Του Σωτήρη Σιδέρη

Η  εκλογική επιτροπή που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας,  με άτομα που χωρίς ειδικό βάρος και άγνωστες δυνατότητες,  περιλαμβάνει και έναν πασίγνωστο , ιδιαίτερα αγαπητό στο τραπεζικό σύστημα,  που ονομάζεται Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο οποίος ήταν ο πλέον αγαπητός συνομιλητής της Τρόϊκας στον καιρό του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν επίσης ο “χασάπης” της μεσαίας τάξης , στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ως ανταμοιβή για το έργο του, είναι σήμερα σύμβουλος του επίσης πασίγνωστου Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Να μην μας διαφύγει ότι ο Χουλιαράκης είναι και εκ των οικονομικών συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα . Τι ακριβώς συνέβη και είναι μέλος της εκλογικής επιτροπής δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη. Είναι όμως ένα μήνυμα και μάλιστα ισχυρό προς κάθε κατεύθυνση που δεν κολακεύει ένα Αριστερό κόμμα, αλλά τέτοιες ημέρες, οι επιλογές του προέδρου , ναι μεν ψιθυρίζονται, αλλά δεν κρίνονται δημόσια.


Η δημιουργία νέας εκλογικής επιτροπής κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να δώσει μια αίσθηση φρεσκάδας και ανανέωσης στον ΣΥΡΙΖΑ, σε κενό πολιτικό χρόνο και ενώ έχει προηγηθεί συντριπτική ήττα. Αν αυτά τα πρόσωπα προωθούνταν από το 2019 και μετά θα είχε νόημα και ίσως σήμερα κάποια από αυτά να είχαν κεντρικό ρόλο. Η απόφαση όμως αυτή δίνει την εντύπωση ότι τα πολλά άγνωστα νέα πρόσωπα , χωρίς πολιτικό ή ιδεολογικό στίγμα, συνιστούν μια βιαστική και επιδερμική προσπάθεια ανακατασκευής της εικόνας του κόμματος, εις βάρος της πολιτικής ουσίας.  Αν αυτό δικαιώσει τον Τσίπρα θα φανεί στις εκλογές.  Η περίπτωση Χουλιαράκη όμως είναι διαφορετική. Και υπερέχει όλων των άλλων σε πολιτικό βάρος, γιατί ο Χουλιαράκης είναι ο άνθρωπος της Τράπεζας της Ελλάδας στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το αντίστροφο και το τι πιστεύει η κεντρική τράπεζα και ο Στουρνάρας για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ανάλυση….


Οι εκλογικοί αγώνες δεν δίνονται σε πολιτικό και ιδεολογικό κενό. Όλη η Ευρώπη , κυρίως τα Αριστερά κόμματα κλονίζονται επειδή υπηρετούν το σκληρό , αγοραίο κεφάλαιο, επειδή απομακρύνονται από τις ιδρυτικές τους αρχές, επειδή απομακρύνονται από τα κοινωνικά στρώματα που τα ανέδειξαν και όχι επειδή δεν έβγαιναν καλές φωτογραφίες τα στελέχη του ή επειδή δεν είχαν αρκετούς εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος στις επιτροπές τους.
Η διεύρυνση προς το ΠΑΣΟΚ απέτυχε,  η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα έχει υπαρξιακά προβλήματα, η συνοχή δοκιμάζεται, τα φτωχά λαικά στρώματα πηγαίνουν σε ακροδεξιά κόμματα ή στη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίζει τον σύμβουλο του Γιάννη Στουρνάρα. Υπομονή , προς το παρόν.

ΥΓ Μια απλή ερώτηση:  Η ΝΔ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και έδωσε ασυλία στους τραπεζίτες, στους οποίους οφείλει περίπου 400 εκατομμύρια Ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την ρύθμιση

αυτή αλλά δεν δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα ώστε όλοι να είναι ίσοι έναντι του νόμου. Μήπως  η σιωπή αυτή οφείλεται στον Γιώργο Χουλιαράκη;

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.