του Σπύρου Σουρμελίδη

Ο τρόπος που συμπεριφέρεται στα ...σκουπίδια της, αφορά όλη την κοινωνία και δείχνει το επίπεδο της! Γιατί το θέμα είναι  η διαχείριση των σκουπιδιών. Τα σκουπίδια είναι ένας καλός οδηγός για να ξαναδούμε τα προβλήματα μας και τα αδιέξοδα μας, τις εκκρεμότητες που μας βασανίζουν.  Την  ώρα που  η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους στην καθαριότητα των Δήμων, ότι η λύση που τους προσφέρει είναι η καλύτερη δυνατή, αναδεικνύονται οι νομικοί παραλογισμοί όπως φυσικά και η άρνηση όλων των εμπλεκομένων να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα. Και αυτό είναι η διαχείριση των σκουπιδιών. Στις χώρες του βορρά, τα σκουπίδια έγιναν πλούτος, βρέθηκαν τρόποι να αξιοποιηθούν και να φέρουν λεφτά και θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα τα μικρά συμφέροντα, δημάρχων, μεσιτών , εργολάβων, οικοπεδούχων, εμποδίζουν τη χώρα να διαχειριστεί τα σκουπίδια της. Και οι κυβερνήσεις σέρνονται πίσω από μεγάλα και μικρά συμφέροντα, αδυνατώντας να δώσουν λύσεις. Με τη σειρά της και η σημερινή κυβέρνηση , εστιάζει στο πρόβλημα των  σχέσεων εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα. Αφήνοντας να της διαφύγει το πραγματικό πρόβλημα που θα λύσει και το επιμέρους. Διότι θα μιλάμε για περισσότερες θέσεις εργασίας, έσοδα στους Δήμους, μικρότερες δαπάνες για το κράτος. 

 

 

Ευθύνη και ευκαιρία 

 Το Παρίσι θερμαίνεται από σκουπίδια, στην Κοπεγχάγη το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών είναι στο κέντρο της πόλης. Στις σκανδιναβικές χώρες, στην Γερμανία, στην Μ. Βρετανία, οι Δήμοι, πόλεις και χωριά έχουν τα δικά τους εργοστάσια, παραγωγής ενέργειας απο σκουπίδια, και ανακύκλωσης. Οι  Δήμοι έχουν τον έλεγχο , εταιρίες (δημοτικές η μη) κάνουν τη δουλειά. 

Στην Ελλάδα νομάρχες,  δήμαρχοι και τοπικοί βουλευτές εμποδίζουν την λύση για πάνω από δυο δεκαετίες. Η χώρα πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ για μη συμμόρφωση με τις Οδηγίες της ΕΕ. Η χώρα είναι γεμάτη από παλαιές χωματερές (νόμιμες και παράνομες), η ανακύκλωση  λειτουργεί κάτω από περίεργες συνθήκες. Στο Λαύριο κάποιοι οικοπεδούχοι εμπόδισαν να “κτιστεί” χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, στο Γραμματικό το ίδιο, στην Κρήτη επικρατεί πολεμικό κλίμα .Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα Κανείς δεν φρόντισε να επιλύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών. Όλοι ασχολήθηκαν με το πρόβλημα  των μόνιμων ή επί μέρους προσλήψεων γιατί  το ζήτημα ήταν οι ψήφοι. Όπως και η μοιρασιά των πολλών χρημάτων γύρω από τα σκουπίδια. Διότι οι χωματερές φέρνουν πολλά λεφτά σε κάποιους τοπικούς παράγοντες.  
Λεφτά θα υπάρξουν και αν πάμε σε τεχνικές αξιοποίησης των σκουπιδιών. Εδώ βεβαίως αρχίζει ο νέος καυγάς ποιος θα πάρει τη μεγάλη δουλειά επιβάλλοντας συγκεκριμένες τεχνικές. 

Το κράτος, οι Δήμοι, οι πολίτες, οι επιχειρηματίες δεν ασχολήθηκαν με το πραγματικό  πρόβλημα που είναι η διαχείριση  των σκουπιδιών. Πως  θα γίνει η επεξεργασία τους με τις νέες τεχνολογίες, πως θα γίνει αξιοποίηση τη ανακύκλωσης στο μέγιστο βαθμό, πως θα μετατραπούν τα σκουπίδια σε ενέργεια ή σε λίπασμα ή σε κάτι άλλο χρήσιμο, ακόμα και κερδοφόρο. 

Αντ αυτού , έχουμε απώλεια δισεκατομμυρίων σε βάθος χρόνου, και εργαζομένους που δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν δουλειά, παρά το γεγονός ότι πάντα χρειάζονται αυτοί που μαζεύουν τα σκουπίδια. Στην Σουηδία την ίδια ώρα ψάχνουν να αγοράσουν σκουπίδια για να καλύψουν την βιομηχανία που έχουν στήσει στη βάση της επεξεργασίας των σκουπιδιών. 

Η κυβέρνηση πρέπει να κλειδώσει τους 13 Περιφερειάρχες σ ένα δωμάτιο και να βγουν όταν θα έχουν πάρει τις βασικές αποφάσεις, για τις τεχνικές που μπορεί να αξιοποιηθούν και τους τόπους που θα γίνει η αξιοποίηση-διαχείριση των σκουπιδιών. (Στην Αττική η Ρένα Δούρου καταβάλλει προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση, στην Πελοπόννησο κάτι κινείται). Τα σκουπίδια θα φέρουν λεφτά στους Δήμους και θέσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με συνδικαλιστές και τοπικά μικροσυμφέροντα δημάρχων, μεσιτών και εργολάβων. Επιτέλους να πει “όχι” σε πονηρούς και ανεγκέφαλους, που παριστάνουν και τους ....αριστερούς! 

 Συμβασιούχοι : ακόμα ένας παραλογισμός 

 Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια ο εκσυγχρονισμός του κράτους επιχειρείται να ξεκινήσει από τις... καθαρίστριες και από τους οδοκαθαριστές Απο αυτούς που καθαρίζουν τουαλέτες και μαζεύουν σκουπίδια από τους δρόμους.  Πριν απ αυτό στις καλές εποχές, τότε που ο καυγάς ήταν ποιος  θα κάνει περισσότερους διορισμούς, νομοθετήθηκαν διατάξεις- ζουρλομανδύας που τώρα στέκονται εμπόδιο στο να βρεθούν απλές και σαφείς λύσεις. 

 Τα νομικά περιθώρια είναι μικρά, διότι  ουσιαστικά απαγορεύει ο νόμος τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων.  Γι αυτό και ο Πάνος Σκουρλέτης , προτείνει την παράταση των συμβάσεων για κάποιο μικρό συγκεκριμένο διάστημα για 6.100 άτομα και αργότερα την πρόσληψη  στην καθαριότητα των Δήμων με την διαδικασία του ΑΣΕΠ. Όμως γι αυτή την διαδικασία απαιτούνται 6 με 8 μήνες.  

 Η ιστορία είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, ήταν μάλιστα αναμενόμενο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο  θα απορρίψει την συνέχιση  των υπαρχόντων συμβάσεων . Έγινε κάτι χειρότερο, απέρριψε και την πληρωμή των δεδουλευμένων γιατί έπρεπε να είχαν διακοπεί εδώ και καιρό οι συμβάσεις τους. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει ρύθμιση  εγκαίρως και έτσι φτάσαμε στην απεργία. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί  οι συμβασιούχοι οδοκαθαριστές απαιτούν την μονιμοποίηση τους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

 Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κορόιδεψε και τους οδοκαθαριστές όπως και όλους τους Έλληνες, αφήνοντας συγχρόνως να εννοηθεί  ότι δεν πρόκειται να κάνει προσλήψεις εφόσον ο νόμος το απαγορεύει.  

 Δυστυχώς ακόμα και στις καλές εποχές, πριν από τα Μνημόνια  είχαμε απεργίες των εργαζομένων στα σκουπίδια, με διάφορα αιτήματα ακόμα  και για ασήμαντες αφορμές.  Τα όσα προβλέπει ο νόμος για τους  συμβασιούχους , αποσκοπούν στο να μην γίνονται μονιμοποιήσεις και άσκοπες προσλήψεις. Μόνο που υπάρχουν οι σταθερές και διαρκείς ανάγκες. Και αυτές δεν έχει νόημα να καλύπτονται με 6μηνες συμβάσεις εργασίας σαν να είναι εποχιακές.  Εκτός αυτού  η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση για ανθρώπους που έχουν προσληφθεί  πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.

 Γιάννης Μπουτάρης: Ο τρόμος των συνδικαλιστών 

Η ανακοίνωση του Γ. Μπουτάρη ότι θα αναθέσει την καθαριότητα της Θεσσαλονίκης σε ιδιωτικές εταιρίες, είναι η καλύτερη απόδειξη για την καταστροφική -αν δεν είναι και ύποπτη – τακτική των συνδικαλιστών της ΠΟΠ-ΟΤΑ. Η ηγεσία της οποίας οδηγεί  τους εργαζομένους στην καθαριότητα στον δρόμο για να τα χάσουν όλα Γνωρίζοντας οτι δεν υπάρχουν λύσεις πέρα απ αυτές που τους προτείνει τώρα η κυβέρνηση. Συνδικαλιστές και δήμαρχοι συνδικαλιστές,   το  παίζουν επαναστάτες αν και έχουν τεράστιες διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση στα σκουπίδια.  Και η υπόθεση των σκουπιδιών δείχνει ότι οι κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές ηγεσίες, το μόνο που κάνουν είναι να κλείνουν δουλειές. Κάποιοι απ αυτούς μάλιστα  έχουν ήδη κάνει τα κουμάντα τους με τα νέα αφεντικά της καθαριότητας Η αντίδραση του Μπουτάρη, δείχνει  ότι όλο το κόλπο είναι η ιδιωτικοποίηση Δυστυχώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα την πατήσουν ακολουθώντας τις ακραίες απόψεις  των αρχισυνδικαλιστών.  

 Η ευθύνη των Δημάρχων είναι τεράστια και διαχρονική. Αρνούνται όχι μόνο να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ότι αφορά την διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά έχουν εμποδίσει και κάθε πρωτοπόρα λύση διαχείρισης.  Οι δε θυγατρικές εταιρίες  των Δήμων που είχαν στηθεί τα προηγούμενα χρόνια  για την διαχείριση των σκουπιδιών στην πλειοψηφία τους κατηγορήθηκαν για σωρεία σκανδάλων και  διασπάθισης  δημοσίου χρήματος. Τώρα η ΚΕΔΕ είναι έξω από το υπουργείο και διαδηλώνει ως να πρόκειται για συμβασιούχους που θέλουν το μεροκάματο τους.

 Όλο το σκηνικό δείχνει ότι έχουμε με ακόμα έναν παραλογισμό που οδηγεί σε δράματα εν μέσω καλοκαιριού και την ώρα που πάει καλά ο τουρισμός στη χώρα μας. 

 

 

Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο