Θλιβερά απομεινάρια του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ θύμιζε η σύναξη της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» σε ένα συνέδριο που μεθοδεύτηκε , όχι για να χαράξει μια νέα πορεία των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, αλλά για να δώσει μια μάχη οπισθοφυλακών, αναζητώντας  ωστόσο μια πυξίδα στον δρόμο για την εξουσία.  Κυρίως οι πρώην υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, στο πελατειακό κράτος, στην παρακμή και την διαπλοκή, δεν βρήκαν τρόπο, ούτε καν τον αναζήτησαν για να μιλήσουν για τα αίτια που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου και το κόμμα τους στα πρόθυρα διάλυσης . Για αυτοκριτική ούτε λόγος. 


Ομιλίες γεμάτες μισαλλοδοξία , χλευασμό και λαικισμό, ομιλίες χωρίς ειρμό και συγκρότηση οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πορεία προς την διάλυση, καθώς εξακολουθεί να είναι έρμαιο των στελεχών που το οδήγησαν στην παρακμή. 
Προσέξτε μια φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
«Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική λύση που αποδέχεται τη δική μας στρατηγική αντίληψη, τον εθνικό και όχι τον κομματικό πατριωτισμό». 
Πρώτον: Ο Βενιζέλος, εκ των πρωταγωνιστών της παρακμής της χώρας θεωρεί ότι μπορεί να λέει ότι θέλει, να δηλώνει ότι νομίζει ότι είναι χωρίς ντροπή και να αφήσει να εννοηθεί ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί του δεν είναι πατριώτης. Δηλαδή ο Βενιζέλος ζητά από άλλα κόμματα, είτε να αποδεχθούν τη « δική μας στρατηγική», την οποία κανείς δεν γνωρίζει , να αποδεχθεί « τον εθνικό και όχι κομματικό πατριωτισμό». 
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που επί δεκαετίες διετέλεσε υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εμπνευστής της ασυλίας του πολιτικού κόσμου στην αναθεώρηση του συντάγματος του 2000. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που περιφέρεται στην αυλή της ΝΔ , προφανώς όχι από ιδιοτέλεια από πατριωτισμό για να επανέλθει στην εξουσία και προφανώς να ολοκληρώσει το ….πατριωτικό του έργο. Την πλήρη διάλυση της χώρας. 
Δεν ήταν μόνο ο Βενιζέλος. Ηταν η ίδια η Φώφη Γεννηματά , ο Κώστας Σημίτης και δεκάδες άλλοι που δεν παρουσίασαν καμία πρόταση για τη χώρα. Ή μάλλον παρουσίασαν. Η πρότασή τους είναι να φύγει από  την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα αντικαταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ, ποιο πρόγραμμα, ποιες ιδέες, ποιες αρχές και αξίες είναι προφανώς ασήμαντα πράγματα. 
Το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια εδώ και χρόνια. Κάθε πρόεδρος που αναλαμβάνει είναι και χειρότερος από τον προηγούμενο. Κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι πολλοί όπως ο Σημίτης, ο Βενιζέλος δεν έχουν καμία πρόταση για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ  και της προοδευτικής παράταξης από την οποία προέρχονται και υποτίθεται υπηρετούν. Η πρόταση που έχουν στρέφεται εναντίον του κόμματός του καθώς ουσιαστικά  προτείνουν να συμπορευθεί ή να συρθεί με τη ΝΔ σε έναν νέο κύκλο εξουσίας. 
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη  ότι όλοι αυτοί που μαζεύτηκαν στο ΣΕΦ έχουν την παραμικρή επιρροή στις μάζες που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουν μεταπηδήσει στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όλοι αυτοί που φλυαρούν στο ΣΕΦ και ωρύονται για το μέλλον της χώρας, έχουν την παραμικρή ευαισθησία που είχαν και έχουν οι απλοί πολίτες που συμπορεύθηκαν για περισσότερα από 40 χρόνια με το ΠΑΣΟΚ. 
Δεν υπάρχει εν κατακλείδι καμία ένδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δυνάμεις που αναζητούν μια στέγη εξουσίας, θα έχουν καλύτερη τύχη στις επόμενες εκλογές απ΄ότι είχαν στις προηγούμενες. Και αυτό γιατί εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών, έχουν περισσότερες αγωνίες και δίνουν αγώνα επιβίωσης από το να ικανοποιούν τα ιδιοτελή συμφέροντα κάποιων χρεοκοπημένων πολιτικών που ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι  στο περιθώριο τους έστειλαν ακριβώς αυτοί που επικαλούνται. Οι προοδευτικοί πολίτες. Οι πολίτες αυτοί μπορεί να αναζητήσουν άλλη πολιτική στέγη, απογοητευμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ, να αναζητήσουν  άλλη κομματική έκφραση. Αλλά δεν θα είναι η επιλογή τους, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Λοβέρδος, ούτε τα άλλα τα παιδιά …..

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο