του Σωτήρη Σιδέρη


Η έντονη συζήτηση σχετικά με την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προέκυψε μετά από διαπιστώσεις ετών, ότι η χώρα δεν διαθέτει έναν ισχυρό κρατικό και πολιτικό  θεσμό και όχι διακομματικό  ,  που να χαράσσει εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας , αλλά και να διαχειρίζεται κρίσεις χαμηλής ή υψηλής έντασης. Ο όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο, τον Έβρο και την Ανατολική Μεσόγειο , αλλά και οι ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενίσχυσαν τους φόβους ότι η Ελλάδα, αν και διαθέτει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και ικανό προσωπικό, δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει μια μακροχρόνια στρατηγική. Η αδυναμία αυτή επιβεβαιώθηκε και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , η οποία ακριβώς επειδή αδυνατεί να παρουσιάσει μια δική της στρατηγική στοιχήθηκε πίσω από δόγμα «η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια…», για να αποδειχθεί ότι συνέχεια έχει μόνο στις αδυναμίες. 

 

Τα κοινότυπα διαβήματα και οι εκκλήσεις σε ΕΕ και ΝΑΤΟ να στηρίξουν τη χώρα μας, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει δικό της εθνικό σχέδιο πρώτα και αναγκαίους συμμάχους θα έχει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και άμυνας σύντομα.
Την ίδρυση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής πολέμησε σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θεωρεί εαυτόν μοναδικό διαχειριστή των θεμάτων αυτών , παρά τα πολλά και σοβαρά λάθη που κάνει συνεχώς στο θέμα της ΠΓΔΜ, στις σχέσεις με την Αλβανία, ενώ ανύπαρκτη είναι η εξωτερική πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ίδια αντίληψη είχαν και προηγούμενες κυβερνήσεις φυσικά.  Η ξαφνική αναζωπύρωση της σχετικής συζήτησης επιβεβαίωσε την βουλιμική συμπεριφορά του Ν. Κοτζιά , ο οποίος για μια ακόμη φορά αφυδάτωσε την σχετική συζήτηση και τον ίδιο τον Α. Τσίπρα.

Ο ελιγμός

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο θεσμό που θα υπερβαίνει υπουργούς και κόμματα και θα λειτουργεί με βάση τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες των συμβουλίων ασφαλείας, ώστε να αντέξει στο χρόνο και κυρίως να αποδώσει .
Μετά την συνάντηση Τσίπρα –Θεοδωράκη, οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι   ο πρωθυπουργός  θεωρεί  σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.
 
Στο πλαίσιο αυτό, λέει το μέγαρο Μαξίμου,  ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και 'Αμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά.
 Ωστόσο η ουσία δεν είναι αυτή. Η ουσία είναι ότι ο πρωθυπουργός «εξέφρασε την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας. Επιπλέον, ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση, όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα».
Κατά συνέπεια, αυτό που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός δεν είναι ένα σύγχρονο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον ίδιο,  αλλά ένα όργανο που θα είναι υπό τον ΥΠΕΞ, που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, αν αφεθεί στα χέρια του το όλο θέμα,  γιατί  αν δεν ήταν υπό τον ΥΠΕΞ, δεν θα κινούνταν τίποτα . Αυτό σημαίνει :
1.    Η πρόταση του Ποταμιού οδηγείται στις κοινοβουλευτικές καλένδες και αυτό που θα μείνει θα είναι η κυβερνητική πρόταση.
2.    Ο ΥΠΕΞ ανέλαβε την πρωτοβουλία όχι για να κάνει ένα Συμβούλιο αλλά για να κάψει κάθε σκέψη ότι το Συμβούλιο θα ήταν ανεξάρτητο και θα μπορούσε να λειτουργεί με υπερκομματικά  κριτήρια.
3.    Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός δείχνει αδύναμος να σκεφθεί ανεξάρτητα και με βάση την ανάγκη της χώρας καθοδηγούμενος και εμπιστευόμενος τον ΥΠΕΞ .
4.    Ο Κοτζιάς θα παρουσιάσει, αν παρουσιάσει , μια πρόταση που θα είναι ένα ξενέρωτο Συμβούλιο, το οποίο θα απορρίψουν τα άλλα κόμματα , άρα δεν θα δημιουργηθεί ούτε τώρα αυτός ο αναγκαίος για τη χώρα θεσμός και έτσι θα παραμείνει ο ίδιος μοναδικός , φαραωνικός διαχειριστής των μεγάλων προβλημάτων της χώρας τα οποίο έχουν οξυνθεί από τους δικούς τους χειρισμούς. 
5.    Ακόμη και αν έπρεπε να αξιοποιηθεί ένας σημερινός θεσμός, αυτός θα ήταν το ΚΥΣΕΑ, που ιδρύθηκε από τον Α. Παπανδρέου ακριβώς για να επιτελέσει την αποστολή ενός Συμβουλίου Ασφάλειας. Το ΕΣΕΠ το ίδρυσε ο Γ. Παπανδρέου με την συμβολή και του Ν. Κοτζιά μόνο και μόνο για να εκτονώνονται τα κόμματα , έχει ενημερωτικό, συμβουλευτικό χαρακτήρα και όχι στρατηγικό. Δηλαδή η μετεξέλιξη του ΕΣΕΠ είναι το θάψιμο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας .
6.    Δεδομένων τούτων, η Ελλάδα θα περιμένει το επόμενο επεισόδιο και ο κ. Τσίπρας κάποια στιγμή, έτσι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα θα ψάχνει να βρει τι έφταιξε και η χώρα βυθίζεται στα προβλήματά της.


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο