του Σωτήρη Σιδέρη
 

Μια έντονη δυσωδία  απλώνεται σε όλη τη χώρα. Η πολιτική αντιπαράθεση με όρους πολιτικούς, ιδεολογικούς και προγραμματικούς δεν υφίσταται . Ύβρεις, ψεύδη, οργή, μίσος  έχουν ισοπεδώσει κάθε προσπάθεια ανάκτησης του πολιτικού λόγου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και  οικονομικά συμφέροντα έχουν σχηματίσει ένα μαύρο μέτωπο για να ανακτήσουν την εξουσία, ενώ η κυβέρνηση , αν και δεν συγκρίνεται με το μαύρο μέτωπο, σέρνεται στην πεπατημένη οδό της συναλλαγής με το σύστημα που κατέστρεψε κόμματα και ηγέτες.  Η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στην παρακμή. 

Η κυβέρνηση χωρίς πολιτική  και ιδεολογική ταυτότητα αναζητεί τρόπους επιβίωσης και διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ ως πόλου του πολιτικού συστήματος. Εγκαταλείποντας την στρατηγική θέση ότι το πρόγραμμα των μνημονίων δεν βγαίνει, ο Αλέξης Τσίπρας αφομοίωσε και υπηρετεί την εκδοχή των δανειστών ότι το πρόγραμμα πετυχαίνει  γιατί το εφαρμόζει πιστά και πανηγυρίζει . Αυτό όμως έχει συνέπειες, γιατί οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την κυριαρχία της.  
 Η ΝΔ θυμίζει παρασιτικό μηχανισμό . Έρμαιο διαφόρων και ετερόκλητων συμφερόντων επιχειρεί μέσα από δικαστικούς, επικοινωνιακούς και επιχειρηματικούς μηχανισμούς να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια πιο ήπια εκδοχή της κρίσης στη Βενεζουέλα, αλλά το ενδεχόμενο να ξεφύγει η κατάσταση είναι υπαρκτή. Χάρις στην στάση του ελληνικού λαού που αποδοκίμασε  έντονα την κίνηση «Παραιτηθείτε», ένα κακέκτυπο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας δεν είχαμε κρίση. Αφού απέτυχε η ΝΔ να κινητοποιήσει το λαό, κινητοποιεί διάφορους μηχανισμούς του συστήματος για να προκαλέσει κρίση και εκλογές εν μέσω όξυνσης, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την υπόθεση Κοσκωτά.  
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  όπως και ο πατέρας του , δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για εξουσία, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των λόγων και των έργων του. Ουσιαστικά είναι ένας εικονικός πρόεδρος γιατί του υπαγορεύουν την ατζέντα. Και αυτό , δεν είναι μόνο επικίνδυνο για τη ΝΔ , αλλά κυρίως για τη χώρα. 

 
Κινήσεις


Μέσα σε αυτό το αρρωστημένο σκηνικό που δηλητηριάζει την κοινωνία και σαπίζει τη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει ή υποπτεύεται έστω,  ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η μεγαλύτερη και σκληρότερη επιχείρηση για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μέσα σε νοσηρό κλίμα και εν μέσω εκβιασμών. Η τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, ίσως δεν θα κλείσει ποτέ. Αμέσως μετά  τη ΔΕΘ  και ουσιαστικά μετά τις γερμανικές εκλογές , θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις  με την κυβέρνηση να θέλει να την κλείσει σε λίγες ημέρες. Αλλά σύμφωνα με την άποψη υπουργών , διπλωματών και σοβαρών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, θεωρείται βέβαιο ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα, για αλλαγές στο δημόσιο και το κράτος γενικότερα, τα εργασιακά θα είναι αφόρητες. Ταυτόχρονα οι συζητήσεις για το χρέος δεν θα γίνουν στο κενό αλλά στο πλαίσιο ενός νέου δεσμευτικού πλαισίου που θα είναι δύσκολο να δεχθεί η κυβέρνηση και φυσικά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι όρος για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. 
Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο να μην γίνει και πάλι μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία, αλλά η Μέρκελ να συνεργαστεί με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη  και όχι με το SPD  που φαίνεται να παίρνει το δρόμο του ΠΑΣΟΚ και των Γάλλων σοσιαλιστών,  θα οδηγήσει  σε άλλες πολύ δύσκολες καταστάσεις . 
Άρα με την κυβέρνηση σε πολιτική αιχμαλωσία λόγω των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση που θα είναι ανοιχτή  ή το χρέος ή για νέα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν εκλογές.  Πιθανός ανασχηματισμός δεν σώζει ούτε τα προσχήματα. Υπάρχει λοιπόν η περίπτωση, θέλοντας και μη ο πρωθυπουργός να προσφύγει στην κάλπη έγκαιρα, το Φθινόπωρο,  για να μην εγκλωβιστεί από Έλληνες και ξένους που θα επιδιώξουν να τον αποσταθεροποιήσουν. Το θέμα είναι με ποιο επιχείρημα  θα πάει σε εκλογές γιατί ήδη ο κ. Τσίπρας έχει εγκλωβιστεί εμφανίζοντας όλα ρόδινα.  

Στην Αθήνα 


Ακριβώς επειδή οι εξελίξεις προδιαγράφονται εξαιρετικά σοβαρές  , ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μεταβεί φέτος στη Νέα Υόρκη για να πάρει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτή είναι η έως τώρα απόφαση. Επίσημα η δικαιολογία θα είναι ότι δεν συντρέχουν λόγοι μετάβασης του πρωθυπουργού, καθώς πήγε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ανεπίσημα , όμως πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες  επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την παρουσία του πρωθυπουργού στην Αθήνα, καθώς το τελευταίο διάστημα  ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, για πρώτη φορά από το 2015, για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αν δηλαδή η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες υπό την πίεση της αντιπολίτευσης  και των δανειστών ή θα επικαλεστεί τα δικά της επιχειρήματα. 


Το λάθος 


Ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσαν σε  ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος που θα  το πληρώσει η  κυβέρνηση και η Αριστερά γενικότερα. Αντί ο πρωθυπουργός,  η κυβέρνησή του και το κόμμα του, να επιλέξουν τα μέτωπα δράσης και αλλαγών για μετασχηματισμό της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, υποχώρησε και τώρα είναι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και του παρασιτισμού  που επιχειρούν να βάλουν την δική τους σφραγίδα. Αντί να ανοίξει ιδεολογικό μέτωπο στις σχέσεις με την Εκκλησία και να προωθήσει αλλαγές, επέλεξε την άτακτη υποχώρηση με συνέπεια να προκαλέσει απογοήτευση στην κοινωνία που ήταν ώριμη για  μια νέα σχέση κράτους –Εκκλησίας.  Ο αγώνας κατά της διαπλοκής αμφιλεγόμενος. Πάνω από δυόμιση χρόνια και ακόμη να καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, αντίθετα, είναι πιο ομιχλώδες και πιο ανθυγιεινό. 
 Αντί να θέσει σε διάλογο μέσω προτάσεων,  αλλαγές στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της από ποικίλα συμφέροντα, επέλεξε μια διαβρωτική αντιπαράθεση με βάση αποφάσεις που αναφέρονται στις συνέπειες μιας προβληματικής δικαιοσύνης και όχι στα αίτια της εξάρτησής της από συμφέροντα. Φυσικά τεράστιες ευθύνες έχουν και οι παράγοντες της δικαιοσύνης που όπως φαίνεται είναι μέρος του σχεδίου όξυνσης. 
Ο κατάλογος μακρύς. Το νομοσχέδιο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές που θα χτυπούσε καίρια  συμφέροντα  είναι άφαντο. Το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων στα αζήτητα. 
Ετσι, το σύστημα αναθάρρησε και σε κάθε απόπειρα της κυβέρνησης για στοιχειώδεις αλλαγές προκαλεί την λυσσαλέα αντίδραση. Είδε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί με δικούς της όρους την σαπίλα, πράγμα καθόλου εφυές γιατί το ίδιο το σύστημα (ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ, επιχειρηματίες) διαθέτουν άριστη τεχνογνωσία για να επιβληθούν, αντιστρέφοντας τους ρόλους Και τώρα από κρινόμενοι , έγιναν κριτές. Ετσι προκαλούν αναστάτωση διαβάλλοντας ή υπερασπιζόμενοι δήθεν  τους θεσμούς, ενώ το σχέδιό τους είναι η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Και αυτό είναι φανερό πλέον. 
Στο σύνολό τους αυτές οι δυνάμεις έχουν κερδίσει πόντους , αλλά δεν έχουν κερδίσει ακόμη το λαό.


Τα μέτωπα

Αν εξαιρέσουμε την αυτονόητη ένταση που θα επανέλθει με την τρίτη αξιολόγηση , την οικονομία και τις συζητήσεις για το χρέος, υπάρχει η βεβαιότητα ότι το άλλο μεγάλο ζήτημα που θα βρεθεί στο  επίκεντρο ενός πολιτικού πολέμου, είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φθάσουμε  σε αποφάσεις στη βουλή για την Αναθεώρηση, όμως σε κάθε περίπτωση η πόλωση θα είναι   ανησυχητικά ακραία  , αν κρίνουμε ήδη από την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια μεγαλοπρεπή άτακτη οπισθοχώρηση από προηγούμενες θέσεις του διακήρυξε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει χωρισμός κράτους –εκκλησίας. Το πρώτο μέτωπο θα ανοίξει στο θέμα αυτό. Όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κάποια επαναστατική ανατροπή, αλλά λόγω εσωτερικών  πιέσεων θα αναζητήσει την επίτευξη μιας συναινετικής συμφωνίας με την Εκκλησία για την εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης. Αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τα αυτονόητα και στο θέμα αυτό, δηλαδή αλλαγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσυντεθεί . 
Το δεύτερο κεφάλαιο  έντασης είναι η θέση της ΝΔ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κατά. Η κυβέρνηση θα κινηθεί κάπου στη μέση, αλλά ήδη η στάση της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προδικάζει σκληρή αντιπαράθεση. 
Ο τρόπος εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, το συνταγματικό δικαστήριο , η απλή αναλογική , τα δημοψηφίσματα και άλλα , επίσης θα συμβάλλουν στην όξυνση. Θα είναι ένας πόλεμος που θα διαμορφώσει εκ των πραγμάτων μέτωπα, όχι μόνο στα κόμματα, αλλά και στην κοινωνία και στον επιστημονικό κόσμο. Θα είναι μια σύγκρουση για την ταυτότητα και την ποιότητα της δημοκρατίας μας για τα επόμενα χρόνια, αν όχι για την ίδια τη δημοκρατία. 
Η κυβέρνηση με την στάση της ευνοεί την πόλωση και η αντιπολίτευση ευνοεί άνευ όρων πολεμική. Η κυβέρνηση αρνείται να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει αν έχει την πρόθεση να κάνει δημοψήφισμα για το σύνταγμα ή για επιμέρους θέματα. Αυτό προκαλεί αντιδράσεις και κάνει διάφορους , σαν τον Βενιζέλο να κάνουν λόγο για εκτροπή.  
Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης είναι απελπιστικά λίγος   με βάση αυτά τα δεδομένα .  Αρκετοί στην κυβέρνηση προφανώς γοητευμένοι από την εξουσία δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πλέον κομβικές για τη χώρα. Αν η ΝΔ βρεθεί  και πάλι στη δεύτερη θέση, τα συμφέροντα που εκφράζει θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. 
Για όλους αυτούς τους λόγους, κάθε ημέρα που περνά, το σκηνικό θα γίνεται όλο και πιο σύνθετο, όλο και πιο δύσκολο. 

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο