Για μαύρο πολιτικό χρήμα έχουν μιλήσει πολλοί, έχουν γραφτεί χιλιάδες αναλύσεις και έχει άποψη όλη η Ελλάδα. Είναι όμως η πρώτη φορά, που ένας πρωταγωνιστής, στενότατος συνεργάτης πρωθυπουργού και  μεταφορέας των χρημάτων της Siemens, στο ΠΑΣΟΚ, μιλάει για την κυριαρχία του μαύρου πολιτικού χρήματος πάνω στα κόμματα, τους πολιτικούς και τελικώς την ίδια την  πολιτική.
Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, κατηγορούμενος για αποδοχή χρημάτων από την  Siemens, αποκάλυψε στο Δικαστήριο, την διαρκή , μεθοδευμένη σχέση κομμάτων και ιδιωτικών εταιριών οι οποίες έχουν με τη σειρά τους οφέλη από το κράτος. Είναι ο πρώτος σημαντικός παράγοντας (πρωταγωνιστής στα διαδραματιζόμενα κομματικά και κυβερνητικά γεγονότα) και συγχρόνως κατηγορούμενος που μιλάει για τη μεγάλη «φάμπρικα». Σε αντίθεση με τον Α. Τσοχατζόπουλο και άλλους πολιτικούς που κατηγορήθηκαν ή κατηγορούνται για χρηματισμό, αποφάσισε να μιλήσει για την συνολική εικόνα.
«Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρίες έφθασαν τα 16 δισ. Δραχμές», είπε ο Θεόδωρος Τσουκάτος καταθέτοντας στην δίκη της Siemens, αποκαλύπτοντας ότι λεφτά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ δεν πήγαιναν μόνο από την γερμανική εταιρία αλλά από πολλές εταιρίες.

 «Εκτός από τους επίσημους ισολογισμούς των κομμάτων υπάρχουν και οι ανεπίσημοι» δηλώνει ο Θ. Τσουκάτος. Ο επονομαζόμενος τότε  “στρατηγός” τόνισε με έμφαση πως “δεν υπάρχει αρχηγός κόμματος που δεν γνώριζε ότι υπάρχουν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις”! Όπως δε ανέφερε “οι οικονομικές καμπάνιες ήταν ο τρόπος να ξεπερνάμε τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις” και πως “ο μόνος τρόπος που υπήρχε να δικαιολογούνται οι χρηματοδοτήσεις αυτές ήταν τα κουπόνια”, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρχε “παράνομη χρηματοδότηση από ιδιωτικές εταιρείες”.
Και συνέχισε: «Αυτές οι εταιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κόμματα. Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν ένα καθεστώς που κανείς δεν ήθελε να το ψάξει ,από κανένα κόμμα. Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο και το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα».


Η επικυριαρχία του χρήματος

Αυτά που λέει σήμερα ο Θεόδωρος Τσουκάτος δυστυχώς δεν προκαλούν έκπληξη ούτε καν συγκίνηση. Έχουν βεβαίως την τεράστια νομική και πολιτική τους αξία.
Δεν αποτελούν όμως έκπληξη διότι ΟΛΟΙ ήξεραν, πως κυλάει ο τροχός σ αυτή τη χώρα. Οι πάντες ήταν  ψυλλιασμένοι για το χρήμα που ρέει προς τα κόμματα. Γιατί πολύ απλά  το μαύρο χρήμα καθόριζε, τις αποφάσεις του κράτους, των κυβερνήσεων , τις συμβάσεις, τις προμήθειες και τελικώς την ίδια την οικονομία.
Όποιος επιχειρηματίας ήθελε να πάρει τη δουλειά και να μπει στο μεγάλο χρήμα, έπρεπε να περάσει από την συνδιαλλαγή με τους πολιτικούς. Ονομάστηκε ευγενικώς «Διαπλοκή».
Αυτό το χρήμα ήταν τελικώς το χρήμα των φορολογουμένων. Διότι μια εταιρία που δίνει ένα εκατομμύριο, κερδίζει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια από την διαπλοκή, δηλαδή από τις συμβάσεις που εξασφαλίζει. Και αυτές τις πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή εμείς.
Ο κύκλος όμως δεν σταμάτησε εδώ. Οι  εταιρίες με τη σειρά τους γιγαντώθηκαν με αποτέλεσμα να είναι αυτές που καθόριζαν την πορεία της πολιτικής. Ποιοι είναι αρεστοί, ποιοι είναι προθύμως διαπλεκόμενοι, ποιοι θα έχουν καλή πολιτική πορεία και ποιοι θα βγουν από το παιχνίδι. Το μαύρο πολιτικό χρήμα, έστρωσε τον δρόμο της πολιτικής πορείας. Και αυτός ο δρόμος οδήγησε στην …Χρεοκοπία!
Αυτό που επιφανειακώς εξήγησε ο «στρατηγός» Τσουκάτος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, είναι το τεράστιο θέμα που μας έφερε στην σημερινή κατάσταση. Είναι ο βραχνάς που δεν μας αφήνει να ξεφύγουμε από την αληθινή και βαθειά μας κρίση.
Το θέμα δεν ήταν ηθικό, δεν ήταν μια παρεκτροπή κάποιων κακών ανθρώπων, που ξέφυγαν από τους κανόνες. Δεν ήταν «διαφθορά», δηλαδή εξαίρεση. Ήταν ο κανόνας. 



Η ακριβή εκλογική μάχη του 2000


Κανείς όμως από την τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Σημίτης, ο γραμματέας Κ. Σκανδαλίδης , τα άλλα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, δεν αποφάσισε να σχολιάσει έστω τα όσα λέει ο Τσουκάτος.
Το 2000 ήταν χρονιά εκλογική. Έγινε μια σκληρή εκλογική αντιπαράθεση, και το αποτέλεσμα κρίθηκε στο νήμα. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 43,79% (3.007.596 ψήφους)     ενώ η ΝΔ, 42,74% (2.935.196 ψήφους). Η διαφορά ήταν μόλις 72.400 ψήφοι, το 1% του εκλογικού σώματος. Ήταν γνωστό ότι η ΝΔ με τον νέο της τότε αρχηγό Κ. Καραμανλή  ήταν πολύ κοντά στη νίκη.
Ο Θ. Τσουκάτος ο επονομαζόμενος τότε «στρατηγός» δηλώνει σήμερα ότι δεν ήταν μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ήταν όμως ο κεντρικός διοργανωτής του εκλογικού σχεδιασμού.
Ο Θ. Τσουκάτος στο δικαστήριο  δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιες εταιρίες έδωσαν αυτά τα υπέρογκα χρήματα.
Είπε ότι η εκλογική εκστρατεία ήταν ακριβή και στο δικαστήριο ακούστηκε ότι χρήματα πήγαν και στα ΜΜΕ. Πήγαν με τιμολόγια (διαφήμιση, προεκλογικά μηνύματα κλπ) ή χωρίς;
Είναι πάντα αναγκαίο και επίκαιρο αυτοί που διοίκησαν και αποφάσισαν, από το ύψος των εμπειριών τους να μιλήσουν. Όχι για λόγους ποινικούς (άλλωστε έχουν φροντίσει με το άρθρο 86 να προστατευθούν) αλλά για το μέλλον αυτής της χώρας.
Μάλλον δεν θα το κάνουν. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με μεγάλες εκκρεμότητες.


Απόψεις

Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΟ Αλεξέϊ Ναβάλνι πέθανε σε μια φυλακή της Αρκτικής, θύμα ενός δικτάτορα που δεν ανέχεται την κριτική και την αμφισβήτηση. Τυραννικά καθεστώτα που στηρίζονται από τη Δύση εξοντώνουν χιλιάδες. Είναι ο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι ο εκσκαφέας του κομματικού υπεδάφους και ιδανικός στη δημιουργία μηχανισμών. Η αποχώρησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από λεκτικό... πλήρες κείμενο