Άρθρα του Π. Μηλιαράκη

του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη

Το «όλον σύστημα» χάριν της συγκυβέρνησης και λόγω των προσεχών εκλογών, επιχειρεί αφήγηση περί «εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο». Η αφήγηση όμως αυτή αφορά έσχατο λαϊκισμό που στοχεύει στην εξαπάτηση της μαστιζόμενης από το Μνημόνιο ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο στην παρούσα φάση ισχύουν τα  παρακάτω, που δεν αφορούν μόνο στο ελληνικό χρέος, αλλά στο συνολικό φαινόμενο του ευρωσυστήματος-μακροσυστήματος.

Η «γραμμή στήριξης» σημαίνει νέο Μνημόνιο
Η «πιστωτική γραμμή» την οποία «προέκρινε» το Eurogroup ως διάδοχο σχήμα του Μνημονίου, είναι εξαιρετικώς «αυστηρή» εκδοχή προληπτικής στήριξης. 

πλήρες κείμενο

Υπάρχουν και άλλοι λογαριασμοί

του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη

Διαρκώς διατηρείται (και ορθώς διατηρείται) στην επικαιρότητα, το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, καθώς και το ζήτημα της εξόφλησης-καταβολής των δανείων που αποσπάστηκαν αναγκαστικώς από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις  και που αφορούσαν πλούτο του Ελληνικού Λαού. Αφού ρητώς επισημειώσουμε ότι ο φόρος αίματος που πρόσφερε ο Ελληνικός Λαός στον αγώνα του ενάντια στο φασισμό και ναζισμό δεν μπορεί να προσμετρηθεί, χρήσιμο είναι να εντοπίσουμε και όλο το φάσμα της «καταλήστευσης» του Ελληνικού Λαού, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Βενέζης(1).

πλήρες κείμενο

Mια προσωπική εξομολόγηση

του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη

Με το κείμενό μου αυτό ας μου επιτραπεί μια προσωπική τοποθέτηση (εξομολόγηση). Ας μου επιτραπεί δηλαδή να διατυπώσω μια προσωπική άποψη, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη γνώση και στη συνείδησή μου από τη «συγκρότηση» του ευρωσυστήματος έως τις ημέρες μας.
Με το κείμενό μου αυτό θέλω να επισημειώσω ότι  στήριξα με επιστημονικό και πολιτικό λόγο την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης(1).Άλλωστε η δράση μου και ως ελεύθερου επαγγελματία, με πλούτισε από ειδικές και σπάνιες παραστάσεις –θάλεγα προκλήσεις λόγω των αντιπαραθέσεων στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Αναφέρομαι στην εμπειρία μου στα δικαιοδοτικά Όργανα τόσο του Στρασβούργου όσο και του Λουξεμβούργου.

πλήρες κείμενο

του Πέτρου Ι. Μηλιαράκη

Από την ίδρυση της πάλαι ποτέ ΕΟΚ που μετασχηματίστηκε σε Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στη συνέχεια σε Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώθηκαν διάφορες Σχολές ή Ρεύματα Σκέψης. Αναφέρομαι κυρίως στο εκκρεμές μεταξύ των φεντεραλιστών και ευρωσκεπτικιστών. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι και στα δύο αυτά άκρα του εκκρεμούς, κοινή παραδοχή και κοινός τόπος είναι η ύπαρξη του «δημοκρατικού ελλείμματος».
Συνεπώς, τίθεται ζήτημα αντιπροσωπευτικότητας. Η αφήγηση δε και «μέριμνα» περί το «δημοκρατικό έλλειμμα», καταγράφει τις εξωθεσμικές και από καθέδρας πολιτικές ενός άκρατου ηγεμονισμού, με κυρίως αναφορά στην πολιτική και οικονομική ελίτ της Γερμανίας, και αυτό παρά το ό,τι οι Συνθήκες επιτάσσουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή, την ευημερία των Λαών της Ένωσης και την αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών-Μελών.
Ωστόσο, με την αναγόρευση του πολίτη  της Ένωσης, ως νομιμοποιητικού παράγοντα, εισάγεται μια νέας τάξης Respublica που απαιτεί άλλες χωρητικότητες, άλλες λειτουργικότητες και άλλους τρόπους λήψης αποφάσεων. Συνεπώς εγείρεται ζήτημα που πρέπει να
απαντηθεί, στο εάν και κατά πόσο στις ημέρες μας λειτουργούν οι πρόνοιες του δημοκρατικού ελέγχου και οι Θεσμοί της Ένωσης.

πλήρες κείμενο

Κρίση στην ευρωζώνη

Ιανουάριος 2015-Ιούνιος 2015
του Διονύση Σταμπόγλη, δημοσιογράφος
Στις 30 Ιουνίου 2015, έκλεισε ένας "κύκλος" ιστορικών θα λέγαμε γεγονότων για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και την Ε.Ε., με αντίκτυπο και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Ο "κύκλος" αυτός άρχισε τυπικά στις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται από τις εκλογές πρώτο κόμμα και σχηματίζει κυβέρνηση με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.)
Για ορισμένους, ο "κύκλος" αυτός των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησε νωρίτερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2014 όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα του Μνημονίου, για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευθεί έναντι των εταίρων στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων ήταν ορατές σε όλους και προκάλεσαν αντιδράσεις στην ευρωζώνη και στις αγορές που δεν έβλεπαν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο

Εντός/Εκτός

Υδρόγειος

 • Η Λιβύη θέτει σε ισχύ την Συμφωνία με την Τουρκία

  Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης της λιβυκής κυβέρνησης του Αλ Σάρατζ, ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Συμβουλίου Προεδρίας να θέσουν σε ισχύ άμεσα τη συμφωνία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία θα δημοσιευθεί...

 • Η Κίνα που τρομάζει..

  Ακόμη και ο Μεγάλος Αδελφός ωχριά μπροστά στον κατασταλτικό εφιάλτη που λέγεται Κίνα. Δεν είναι μόνο η καταστολή στο Χόγκ –Κόνγκ , δεν είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για την «αναμόρφωση» των Ουιγούρων για τα οποία δεν μιλάει κανείς, είναι η...

 • Ο Τσέχος φασίστας

  «Δεν ενδιαφερόμαστε για τα παιδιά πρόσφυγες»: Αυτή ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών της Τσεχίας, Jan Hamáček, στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια προς τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά και έχει δεχτεί κριτική από κεντρώα και...

 • Ο Ινάσιο Λούλα επέστρεψε

  Μια κόκκινη λαοθάλασσα υποδέχτηκε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ο οποίος αποφυλακίστηκε από τη φυλακή της Κουριτίμπα, αφού εξέτισε πάνω από ενάμιση χρόνο από την ποινή που του είχε επιβληθεί για διαφθορά.Η είδηση αυτή έρχεται...

E-books

του Νικόλαου Λάου

Μεθεξιολογικό Μανιφέστο

Η Φιλοσοφία της Μέθεξης ως Ελληνική Πνευματική Στρατηγική

 

Γεωπολιτική, Γεωοικονομία και Χρηματοοικονομική

Ένας σύγχρονος πολιτικός, οικονομικός και επιχειρηματικός οδηγός από το Research Institute for Noopolitical and Geopolitical Studies και την R-Techno Private Intelligence Company

 

Η παρακρατική δράση

Tων ελληνικών ακροδεξιών/φασιστικών δυνάμεων

 

Επενδυτικός Οδηγός 2015

Ενόψει του 2015, με τον παρόντα επενδυτικό οδηγό, συνοψίζουμε και αναλύουμε μείζονος σημασίας ζητήματα διεθνούς πολιτικής οικονομίας που διαμορφώθηκαν το 2014 και εξηγούμε τη δυναμική τους, προβλέποντας το πώς μπορεί να εξελιχθούν το 2015.