Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά από την Ολλανδία αποτελεί μια ακόμη ένδειξη του αδιαφανούς τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται μείζονα θέματα διατροφικής ασφάλειας στην ΕΕ. 
Σκληρή είναι η θέση της Greenpeace  που πέραν των άλλων καταγγέλλει και τις ευρωπαικές κυβερνήσεις για τη στάση τους σημειώνοντας ότι επί της ουσίας όλα γίνονται για το κέρδος. Φυσικά σε κανένα σκάνδαλο που ξέσπασε στο παρελθόν δεν αθώωνε τις κυβερνήσεις. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις ήταν αυτές που συγκάλυπταν την δραστηριότητα των πολυεθνικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αποσυρθεί εκατομμύρια αυγά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, υπό το φόβο χρήσης του εντομοκτόνου Fipronil που συνεχίζει να εντείνεται. Στην Ολλανδία, ενδέχεται να κατασχεθούν εκατομμύρια κοτόπουλα.


Το Fipronil αποτελεί δημοφιλές εντομοκτόνο για τη θεραπεία των κατοικίδιων ζώων από τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Ωστόσο, απαγορεύεται η χρήση του στην τροφική αλυσίδα, διότι σε περίπτωση λήψης μεγάλων ποσοτήτων, μπορούν να προκληθούν βλάβες σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου.
Από την πλευρά τους, οι ολλανδικές και βελγικές αρχές ανέφεραν ότι ο αυτουργός για τη διάδοση του εντομοκτόνου είναι προμηθευτής προϊόντων καθαρισμού στην Ολλανδία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί, αρχικά, για τη μόλυνση στα τέλη Ιουλίου, όταν έλαβε επίσημη ειδοποίηση από το Βέλγιο, χωρίς ωστόσο να έχει διαπιστώσει, εάν η χώρα είχε παραβιάσει κανόνες μην ενημερώνοντάς την νωρίτερα.
Δριμεία κριτική προς πάσα κατεύθυνση έχει εξαπολύσει και η βελγική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων. Σε δηλώσεις αναφέρθηκε ότι ενημερώθηκε για το πρώτο περιστατικό μόλυνσης από το Fipronil μόλις στις αρχές Ιουνίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, κάποιες παρτίδες ενδεχομένως μολυσμένων αυγών από τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία είχαν αποσταλεί στη Σουηδία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας την Τρίτη 8 Αυγούστου , τα μολυσμένα αυγά βρέθηκαν σε πέντε εργοστάσια παραγωγής τροφίμων και συνεπώς, όλα τα προϊόντα που παραμένουν στα εργοστάσια αυτά απαγορεύονται να πουληθούν.


Στο επίκεντρο τα πουλερικά


Τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της χώρας επικεντρώνεται πλέον στα πουλερικά που προορίζονται για το κρέας, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν έχουν μολυνθεί με Fipronil.
Σύμφωνα με την ομάδα LTO Nederland, οι φάρμες από τις οποίες προήλθαν τα αυγά αυτά, παράγουν και κρέας κοτόπουλου.

Η Greenpeace

Για τα διατροφικά σκάνδαλα στην Ευρώπη μίλησε ο εκπρόσωπος της Greenpeace, αφήνοντας βαρείς υπαινιγμούς για τον ρόλο των κυβερνήσεων.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος για τα τρόφιμα της Greenpeace, Davin Hutchins, ανέφερε: «Η ευρεία επικράτηση του τοξικού εντομοκτόνου Fipronil στα ευρωπαϊκά αυγά δείχνει και πάλι πόσο μυστικοπαθής είναι η βιομηχανική παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας σχεδιάστηκε από τη βιομηχανία και υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις μας. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να εμπιστευθούν τη βιομηχανικού τύπου παραγωγή, για να εξασφαλίσουν, ότι τα ζωικά προϊόντα δεν περιέχουν ουσίες που θα βλάψουν το κοινό. Οι μαζικές ανακλήσεις λιανικής πώλησης είναι πολύ λίγες και πλέον είναι πολύ αργά. Όλα αυτά καταδεικνύουν σημαντικές αδυναμίες στο βιομηχανικό κρέας και το γαλακτοκομικό σύστημα».
«Η εργοστασιακή κτηνοτροφία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς σκανδάλων, από τις τρελές αγελάδες έως τη γρίπη των πτηνών, από τη γρίπη των χοίρων έως το κρέας του αλόγου. Αυτά είναι τα συμπτώματα ενός συστήματος που προσπαθεί να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος, ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Οι πολιτικοί και οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να συνεργαστούν και να εξυπηρετήσουν το κοινό, αντί να ανέχονται τους βιομηχανικούς κτηνοτρόφους και τους γαλακτοκομικούς γίγαντες. Χρειαζόμαστε μια θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα διατροφής μας, όπου οι πολιτικές προωθούν τη μικρότερη παραγωγή και κατανάλωση ζωικών προϊόντων, παρέχοντας κίνητρα για εναλλακτικές λύσεις με φυτικά προϊόντα. Ήρθε η στιγμή να μεταρρυθμίσουμε ριζικά το σύστημα τροφίμων μας, ώστε να είναι ασφαλέστερο, υγιέστερο και πιο διαφανές», κατέληξε.

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο