Ειδικού Συνεργάτη*



Μετά την ευφορία στη ΝΔ για την κυβερνητική μεταβολή, τα στελέχη της προσγειώθηκαν στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και της γεωπολιτικής ισορροπίας στην περιοχή. 
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Ωστόσο , ο αποτελεσματικός επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης  τις παρουσίασε ως σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες  όμως μοιάζουν με άδειο πουκάμισο. Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας ισχυρίζεται σε σημαντικούς ξένους ηγέτες  ότι η  ταχύτητα στις τοποθετήσεις  των Γενικών Γραμματέων και η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού είναι  δείγμα σημαντικών αλλαγών, τότε δυστυχώς δυσφημιζόμαστε και καλύτερα να μην έλεγε τίποτα. 
Η μόνη αναφορά του κ. Μητσοτάκη  που έτυχε θετικής συγκατάβασης δια νοήματος ήταν όταν τους διαβεβαίωσε για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.



Στην πραγματικότητα οι υψηλοί συνομιλητές του τον άκουσαν με συγκατάβαση , του πρότειναν τις προτεραιότητες τους για εξοπλιστικά, ανανεώσιμες ενέργειες και τον ξεπροβόδισαν στέλνοντας την συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο Eurogroup. Η δε Καγκελάριος της Γερμανίας έγκαιρα προειδοποίησε μέσω της διπλωματικής οδού να μην υπάρξει καν αναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα.

       

Το κοινό μυστικό



Η πραγματικότητα είναι ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα μεταβληθούν και είναι σε ισχύ η συμφωνία του Eurogroupτης22ας Ιουνίου του 2018. Θέμα αλλαγής της συμφωνίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα επηρεάζει όλο το μοντέλο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ακόμα και αν το συζητούσαν οι εταίροι θα έπρεπε να το περάσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Πράγμα που αποκλείεται. Η κυβέρνηση το γνώριζε αυτό και ως αντιπολίτευση. Όλο το σκηνικό των συνομιλιών του κ. Μητσοτάκη σε Παρίσι , Βερολίνο και Χάγη παραπέμπει σε θεατρικό σκηνικό με πυρήνα, την επικοινωνιακή προώθηση της εικόνας και όχι της ουσίας. Με απλά λόγια , η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, που γνώριζε ότι δεν θα εφαρμόσει.

Τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκαν υπολογίζονται σε 1.2 δισεκ. ευρώ και τα προαναγγελθέντα σε περίπου 1.4 δισεκ. ευρώ. Εφόσον τηρηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα 1.4 δισεκ. πλέον του κόστους για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, που θα επιβαρύνει τον καταναλωτή.

Ο δημοσιονομικός χώρος που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2019 ήταν 0.6% του ΑΕΠ, ο οποίος έχει ήδη εξαντληθεί από τα υπάρχοντα νομοθετημένα μέτρα της προηγούμενης και της παρούσας κυβέρνησης. Με δεδομένη την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2019 μεγέθους 1.3 δισεκ. ευρώ προφανώς η αριθμητική δε βγαίνει.

Ο   πρωθυπουργός υποσχέθηκε προεκλογικά αύξηση του ΑΕΠ στο 4% με προβλεπόμενο το 2019 από τις υπηρεσίες της Επιτροπής το 2.2% για τα έτη 2019 και 2020 και από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ 1.3% και 1.4% αντίστοιχα. Πως θα γίνει αυτό; Με προσέλκυση επενδύσεων απαντούν οι κυβερνητικοί. Όπως όλοι γνωρίζουν μία επένδυση για να ωριμάσει με όλες τις διαδικασίες κυριολεκτικά fasttrack απαιτεί χρονικό διάστημα από 18-24 μήνες. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να μην υπάρξει μείωση στο καθαρό απόθεμα παγίου κεφαλαίου της οικονομίας το 2019 και το 2020, θα έπρεπε ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (σε σταθερές τιμές 2010) να είναι υψηλότερος κατά 28,5% και 15%, αντίστοιχα, το 2019 και το 2020 σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις της Επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται ότι οι επενδύσεις το 2019 θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 41,6% έναντι 10,1% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις του 2019. Προφανώς αυτό δεν γίνεται.

Έτσι έχουμε τρεις κωλοτούμπες σε δύο μήνες από τη νέα κυβέρνηση: Συμφωνία Πρεσπών, Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και Μείωση φόρων. Η παροιμία αναφέρει πως δεν μπορείς να κρατήσεις δύο καρπούζια σε μία μασχάλη πόσο μάλλον τρία.


Οικονομία και Γεωπολιτική



Όλα τα στοιχεία που αναφέρουμε  είχαν μία βασική προϋπόθεση ότι τίποτα δεν διαταράσσει την ομαλή πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο διάστημα που διανύουμε. Ας δούμε παρακάτω μερικές εξελίξεις που δεν προμηνύουν ανέφελο διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή που συζητάμε είναι αμφίβολη η πορεία του Brexit και της επίδρασης του στην ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικότερα στην περίπτωση της «άτακτης» εξόδου της Βρετανίας.
Η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται με την απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου αρχές Αυγούστου για την επιβολή δασμών 300 δισεκ. $ σε κινεζικές εξαγωγές και την απάντηση της Κίνας με διολίσθηση του εθνικού της νομίσματος και διακοπή αγοράς αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα των διεθνών αγορών.

Στην αρχή του μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις στον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν κ.Mohammad Javad  Zarif, εντείνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών, ενώ οι ΗΠΑ απέτυχαν να μπλοκάρουν το ιρανικό πετρελαιοφόρο που είχε κρατηθεί από τις βρετανικές αρχές. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί δεύτερο παράγοντα διεθνούς αστάθειας.

Η ιταλική κυβέρνηση κατέρρευσε κατόπιν της επιλογής Σαλβίνι για καταψήφιση της κυβέρνησης και η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης με συμμαχία της κεντροαριστεράς και του κινήματος πέντε αστέρων αποτελεί πρόκληση για το ιταλικό οικονομικό περιβάλλον με προφανή επίδραση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Ιταλία συμμετέχει στο G-7.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Γερμανία είχαμε την μεγαλύτερη μείωση της  βιομηχανικής παραγωγής τα τελευταία εννέα χρόνια. Εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Οι εξαγωγές της Γερμανίας εξαρτώνται από την πορεία των αγορών της Ασίας, αυτή η μείωση ανέσυρε φόβους για υφεσιακή πορεία της γερμανικής οικονομίας και ενίσχυσε την αβεβαιότητα.

Στη Μέση Ανατολή οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου συνεχίζονται με επίθεση droneσε παλαιστινιακό συνοικισμό στο Λίβανο και το κτύπημα με πύραυλο της Χεζμπολαχ. Η Συρία απέρριψε την αμερικανοτουρκική πρόταση για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, ώστε η Τουρκία να κρατήσει μακριά από τα σύνορα της τους Σύριους κούρδους και να διασφαλίσει την επιστροφή των προσφύγων.

Η επιλογή του Προέδρου της Τουρκίας να συνεχίσει η χώρα τη συνεργασία της μρ την Ρωσία και την παραλαβή δεύτερης συστοιχίας S-400 απομακρύνει περαιτέρω την Τουρκία από το δυτικό στρατόπεδο. Αυτή η εξέλιξη πέραν της γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα θα έχει οικονομικό αντίκτυπο στην Τουρκία με συνέπεια στις ελληνικές εξαγωγές, που ήδη γνώρισαν μείωση λόγω της προηγούμενης επιδείνωσης της τουρκικής οικονομίας.

Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν προοιωνίζουν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέφελο οικονομικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, το οποίο θα επιδεινώσει τα οικονομικά στοιχεία της χώρας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ειδικός συνεργάτης  είναι διπλωμάτης εν ενεργεία και συνέταξε το άρθρο αυτό αποκλειστικά για το omegapress.gr

Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο