Νίκος Φίλης

Όπως έχει γίνει γνωστό, στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου απαντώντας σε ευθεία ερώτησή μου αν θα ενέκρινε την παρακολούθηση ακόμα και της προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά.

Εδώ χρειάζεται να σταθούμε ένα λεπτό, να πάρουμε βαθιά ανάσα και να συνειδητοποιήσουμε τι εκστόμισε η εισαγγελέας.

Ότι σε ένα σκοτεινό υπόγειο της ΕΥΠ μπορεί να σχεδιάζονται ή να εφαρμόζονται πρακτικές που παραπέμπουν σε ανατροπή του πολιτεύματος. Ότι οι περίφημοι «έξι υπάλληλοι» και ένας ή μία εισαγγελέας που μπορεί να έχει ζηλέψει τη δόξα του Κόλλια, μπορεί να παρακολουθούν τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα και όσους συνομιλούν μαζί του. Επικαλούμενοι λόγους εθνικού συμφέροντος, που αυθαίρετα ένας εισαγγελέας χαρακτηρίζει έτσι, χωρίς καν να κριθούν από ένα δικαστικό συμβούλιο.

Επικαλούμενος ακόμα, ο ή η εισαγγελέας, την περιβόητη αρχή του ανέλεγκτου της εισαγγελικής κρίσης και το «απόρρητο», έχοντας καταστρέψει (!) τα αρχεία πριν προσέλθουν στις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Χτες, στην Επιτροπή, με τη δήλωση της κας Βλάχου και την άρνησή της να ανακαλέσει, είδαμε ξανά το σκιάχτρο του χουντικού πρωθυπουργού και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κόλλια. Ζήσαμε μια πρόβα σχεδίου πραξικοπήματος. Προκαλεί μάλιστα αλγεινή εντύπωση ότι ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης (και συνταγματολόγος), αρνήθηκε να αποδοκιμάσει την κα Βλάχου, η οποία καθόταν εκ δεξιών του. Οι δε βουλευτές της ΝΔ, αμήχανοι από την προκλητική εισαγγελική παρουσία απέφυγαν κι αυτοί να υπερασπιστούν τη συνταγματική τάξη, τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η εισαγγελέας αυτή θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί χτες το βράδυ από τη θέση της. Για να δοθεί ένα πανίσχυρο, ηχηρότατο μήνυμα Δημοκρατίας. Αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα, γιατί τίποτα δεν μας εξασφαλίζει ότι υπό τις τωρινές συνθήκες, με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, η ή ο εισαγγελέας που θα ακολουθήσει θα διέπεται από άλλες αρχές. Το ζήτημα είναι βαθιά θεσμικό και αποδεικνύει κάτι που λέω καιρό: Πώς θα πάμε στις επόμενες εκλογές; Θα υπερασπιστεί ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας το πολίτευμα ή θα αφήσει μια κυβέρνηση σήψης και διαφθοράς, «θεσμικής» και μη, να «χορεύει» πάνω στους διαλυμένους θεσμούς άλλη μια τετραετία;

Γιατί, να σημειωθεί, την ώρα που συνέβαιναν αυτά μέσα στη Βουλή, παρά έξω εξελισσόταν το σκάνδαλο Πάτση. Η διαφθορά έχει πολλά πρόσωπα, μα σε όλες τις εκδοχές της πλήττει κατάσαρκα τη Δημοκρατία. Να θυμίσω ότι τη δεκαετία του ‘60 δεν βγήκαν οι πραξικοπηματίες να διαφημίσουν τα σχέδιά τους. Ακόμη και τότε που τα πραξικοπήματα γινόντουσαν με τανκς, χρειάστηκαν πολλές μεθοδεύσεις για να ακούσουμε ένα πρωί τις ερπύστριες.

--

Υδρόγειος

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

  • Ποιος θα δικάσει τους εγκληματίες του Ισραήλ;

         Του Στράτου ΒαλτινούΜακελειό  με 112 νεκρούς στη Βόρεια Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισβολής και κατοχής, άρχισαν να πυροβολούν τυφλά εναντίον αθώων ανθρώπων που λιμοκτονούν. Οι δηλώσεις καταδίκης αξιωματούχων της Δύσης είναι υποκριτικές και...