Του Στράτου Βαλτινού

Ιδιώτες στις φυλακές, ιδιώτες στο ΕΣΥ, ιδιώτες στα δάση, στο νερό, πιθανόν στην Πυροσβεστική, περισσότεροι ιδιώτες στα ασφαλιστικά ταμεία, στην Παιδεία, είναι το “όραμα” της επόμενης τετραετίας Μητσοτάκη. Ήδη, ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, συγκοινωνίες, αυτοκινητόδρομοι, ΕΦΚΑ, ΔΕΗ, τράπεζες έχουν πάρει προ πολλού το δρόμο τους.


Την Αστυνομία δεν τους συμφέρει να την ιδιωτικοποιήσουν γιατί απλά την χρειάζονται για την ασφάλειά τους. Αντί για Επιτελικό Κράτος, δημιουργήθηκε ένα τέρας που “καταπίνει” κοινωνικό κράτος, κοινωνικές παροχές, υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν με τον ιδρώτα των φορολογούμενων για να προσφέρουν στον λαό. Παραδίδονται σε ιδιώτες με διασφαλίσεις ότι θα κερδίζουν. Πόσοι πολίτες γνωρίζουν άραγε ότι αν οι ιδιώτες που έχουν μπει στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους έχουν ζημιές, το κράτος τους αποζημιώνει;. Δηλαδή ο Έλληνας πολίτης είτε ταξιδεύει μέσω των εθνικών οδών με το αυτοκίνητό του, είτε δεν ταξιδεύει , πληρώνει. Το ίδιο ισχύει για τους παρόχους ενέργειας κλπ.
Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κράτος -στρατηγείο για να ασκήσει διαφανή κοινωνική πολιτική. Να προστατεύει και να στηρίζει τους αδύναμους, να κατανέμει δίκαια τους πόρους, να στηρίζει φυσικά την υγιή επιχειρηματικότητα και να είναι το αναπτυξιακό επιτελείο της χώρας.
Εδώ όμως το κράτος έχει παραδοθεί σε λίγους ολιγάρχες, στο πελατειακό σύστημα της ΝΔ και στην οικογένεια.
Εδώ δεν χρειάζεται απλά αλλαγή, αλλά ανατροπή και επανίδρυση των δομών του κοινωνικού κράτους. Είναι ο μόνος δρόμος, πριν κυριαρχήσει ο νόμος της ζούγκλας.

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.