαναθυμηθεί την ιστορία της χώρας και που οδηγεί το πολιτικό μίσος.

Και μπορεί ο κ. Τασούλας να ξεπέρασε τα όρια μιλώντας δημοσίως, δεν είναι όμως μόνος του. Είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  που σκέφτονται οτι κάτι πρέπει να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ε. Βενιζέλος με αφορμή την υπόθεση Novartis  δήλωνε πριν το Πάσχα:  « Αυτό που συμβαίνει στη δικαιοσύνη πρωτίστως, ιδίως στην εσωτερική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, είναι όπως είχε πει ο François Mitterrand, ένα διαρκές πραξικόπημα σε βάρος των θεσμών της δημοκρατίας». 
Η δημοκρατία λοιπόν κινδυνεύει επειδή στην διακυβέρνηση δεν βρίσκονται οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας. Επειδή κυβερνούν κάποιοι άλλοι , τους οποίους εξέλεξε μεν ο λαός, ο οποίος όμως «έχει κάνει λάθος».
Είναι λόγια που έχουν ειπωθεί σε προηγούμενες δεκαετίες με άλλες αφορμές και σε άλλη συγκυρία. Η έκτακτη ανάγκη, επιτρέπει την εξαίρεση, έλεγαν κάποιοι στην δεκαετία του ‘30.

Ο αποκλεισμός του Γιούνκερ
 

Την ∆ευτέρα 23 Απριλίου,  20 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις 10.30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε, στο ίδρυμα που φέρει το όνομα του στη Φιλοθέη, το ετήσιο μνημόσυνο. Παρόντες οι συγγενείς αλλά και η ηγεσία της ΝΔ, φυσικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς.

Επρόκειτο να είναι και ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, αλλά αποφασίστηκε να μην προσκληθεί. Η σημερινή (και η χθεσινή) ηγεσία της ΝΔ, έφριξε από το  ενδεχόμενο να παραστεί και ο πρωθυπουργός (λόγω Γιούνκερ) αλλά και από το δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλούσε με καλά λόγια για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, γεγονός που πιστώνεται στον Αλ. Τσίπρα. Έτσι επέλεξαν την οδό του αποκλεισμού.

Είναι μια ακόμα ένδειξη των όσων πραγματικά σκέφτονται στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ. Το εμφυλιακό αίσθημα κυριαρχεί, η πολιτική αντιπαράθεση έχει γίνει μίσος.

Δεν πέτυχαν όμως και πολλά, γιατί όσα είχε να πει ο κ. Γιούνκερ τα είπε από το βήμα της Βουλής. Ο  Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο πως η Ελλάδα τον Αύγουστο ξαναγίνεται μία κανονική χώρα, βγαίνει από τα μνημόνια με καθαρή έξοδο, όσο και αν αυτό χαλάει το αφήγημα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη που έφτασε στο σημείο εμμέσως πλην σαφώς να πει ψεύτη μέχρι και τον κ. Γιούνκερ. Τόσο στις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό όσο και στο Eurogroup  της Παρασκευής υπογραμμίστηκε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα προληπτικής γραμμής στήριξης και νέων μέτρων λιτότητας, επομένως η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή.
 

Επίθεση σε όλα τα επίπεδα
 

Το εμφυλιακό κλίμα που επιδιώκει να καλλιεργήσει η ηγεσία της ΝΔ φαίνεται και από τις επιθέσεις εναντίον όσων παραγόντων  της γαλάζιας παράταξης, τολμούν να εκφράσουν διαφορετική άποψη. Επιθέσεις δέχεται η εφημερίδα «Δημοκρατία», επιθέσεις δέχεται ο Ε. Αντώναρος, επιθέσεις δέχεται ακόμα και ο...Νίκος Μαρατζίδης. Μπορεί ο Ν. Μαρατζίδης να ήταν ο αναλυτής που έβλεπε μονίμως ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα όμως που τολμά να εκφράσει ορισμένα ερωτήματα για την πορεία ή τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, δέχεται  σφοδρή επίθεση, από πρώην οπαδούς του. Για την  ηγεσία της ΝΔ, ο απόλυτος εχθρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά η κυβέρνηση, ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτός πρέπει να ανατραπεί και αν είναι δυνατόν να μην φτάσει καν στις εκλογές σε συνθήκες ομαλότητας.



Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο