του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη

Σε λίγες ώρες το κυρίαρχο εκλογικό σώμα, ο κυρίαρχος Λαός δηλαδή, θα προσέλθει στις κάλπες για να αποφασίσει όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά και για να αποφασίσει ως προς το παρελθόν, τιμωρώντας τους υπαίτιους της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ασφαλώς, κατά το μέρος που η απόφαση αφορά στο παρελθόν θα έχει το χαρακτήρα αρνητικής ψήφου. Κατά το μέρος όμως που αφορά στο παρόν και στο μέλλον έχει το χαρακτήρα θετικής ψήφου, δηλαδή όχι απλώς εκλογικής απόφασης, αλλά συνειδητής προσχώρησης σε αρχές, αξίες και προγράμματα.

Εξυπακούεται ότι την Παρασκευή, προηγούμενη ημέρα της τυπικής παύσης της προεκλογικής περιόδου,  οι πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις διαθέτουν πλέον επαρκέστερα στοιχεία ώστε να καταλήγουν  στην  μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενική προσέγγιση. Σε κάθε περίπτωση δε το ενδιαφέρον επικεντρώνεται  στις συζητήσεις και αναλύσεις που λαμβάνουν χώρα αναφορικώς με το ενδεχόμενο ή άλλως την προοπτική ή άλλως τη βεβαιότητα για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, που όχι μόνο ουδείς διαφωνεί, αλλά οι πάντες συμφωνούν ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ασφαλώς οι αντιπολιτευόμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ, εύχονται ή άλλως προσδοκούν, τουλάχιστον να μην είναι αυτοδύναμος, προκειμένου έτσι να μην ασκήσει απερίσπαστος την κυβερνητική του πολιτική και να υλοποιήσει τις επαγγελίες του.
λύση είναι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ
    Η θέση όμως αυτή, που δεν προσδοκά ή άλλως εύχεται τη μη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «στενά κομματική» και δεν συμβιβάζεται με τις αξιώσεις της κοινωνίας, η οποία θέλει καθαρές λύσεις και αμιγώς αντιμνημονιακή πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, ουδείς διανοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μη αυτοδύναμος μπορεί να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα που θα υποχωρεί και κατ’ ελάχιστον των αντιμνημονιακών του δεσμεύσεων.
Ως εκ τούτου η περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει ως μόνη λύση τις επαναληπτικές εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και την εν γένει διακυβέρνηση της χώρας.
Συνεπώς: η μόνη επιλογή είναι να κατανοηθεί από την κοινωνία, που αντιστρατεύεται τις μνημονιακές πολιτικές και που πλήττεται από τη λιτότητα, ότι η έξοδος από την κρίση συναρτάται αποκλειστικώς με την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ!
οι προϋποθέσεις:
Προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή και μόνη για το εθνικό συμφέρον επιβαλλόμενη λύση που αφορά στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης τόσο ο αριθμός όσο και το συνολικό ποσοστό επί τοις εκατό των κομμάτων που θα τεθούν εκτός Βουλής. Αναφέρομαι δηλαδή σε «τεχνικά» αλλά και σε «πολιτικά» ζητήματα.
Ως προς τα «τεχνικά» ζητήματα, αντί πολλών, αξιολογώ τη διαδικασία poll of polls που αφορά το μέσο όρο δημοσκοπικών ευρημάτων δώδεκα (12) εταιρειών και ενός Πανεπιστημίου ήτοι: του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και των εταιρειών MRB, Rass, Public Issues, GPO, Alco, Interview, Marc, Metron, Palmos, Pulse, DATA RC και  K-Research. Αναφορικώς με την έρευνα αυτή, η τελική εκτίμηση επί των ποσοστών επιτρέπει σε αντικειμενικό παρατηρητή το συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  (πρέπει να) κατακτά την αυτοδυναμία. Προς τούτο όμως, ως προς τον κόσμο που στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται διαρκής προσπάθεια μέχρι την ώρα της κάλπης. Ο εφησυχασμός δεν επιτρέπεται.
Στο «πολιτικό» όμως επίπεδο και με εκτίμηση των αντικειμενικών συνθηκών, τόσο οι εκλογολόγοι όσο και οι πολιτικοί αναλυτές (ασφαλώς και τα κόμματα), εστιάζουν σε τρεις κύριες Περιφέρειες: α) στην Αττική, β) στην Μακεδονία και γ) στην Κρήτη. Ειδικότερα:
Α) Ως προς την Περιφέρεια Αττικής κρίσιμες είναι οι 87 έδρες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μεγάλο προβάδισμα, ενώ στην Α’ Αθηνών η ΝΔ κρατά υπολογίσιμες δυνάμεις, καταγράφει όμως και σημαντική φθορά.
Β) Ως προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κρίσιμες είναι οι 49 έδρες, όπου παραδοσιακό προβάδισμα έχει η ΝΔ, με σημαντική όμως άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που απειλεί την πρώτη θέση και τέλος
Γ) Ως προς την Περιφέρεια Κρήτης κρίσιμες είναι οι 16 έδρες όπου προφανώς προηγείται και με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Αττική έχει 2.843.000 ψηφοφόρους, η Κεντρική Μακεδονία έχει 1.660.000 ψηφοφόρους και η Κρήτη έχει 535.000 ψηφοφόρους.
Η συντριπτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ συνολικώς στην Αττική, η σημαντική διεύρυνση της επιρροής του στην Κεντρική Μακεδονία και το ουσιαστικό προβάδισμά του στην Κρήτη, δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερη σκέψη ότι η πλάστιγγα γέρνει με τρόπο αποφασιστικό υπέρ της αυτοδυναμίας του. Δηλαδή, το Εκλογικό Σώμα αυτών των τριών κρίσιμων Περιφερειών, μπορεί και πρέπει να εκφρασθεί με τρόπο καταλυτικό, τόσο στο εκλογικό  επί τοις εκατό αποτέλεσμα, όσο και στη σύνθεση των Μελών του Κοινοβουλίου.
Η προαναφερόμενη προσέγγιση δεν αφορά «τεχνικά» ζητήματα του κατά πόσον τα εκτός Βουλής κόμματα θα υπερβούν το 10%, ούτε άλλες «τεχνικές» αναλύσεις. Το ζήτημα είναι ευθέως πολιτικό και η δυναμική που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλύτης για την τελική ετυμηγορία.
Σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη το Εκλογικό Σώμα είναι το ανώτατο Όργανο της Πολιτείας. Το Εκλογικό Σώμα νομιμοποιεί όλα τα λοιπά Όργανα άσκησης της κρατικής εξουσίας και των εν γένει θεσμικών λειτουργιών (είτε αμέσως, είτε εμμέσως). Σε κάθε πολίτη δε, ανήκει το αυτό ποσοστό κυριαρχίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της κρίσιμης πολιτικής κατάστασης, σε θεσμικό επίπεδο έπραξε το καθήκον του, επιδιώκοντας μέσω της ατελέσφορης διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να δώσει τη δυνατότητα στο Λαό να αποφασίσει με βάση τις εμπειρίες του που αφορούν στο παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπώς έδωσε το δικαίωμα στον πολίτη να πάρει την τύχη της κοινωνίας και της χώρας στα χέρια του. Ως εκ τούτου, στο Εκλογικό Σώμα, στον κυρίαρχο Λαό και στον κάθε πολίτη χωριστά, ανήκει πλέον η ευθύνη!…


Πέτρος Μηλιαράκης, Δικηγόρος των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων (ECHR /GC-EU), Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

Υδρόγειος

 • Αποφάσισαν νόμιμη "εισβολή" στη Λιβύη χωρίς τους Λίβυους

  Οι ισχυροί αποφάσισαν να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη για να στείλουν αυτοί νομίμως τα δικά τους. Στην Διάσκεψη του Βερολίνου συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες, χωρίς τους Λϊβυους,  κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ειρήνευσης. Μένει να...

 • O Σάντερς δηλώνει παρών

    Ο πεισματάρης  Αμερικανός Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δεν το βάζει κάτω και όχι μόνο αυτό, αλλά αύξησε σταθερά την δημοτικότητά του, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τώρα βρίσκεται κοντά στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως προς...

 • Πολωνία και Ουγγαρία χλευάζουν την ΕΕ

  Έντονες συζητήσεις, πιέσεις αλλά μηδενικό προς το παρόν είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για την κονιορτοποίηση του κράτους δικαίου και την διολίσθηση στον αυταρχισμό.

 • Η Λιβύη θέτει σε ισχύ την Συμφωνία με την Τουρκία

  Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης της λιβυκής κυβέρνησης του Αλ Σάρατζ, ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Συμβουλίου Προεδρίας να θέσουν σε ισχύ άμεσα τη συμφωνία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία θα δημοσιευθεί...

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.