του Σωτήρη Σιδέρη


Διακηρύσσουν την ανελευθερία, την μισαλλοδοξία, τον κυνισμό, την χριστιανική τους πίστη, τα αντιαριστερό τους μένος  και την αμφισβήτηση. Έρχονται με ισοπεδωτικό δυναμισμό, φορούν αντισυμβατική μάσκα και σταδιακά κυριαρχούν στην πολιτική και την ιδεολογία σε πολλές χώρεες της Ε    υρώπης.
Η κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας , η συντριβή της μεσαίας τάξης, οι  κραυγαλέες ανισότητες και η τραγωδία της γερμανικής Ευρώπης οδηγούν στην αναγέννηση του εφιαλτικού παρελθόντος. Φασίστες, οργισμένοι πολίτες, ρατσιστές, διαμαρτυρόμενοι και απογοητευμένοι νέοι , δηλαδή άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες και πεποιθήσεις,  είναι οι δυνάμεις που τροφοδοτούν τον εφιάλτη. Εν γνώσει όλων φυσικά .


Το χειρότερο είναι ότι τώρα αρχίζουν να οργανώνονται.  Ο Στιβ Μπάνον, ο Βίκτορ Όρμπαν,  ακροδεξιά κινήματα, αντιμεταναστευτικές δυνάμεις, εθνικιστικά κόμματα, χτίζουν με αντικοινωνικά υλικά το δικό τους οικοδόμημα. Μια νέα ιδεολογία που ενισχύει την μαζική αποδοκιμασία των πολιτικών συστημάτων με ενέσεις μίσους και δήθεν αντισυστημικότητας.  Ένα τοξικό μέλλον μας πλησιάζει .
Στην Ελλάδα οι φωνές είναι διάσπαρτες. Υπάρχει η Χρυσή Αυγή, υπάρχει ένα ισχυρό τμήμα της εκκλησίας που συντάσσεται με τον Αμβρόσιο, υπάρχουν περισσότερες σκόρπιες δυνάμεις που θα ήθελαν και πραξικοπήματα και μια νέα τάξη πραγμάτων στη χώρα μας. Η οργάνωση των αντιευρωπαικών δυνάμεων υπό τον Μπάνον, η επέλαση των ακροδεξιών κινημάτων που αυξάνονται και πληθύνονται και ήδη κυβερνούν, μας προετοιμάζει για μεγάλες αναστατώσεις. Ο εθνικισμός θα θέσει σύντομα διασπαστικές πολιτικές στο προσκήνιο όπως την διάλυση της ΕΕ, την αμφισβήτηση συνόρων , τον περιορισμό των ελευθεριών , την υπονόμευση της δημοκρατίας.

Μια νέα διεθνής

Όλα αυτά ήδη εκδηλώνονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη,  είναι ο κοχλασμός  του  νέου τοξικού  ρεύματος που κυλά στις κοινωνίες και επηρεάζει  τους προσανατολισμούς  εκατομμυρίων πολιτών .
Μια νέα διεθνής, ένα μείγμα χριστιανικού φασισμού, ακραίου νεοφιλελευθερισμού,  βίας και σκοταδισμού, ένας νέος  μεσαίωνας αρχίζει να ανατέλλει και να απειλεί. Οι δυνάμεις  που έχουν παραιτηθεί από την πολιτική απογοητευμένοι, δεν συντάσσονται μαζί τους, αλλά το γεγονός ότι απέχουν από κάθε είδους πολιτική δραστηριότητα και από τις κάλπες, έμμεσα ενισχύουν την τάση αυτή.
Ο Στιβ Μπάνον διετέλεσε υπεύθυνος πολιτικής στρατηγικής του Τραμπ.  Εγκατέλειψε τον Αμερικανό πρόεδρο  πριν από μερικούς μήνες, αλλά οι ιδέες του είναι ζωντανές στον Λευκό 0ίκο . Τώρα ο Μπάνον, φιλοδοξεί να διεθνοποιήσει τις ιδέες του. Να διαλύσει την ΕΕ, να κυριαρχήσει η  σύγχρονη ακροδεξιά και ο ίδιος να αναδειχθεί κάτι σαν τον Μαρξ της ακροδεξιάς, να γίνει ο ιδεολογικός καθοδηγητής του «Κινήματος», όπως πλέον ονομάζει το γραφείο πληροφοριών-δεξαμενή σκέψης και πολιτική κίνηση, δηλαδή καθοδήγησης που θα εγκαταστήσει στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους συνεργάτες του.

Ο πρώτος στόχος

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Στόχος του Μπάνον και πολλών Ευρωπαίων ομοιδεατών του,  είναι στο νέο ευρωπαικό κοινοβούλιο να κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της διάλυσης της ΕΕ, αλλά πριν γίνει αυτό πρέπει να κυριαρχήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις απειλούνται σοβαρά, γιατί ως ένα βαθμό ο Μπάνον και οι ακροδεξιοί Ευρωπαίοι,  εκφωνούν αντισυμβατικά συνθήματα που κάποτε χρησιμοποιούσε η αριστερά για να υποστηρίξει αλλαγές στις κοινωνίες.  Μόνο που η αλλαγή που ευαγγελίζονται είναι εφιάλτης και όχι παράδεισος.

Προσέξτε τα λόγια του Ραχίμ Κάσαμ, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους  της ομάδας του Βρετανού ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ  ο οποίος  είναι  δεύτερος τη τάξει στο  «Κίνημα». Θα μπορούσε να είναι και λόγος του  Λένιν.
 «Νιώσαμε ότι είναι καιρός να συσταθεί μια οργάνωση που θα σταθεί στο πλευρό των απλών πολιτών, αντί των προσωπικών συμφερόντων,  και των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και των ευρωπαϊκών λόμπι» και ακόμη:. «Αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε την έδρα της εταιρείας μας στα περίχωρα των Βρυξελλών διότι εκεί χτυπά η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πιο μοχθηρής δύναμης εναντίον της δημοκρατίας των εθνών κρατών στη Δύση, σήμερα»
       

Ο πύρινος Όρμπαν


Ο Μπάνον δεν θα χρειαστεί να ψάξει πολύ, αντίθετα θα προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο γραφείο του. Η Ευρώπη ήδη αλλάζει κατεύθυνση και η απειλή είναι ήδη ορατή. Ένας από τους πρωταγωνιστές και προφανώς ομοιδεάτης του Μπάνον, ο Όρμπαν,  έχει ήδη πολλούς οπαδούς , όχι μόνο στη χώρα του, αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες.
Με έναν πύρινο λόγο  πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν , υπερασπίστηκε την δική του αντίληψη περί δημοκρατίας επιτιθέμενος στην δημοκρατία που επικρατεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Σε ομιλία του ενώπιον μελών της ουγγρικής κοινότητας της Ρουμανίας στην βόρεια Ρουμανία ο Ορμπάν δήλωσε : «Στην Δύση, επικρατεί ο φιλελευθερισμός, δεν υπάρχει δημοκρατία . Στην Δυτική Ευρώπη «οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας της έκφρασης και η λογοκρισία έχουν γίνει συρμός» . Είναι ακριβώς ο πρωθυπουργός που με δικούς του νόμους περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης , ελέγχει την δικαιοσύνη, επιτίθεται φυσικά κατά της αριστεράς, έχει δική του πολιτική στο μεταναστευτικό αδιαφορώντας για την πολιτική και τις αποφάσεις της ΕΕ.

Το νέο ανοικτό μέτωπο του Ούγγρου πρωθυπουργού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αφορά την επίμαχη νομοθεσία για τους μετανάστες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις 19 Ιουλίου να προσφύγει για τους νόμους αυτούς κατά της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Φυσικά ο Όρμπαν είναι χριστιανός , ίσως νομίζει ότι είναι καλός χριστιανός. Γιατί στην ομιλία του, έδωσε  έναν δικό του ορισμό για την «χριστιανική δημοκρατία».  «η χριστιανική δημοκρατία είναι αντιμεταναστευτική, αντι-πολυπολιτισμική και αγωνίζεται υπέρ του μοντέλου της χριστιανικής οικογένειας». Ο Όρμπαν διορθώνει και τον Χριστό στον οποίο υποτίθεται πιστεύει , μετατρέπει την θρησκευτική πίστη σε πολιτικό εργαλείο. Την επί γης εξουσία θέλει , όχι τον Παράδεισο.  Στο μυαλό ενός φασίστα δεν υπάρχουν δημοκρατικοί νευρώνες…..
Εννοείται ότι ο Όρμπαν έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την επικράτηση των ιδεών του στις επόμενες ευρωεκλογές. Όπως είπαμε, ο Μπάνον δεν θα κουραστεί ιδιαίτερα να οργανώσει όλες αυτές τις δυνάμεις.

Η  ελληνική ακροδεξιά


Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είναι πολλά βήματα μπροστά από τον Μπάνον και τον Όρμπαν, γιατί αυτοί οι δύο είναι κατά κάποιο τρόπο υποχρεωμένοι, έστω και με δυσκολία, να τηρούν τα προσχήματα, ενώ ο Αμβρόσιος όχι. Η λεγόμενη Ιερά Σύνοδος δεν αποδοκιμάζει ποτέ φασίστες και ακροδεξιούς. Μόνο αριστερούς και όσους υποστηρίζουν τον διαχωρισμό κράτους –εκκλησίας. Η ηγεσία της εκκλησίας ξέρει ότι αν κοπεί η μισθοδοσία των ιερέων στο πλαίσιο του χωρισμού με το κράτος, ο χριστιανισμός στην Ελλάδα θα καταρρεύσει, γι αυτό και κατά περιόδους χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος τους ακραίους που έχει στους κόλπους της για να επιτίθεται προκαταβολικά και σπέρνει το μίσος για τους πολιτικούς που δεν της είναι αρεστοί. Φυσικά έχει και πολιτικές θέσεις, τις ίδιες εδώ και αιώνες. Η εκκλησία συνεργάζεται τέλεια με φασίστες, παρακράτος, δικτάτορες, πλούσιους, αλλά και δημοκράτες που της κάνουν όλα τα χατίρια. Άρα γνωρίζουμε από τώρα γιατί ως οργανισμός είναι αυταρχική και αντιδημοκρατική δύναμη.
Παράδειγμα, η τελευταία επίθεση  του Αμβρόσιου κατά του Τσίπρα,  που απέδωσε την φονική πυρκαγιά στην αθεία του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας αν και άθεος δεν χάλασε ποτέ χατίρι στην εκκλησία.
 Η Ιερά Σύνοδος φυσικά δεν τον αποδοκίμασε. Άλλο οι ατομικές δηλώσεις, άλλο η θεσμική αποδοκιμασία.  Και προφανώς η σιωπή των κομμάτων είναι χειρότερη και από τις κραυγές του Αμβρόσιου. Γιατί η αποδοκιμασία ήταν επιβεβλημένη, για λόγους δημοκρατίας και όχι για θρησκευτικούς λόγους. Η ανοχή στον φασισμό δεν φέρνει οφέλη σε ένα δημοκρατικό κόμμα , το καταπίνει στο τέλος. Και η πορεία της ΝΔ είναι πολύ ανησυχητική…
Ο Αμβρόσιος είναι ένας πρωτόγονος, αυθεντικός Έλληνας φασίστας . Στην ουσία άθεος, βίαιος και μισάνθρωπος, αλλά ιδιαίτερα φιλόδοξος. Ακόμη και ο Μπάνον ή ο Όρμπαν θα τρομάξουν αν μιλήσουν μαζί του. Ωστόσο, ο Αμβρόσιος έχει ηγετικό ρόλο στην πιο ακραία πτέρυγα του νεοελληνικού φασισμού, την Χρυσή Αυγή και καθοδηγεί με ευκολία φανατικούς πιστούς και χαμηλού διανοητικού επιπέδου πολίτες. Όταν ο Αμβρόσιος βλέπει ανθρώπους να προσκυνούν κάστανα, να κάνουν ουρά στον τάφο του Παίσιου, να γονατίζουν σε ζώνες, τρίχες και κόκκαλα, ξέρει ότι έχει δύναμη . Όταν όμως βλέπει ότι πολιτικές δυνάμεις ή τον ανέχονται ή τον επιδοκιμάζουν ή σιωπούν, ξέρει ότι έχει και εξουσία.

Ζοφερή προοπτική

Αυτό συμβαίνει γιατί  η ελληνική ακροδεξιά, δεν έχει ικανούς ιδεολογικούς καθοδηγητές και ο Αμβρόσιος καλύπτει ως ένα βαθμό αυτό το κενό.
Είναι πολύ πιθανό, ο Μπάνον να στραφεί κάποια στιγμή προς την Ελλάδα, ή Έλληνες να στραφούν στον Μπάνον. Και μέσα από διεργασίες να αναδειχθεί ο επόμενος ηγέτης της ελληνικής ακροδεξιάς. Που θα δηλώνει εθνικιστής αλλά θα θάψει τη δημοκρατία, που θα διεκδικεί ελευθερία έκφρασης για τον εαυτό του για να καταργήσει την ελευθερία έκφρασης των άλλων ,  που θα δηλώνει στήριγμα των φτωχών για να τους λεηλατήσει πιο εύκολα στη συνέχεια. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην τύχη των αριστερών.  Καλού κακού ας επισπεύσουν το γκρέμισμα των αυθαιρέτων στην Μακρόνησο. 
 Η μεγάλη απειλή για την δημοκρατία είναι εδώ. Στις ευρωεκλογές του Μαίου του 2019 θα δείξουν τα δόντια τους.
Η αριστερά  και όσοι δηλώνουν αριστεροί  και προοδευτικοί πολίτες θα δοκιμαστούν. Αν χάσουν αυτή τη μάχη , οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν, οι απειλές θα κλιμακωθούν, η πολιτική βία φυσικά θα οξυνθεί.
Η αριστερά ή θα μείνει αριστερά για να διατηρήσει τον προνομιακό της κοινωνικό χώρο ή θα διαλυθεί μέσα στις δεξιές μεταλλάξεις της , μεταγγίζοντας μάλιστα  την ακροδεξιά που της παίρνει όλα τα συνθήματα και φυσικά τους ψηφοφόρους. Η μεσαία τάξη που διαλύθηκε από την κρίση στηρίζει έμμεσα ή άμεσα την ακροδεξιά γιατί κυριαρχείται από μίσος  και οργή κατά των ιστορικών κομμάτων , συντηρητικών και  προοδευτικών. Τα πλέον φτωχά στρώματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Υπάρχουν χιλιάδες που διατηρούν ελπίδες  από μια κοινωνική αριστερά, αρκετοί όμως στρέφονται ήδη στην ακροδεξιά η εγκαταλείπουν τα κόμματα , θα αποφύγουν και την κάλπη στις εκλογές . Η ακροδεξιά σε διάφορες εκφάνσεις της έχει απενοχοποιηθεί γιατί ήδη συμμετείχε με το ΛΑΟΣ και τους ΑΝΕΛ σε κυβερνήσεις και η Χρυσή Αυγή είναι σταθερή δύναμη. Οι επόμενες εκλογές θα είναι κρίσιμες για πολλούς λόγους.
Μια νέα ιστορική περίοδος αρχίζει χωρίς να έχει κλείσει η προηγούμενη . Δηλαδή ανοίγει ένας νέος κύκλος και ενώ η ΕΕ  το κορυφαίο δημοκρατικό δημιούργημα δεν έχει ακόμη καταρρεύσει, αλλά διαβρώνεται και κλονίζεται συνεχώς , χωρίς να δείχνει σημάδια αντίδρασης στην καταιγιστική επιρροή του λαικισμού και της ακροδεξιάς.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του θέλουν, τουλάχιστον να προσπαθήσουν να υψώσουν ένα φράγμα δημοκρατίας και σύνεσης θα το κάνουν μόνο με ιδεολογική αντεπίθεση και ένα δυναμικό πρόγραμμα στήριξης των κοινωνικά αδύναμων, χωρίς μεσοβέζικες δικαιολογίες . Η στιγμή είναι ακριβώς αυτή που διανύουμε, διαφορετικά , η κάθοδος στον Άδη θα είναι χωρίς επιστροφή….




Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο