του Σωτήρη Σιδέρη


Μπορεί η 70η επέτειος του ΝΑΤΟ να επισκιάστηκε από την αμερικανοτουρκική διένεξη γύρω από τους S-400, στην πραγματικότητα όμως ήταν μια ιδιαίτερη συνάντηση που με τις αποφάσεις  της θα προκαλέσει έναν νέο γύρο έντασης με τη Ρωσία, καθώς η βορειοατλαντική συμμαχία γίνεται όλο και πιο επιθετική.  Το ΝΑΤΟ προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τη ναυτική  του παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα με στόχο να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του πορθμού το Κέρτς, σύμφωνα με  τη πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέϊλι Χάτσισον.
Η απόφαση αυτή προκαλεί και εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία. Ερωτηματικά γιατί η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια δεν συντρέχουν λόγοι για μια τέτοιου μεγέθους επιχείρηση, κάτω από τη μύτη της Μόσχας. Ανησυχία γιατί η Συμμαχία με την απόφαση αυτή  αυξάνει την ένταση και προκαλεί τη Μόσχα με επιθετικές κινήσεις. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αύξηση της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στον εναέριο χώρο,  θα προκαλέσει άμεση απάντηση από τη Ρωσία..


Η Χάτσισον σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πακέτο, το οποίο ενισχύει την επιτήρηση από αέρος , ενώ επίσης προβλέπει την αποστολή μεγάλου αριθμού πλοίων των χωρών του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, ώστε να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων δια μέσου του πορθμού του Κέρτς στην Αζοφική Θάλασσα».
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής προσέθεσε ότι στην παρούσα φάση απαιτείται να δοθεί στην λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας «μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να εγγυηθούμε ότι τα ύδατα αυτά θα είναι ελεύθερα» και οι χώρες της περιοχής «θα απαλλαγούν από την ρωσική παρέμβαση». 
Το πώς θα απαλλαγούν από την ρωσική παρέμβαση δεν το εξήγησε η αμερικανίδα  αξιωματούχος, καθώς πουθενά στον κόσμο οι Ρώσοι δεν έχουν υποχωρήσει, αντίθετα είναι πάντα έτοιμοι  έναντι των κινήσεων των ΗΠΑ.
       

Η εμπλοκή της Ελλάδας

Η Ελλάδα συναίνεσε χωρίς να διατυπώσει την παραμικρή αντίρρηση, ούτε καν κάποιον προβληματισμό για  την αύξηση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ. Έχει ενδιαφέρον ότι η Χάτσισον τόνισε ότι  «Είναι πολύ σημαντικό, οι κάτοικοι της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας να νοιώθουν ασφαλείς στην ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, τόσο στα ύδατα τους όσο και στην ξηρά»,  προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες που εξετάζει το ΝΑΤΟ είναι «εξαιρετικά σημαντικές» για τις χώρες που γειτονεύουν με την Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
 Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας ήταν απολύτως λογική. Μάλλον απορία παρά ανησυχία εξέφρασε. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου  Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν καταλαβαίνουμε τι εννοούν με αυτό». Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομοθεσία, η θέση της Ρωσίας είναι εξαιρετικά συνεπής και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά όλοι», τόνισε . «Υπάρχει επίσης καθεστώς παραμονής των πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, που έχει καθοριστεί από την Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία επίσης πρέπει να εφαρμόζεται», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ και ειδικότερα οι ΗΠΑ έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει  τις γειτονικές χώρες και φυσικά και άλλα κράτη –μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα.  Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει, δεν είναι γνωστό τι θα κάνει στο εξής. Ως προς την επιτήρηση του εναερίου χώρου,  αξίζει να τονιστεί ότι ήδη οι Αμερικανοί στέλνουν   στη Μαύρη Θάλασσα, εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη , τα οποία απογειώνονται από την Λάρισα όπου σταθμεύουν μόνιμα. Φυσικά δεν πρόκειται μόνο για επιτήρηση του εναερίου χώρου αλλά έχουν και κατασκοπευτική αποστολή, πράγμα που φυσικά γνωρίζουν οι Ρώσοι.
Η Ελλάδα δεν συζητά τα ζητήματα αυτά. Οι αποφάσεις λαμβάνονται εν κρυπτώ και χωρίς κανείς να γνωρίζει λεπτομέρειες. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ είναι προκλητικές , εξυπηρετούν αποκλειστικά την αντιρωσική πολιτική που προωθούν ισχυροί κύκλοι της Ουάσιγκτον και τίποτα περισσότερο. Υπό αυτό το  πρίσμα  δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ελλάδα να εμπλακεί όλο και περισσότερο διακινδυνεύοντας έναν νέο κύκλο έντασης στις διμερείς σχέσεις της με τη Μόσχα.
Κυρίως όμως η κυβέρνηση , οφείλει να εξηγήσει στη βουλή και στον ελληνικό λαό την δική της πολιτική και με ποιο τρόπο εξυπηρετούνται εθνικά συμφέροντα, συμμετέχοντας στα όλο  και πιο επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, είτε στη Μαύρη Θάλασσα , είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.  Η επιθετικότητα φέρνει ισοδύναμη απάντηση και η Ρωσία δεν είναι αδύναμη στρατιωτικά, κάθε άλλο.
 Υπό αυτό το πρίσμα  τίθεται ένα ζήτημα ως προς το που φθάνει  ακριβώς η απόλυτη στοίχιση του ΝΑΤΟ πίσω από τα επικίνδυνα παιχνίδια των ΗΠΑ . Εννοείται ότι πρωτίστως πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη που φέρεται μεν οργισμένη από την αμερικανική πολιτική έναντι της ΕΕ, ωστόσο καμία ουσιαστική αντίδραση δεν υφίσταται, γι αυτό και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο τοξική πολιτικά . 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο