Γιάνης Βαρουφάκης


Από τον Μάρτιο, το ΜέΡΑ25 ζητά το αυτονόητο: η τιμή του ρεύματος να μην ξεπερνά το μέσο κόστος παραγωγής συν ένα λογικό ποσοστό κέρδους. Άλλο πλαφόν για το ρεύμα από υδροηλεκτρικά, άλλο από φωτοβολταϊκά, άλλο από λιγνιτικά κι άλλο από φυσικό αέριο, ανέφερε σε παρέμβασή του  στη βουλή ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Η παρέμβασή του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είναι αποκαλυπτική του πως λειτουργεί ο μηχανισμός και πληρώνουμε το πανάκριβο ρεύμα. Ειδικότερα, είπε:
 
Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση νομοθέτησε κάτι που, φαινομενικά, έμοιαζε με την πρόταση του ΜέΡΑ25: Ανακοίνωσαν διαφορετικό πλαφόν για μεγαβατώρες από υδροηλεκτρικά (€112) και από ΑΠΕ (€85) ενώ για λιγνιτικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου καθορίστηκε κυμαινόμενο πλαφόν μέσω αριθμητικού τύπου.
 
Η απάτη με το Χρηματιστήριο Ενέργειας
 
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει πλαφόν, θα περίμενε κανείς παροπλισμό του Χρηματιστήριου Ενέργειας. Κι όμως. Δεν παροπλίστηκε αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί καθορίζοντας εξωφρενικές τιμές χονδρικής, π.χ., €700. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ποια χονδρική τιμή ισχύει για τις μεγαβατώρες που παράγει, π.χ., η CVC-ΔΕΗ από τα υδροηλεκτρικά; Τα €700 του Χρηματιστήριου; Ή τα €112 που είναι, λένε, το πλαφόν;
 
Κάνουν το εξής τραγελαφικό: Η CVC-ΔΕΗ εισπράττει τα €700 ανά μεγαβατώρα που «μαγειρεύουν» οι ολιγάρχες στο Χρηματιστήριο τους αλλά επιστρέφει στο κράτος €588, δηλαδή την διαφορά με το πλαφόν. Το κράτος, με την σειρά του, επιστρέφει αυτά τα €588 στους παρόχους ώστε, δήθεν, οι πάροχοι να μειώσουν την λιανική τιμή που πληρώνεις. Ναι, αλλά βασικός πάροχος είναι η CVC-ΔΕΗ! Το ίδιο και με τον Μυτιληναίο, τον Περιστέρη, τον Λάτση και τον Βαρδινογιάννη: Είναι και παραγωγοί και πάροχοι!
 
Να πως κατάφεραν και να πάρουν €1,1δις από τους παραγωγούς και να χρειαστεί να επιδοτήσουν με €2δις δανεικών τους λογαριασμούς σε ένα μήνα
 
Τα €1,1δις που η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι πήρε από τους παραγωγούς εν μέσω καλοκαιριού, τα επέστρεψε στους παρόχους που, σε μεγάλο βαθμό, είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί! Το κράτος της «Μητσοτάκης ΑΕ» παίρνει χρήματα από την μία τσέπη των ολιγαρχών αλλά τους τα επιστρέφει στην άλλη τσέπη! Χρειάζεται πολλή σκέψη ότι οι καταναλωτές δεν υπήρχε πιθανότητα να ωφεληθούν από αυτό!
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο: Μια αδίστακτη «Μητσοτάκης ΑΕ» νομοθέτησε τις «διοικητικές τιμές χονδρικής», τα πλαφόν, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών ότι «κάτι έκαναν» – ότι πήραν €1,1δις από τους ολιγάρχες. Παράλληλα, όμως, συνωμότησαν με τους ολιγάρχες να τους επιστρέψουν αυτά τα €1,1δις. Και για να μην επαναστατήσει ο κόσμος, φεσώνουν τον λαό δανειζόμενοι από την τρόικα €2δις κάθε μήνα για να επιδοτούν τους υπερ-φουσκωμένους υπέρ ολιγαρχών λογαριασμούς.
 
Κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας εδώ και τώρα.
Πλαφόν στη χονδρική και στην λιανική
Επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ.

Υδρόγειος

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

  • Ποιος θα δικάσει τους εγκληματίες του Ισραήλ;

         Του Στράτου ΒαλτινούΜακελειό  με 112 νεκρούς στη Βόρεια Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισβολής και κατοχής, άρχισαν να πυροβολούν τυφλά εναντίον αθώων ανθρώπων που λιμοκτονούν. Οι δηλώσεις καταδίκης αξιωματούχων της Δύσης είναι υποκριτικές και...