Του Μανώλη  Ροζάκη  

Έχει χυθεί πολύ μελάνι, πάνω στην προκλητική εξέλιξη πού έχει λάβει, τελευταία, το γεγονός τής απαξίωσης των θεσμών. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, η ελευθερία του λόγου, της κριτικής και τού τύπου, ο κοινοβουλευτικός πολιτισμός και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εν τέλει, βάλλονται διαρκώς, συντονισμένα και με αυξανόμενη ένταση. Και αυτό ενορχηστρώνεται, με τρόπο αλαζονικό και βαθύτατα ανορθολογικό, από εκείνους τούς φορείς, που θεωρητικά και πρακτικά, θα όφειλαν να τούς υπερασπίζονται. Μιλώ βέβαια, για την εκτελεστική εξουσία, τη δικαιοσύνη και φυσικά τα ΜΜΕ.

 

Δυστυχώς όμως, τόσο το γεγονός της απαξίωσης των θεσμών, όσο και το φαινόμενο τής διαστρέβλωσης και αποσιώπησής του, έχει ξεπεράσει πια τα όρια τής καρικατούρας και οδηγεί την κοινωνία μας, στην τοξικότητα και το διχασμό.

Η αλαζονεία και ο ανορθολογισμός των σαλτιμπάγων, καταδεικνύουν την άγνοια κινδύνου, πού συνοδεύει τις αντιστοιχες επλογές τους, καθώς έτσι επιτείνεται ο κίνδυνος διάρρηξης τής κοινωνικής συνοχής.

Με αυτόν τον τρόπο επιβάλλεται (ή επιχειρείται) και το τελευταίο δόγμα του σοκ, σε μία πολλαπλώς λαβωμένη κοινωνία.

Επικίνδυνα πράγματα, από αδίστακτους ερασιτέχνες.

Σε μία τέτοια κατάσταση, χρειάζεται μία ορθολογική, προοδευτική και δημοκρατικά ενωτική απάντηση.

Απομονώνοντας, δηλαδή, την αλαζονεία και τον ανορθολογισμό. Τοποθετώντας τον παραλογισμό, την ανικανότητα και την ασυδοσία στο περιθώριο τής ιστορίας.

Γιατί πρέπει να γίνει ξανά κοινή αντίληψη, το γεγονός ότι η αλαζονεία και η διαφθορά δεν είναι κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά λειτουργικές, ακόμη και για εκείνους που (έστω και προσωρινά) νομίζουν ότι κερδίζουν. Έτσι και ο μύθος τών αρίστων, πού αποδεικνύονται αλαζόνες και ανορθολογιστές, και συντηρείται δυστυχώς, κάτω από ένα πέπλο άγνοιας κινδύνου, για το σύνολο τής κοινωνίας.

Το τελευταίο δόγμα του σοκ, και η θεσμική απαξίωση πού το συνοδεύει, μπορεί να καθαιρεθεί, μόνο, με μία συνεκτική απάντηση.

Και αυτή η απάντηση θα δοθεί από μία κοινωνία ενωμένη και αποφασισμένη για την πολιτική αλλαγή, πού θα ορίσει, με τρόπο δίκαιο και λειτουργικό, το μέτρο τής ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.