Του Στράτου ΒαλτινούΕίναι γνωστή η κενολογία των παρεμβάσεων της Ντόρας Μπακογιάννη, ιδιαίτερα όταν μιλά για την εξωτερική πολιτική. Ενίοτε αδυνατεί να διακρίνει και ο πιο καλόπιστος , αν οι παρεμβάσεις της αφορούν την οικογένεια ή την Ελλάδα.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου η κυρία Μπακογιάννη κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί κατά την  άποψή της  ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε κάποια “προσωπική μπαρούφα”, ότι δηλαδή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι αχρείαστη και ανέλυσε το σκεπτικό του. Η Μπακογιάννη δεν αναλύει ποτέ το δικό της σκεπτικό γιατί πρώτα πρέπει να υπάρχει. Η κωδικοποιημένη συνθηματολογία διανθισμένη με δηλητηριώδη κακεντρέχεια και αδυναμία κατανόησης του πολιτικού λόγου των άλλων προκαλεί , όχι μόνο την κοινή λογική, αλλά και τις εθνικές ευαισθησίες. Και ας προσέξουμε αυτές τις ημέρες, γιατί το ζήτημα δεν είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές κρίνονται επί πατρίου εδάφους,  αλλά τι θα υπογράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ. Αλλά όλα έχουν τις απαντήσεις τους.

    

Ντόρα ράβει , Κυριάκος υπογράφει...


Τι συνέβη λοιπόν: Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα  της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας  με αφορμή την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου για το θέμα. Ας επισημανθεί ότι τελευταία η ΝΔ  και η κυβέρνηση συνολικά δεν διατυπώνουν εύκολα τις θέσεις τους για οποιοδήποτε ζήτημα. Περιμένουν μια φράση ή σκέψη κάποιου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για να αρχίσουν τον πόλεμο.  Κυρίως για να πάει η κουβέντα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον, με ιδιαίτερη προτίμηση το  2015. Τι είπε λοιπόν:
«Καλώ τον κ. Τσίπρα σήμερα, πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης (στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ), γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να πει ξεκάθαρα: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι αρνητικό στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δηλαδή ταυτίζεται με τη ρωσική και την τουρκική θέση;» Και πρόσθεσε:μπορεί να πρόκειται και για μια «προσωπική μπαρούφα» του κ. Τζανακόπουλου, καθώς «κάποιες φορές του ξεφεύγουν κάποια πράγματα».  Φυσικά ούτε ο Τζανακόπουλος, ούτε ο Τσίπρας θα είναι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ούτε έχουν δικαίωμα υπογραφής στις αποφάσεις τους, ούτε θα περιμένουν τον Ερντογάν στο τραπέζι να βάλει θέμα νησιών….

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα 27 Ιουνίου έκανε λόγο για «αχρείαστη»  διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Και εξήγησε:
«Νομίζω ότι η πολιτική ασφάλειας, την οποία ακολουθεί αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ, έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο, σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτέλεσε και την αιτία της σημερινής σύρραξης και της ρωσικής εισβολής (χωρίς αυτό να μειώνει τις ευθύνες του προέδρου της Ρωσίας, του κ. Πούτιν). Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θεωρούμε ότι είναι αχρείαστη και είναι ένας λόγος που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση. Εδώ χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική ασφάλειας”. Πολύ σωστές θέσεις που μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν θέσεις πολλών χωρών της Ευρώπης και του  μισού πλανήτη. Από την Κίνα και την Ινδία, μέχρι τη Ν. Αφρική και δεκάδες χώρες της Ασίας αδιαφορούν πλήρως για το ΝΑΤΟ και βελτιώνουν την συνεργασία με την Ρωσία και την Κίνα.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον πόλεμο λέει αυτό που ήδη σχεδόν δημόσια έχουν παραδεχθεί εκατοντάδες αναλυτές και πολιτικοί ανά τον κόσμο . Ότι δηλαδή η βούληση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να δεχθούν στους κόλπους τους την Ουκρανία αποτέλεσε το έναυσμα για την εισβολή της Ρωσίας. Ως προς την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Τσίπρας έχουν δηλώσει επίσημα , ότι εφόσον οι δύο λαοί θέλουν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ ας ενταχθούν. Αρκεί , προσθέτει, οι εκβιασμοί της Τουρκίας να μην στραφούν τελικά κατά των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Κάτι που η Ντ. Μπακογιάννη προσποιείται ότι δεν θυμάται.  Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα που δεν θέτει ούτε η Μπακογιάννη, ούτε ο αδερφός της , ο πρωθυπουργός. Ότι δηλαδή η νέα διεύρυνση δεν θα κάνει πιο ασφαλή τον κόσμο μας.

Ας θυμηθούμε λοιπόν:


Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκαν την αρχική γραμμή του ΝΑΤΟ για ένταξη της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέσυραν τη θέση αυτή μετά την ρωσική εισβολή, αγνοείται η ευαισθησία της κυρίας Μπακογιάννη.
Η κυρία Μπακογιάννη αγνοείται εδώ και μήνες ως προς τις διαδικασίες αγοράς οπλικών συστημάτων, εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο, αποστολής προηγμένων όπλων στη Σαουδική Αραβία χωρίς κανένα αντίκρυσμα (ούτε καν λίγο πετρέλαιο), στην Ουκρανία  και αγοράς άλλων όπλων από την αγαπημένη χώρα της οικογένειας τη Γερμανία.
Η κυρία Μπακογιάννη ήταν εκείνη που υπέγραψε το 2008 τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αλβανία δεν την πήγε ποτέ στη βουλή για κύρωση, ο Ράμα μεθόδευσε την ακύρωσή της και η Ελλάδα ταλαιπωρείται ακόμη.
Η κυρία Μπακογιάννη ήταν θετική σε διπλή ονομασία για τα Σκόπια με παράλληλο όνομα το καραμπινάτο “Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Η εξουσία όμως βασανίζει όσο τίποτα τις ψυχές των ανθρώπων και για το καλό του αδερφού της εναντιώθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και με την ίδια ευκολία τώρα την δέχεται. Άθλια ήταν και η πολιτική του πατέρα τους στο Μακεδονικό , που θεωρούσε χαμένη υπόθεση….
Η κυρία Μπακογιάννη , επί δεκαετίες στην πολιτική δεν παρουσίασε ποτέ στη ζωή της μια ιδέα, δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για κανένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, δεν άφησε ποτέ ένα θετικό στίγμα ως υπουργός Εξωτερικών ή έστω ως παράγοντας του δημόσιου βίου. Έχει όμως δεδομένη την υπερπροβολή, ακόμη και όταν δεν ζητάει κανείς την άποψή της, ή ακόμη και όταν λέει μπαρούφες.
Αναρωτιέται τέλος κανείς, αν όλα αυτά η κυρία Μπακογιάννη τα λέει γιατί έχει εθνικές ή οικογενειακές ευαισθησίες. Πάντως , τις εθνικές θα τις είχαμε καταλάβει…

Υδρόγειος

 • «Η Αμερική γίνεται φασιστική»

  Γιώργος Βουδικλάρης* Συγκλονίζει η ανάλυση της Λόρι Άντερσον για το παρόν και το μέλλον της Αμερικής. Η Λόρι Αντερσον είναι μια από τις σημαντικότερες εν ζωή καλλιτέχνιδες των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η τέχνη της ακροβατεί ανάμεσα στη...

 • Επιχείρηση της ΕΕ Irini: περί τουρκικών ανέμων και υδάτων

  Συμπεριφορά που παραπέμπει σε εξευτελισμό θυμίζει η στάση της Τουρκίας έναντι της επιχείρησης Irini της ΕΕ που αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και εφαρμόζεται με βάση ψήφισμα του ΟΗΕ.

 • Δήλωση ΝΑΤΟ: ο θρίαμβος των πολεμοκάπηλων

  Το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών του ΝΑΤΟ είναι ο θρίαμβος της Τουρκίας, των βαλτικών χωρών και των ΗΠΑ. Με ιδιαίτερα υποβαθμισμένη την αξία της διπλωματίας , οι ηγέτες των κρατών μελών , με ένα άκρως επιθετικό κείμενο και με έμμεσες...

 • Μαύρα σύννεφα στα Ηλύσια Πεδία

  Ο Μακρόν εξελέγη πρόεδρος, όχι για το πρόγραμμά του, αλλά για να μην καταληφθεί το Μέγαρο των Ηλυσίων από τη Λεπέν. Τώρα προτείνει στην ακροδεξιά συνεργασία. Μαύρα σύννεφα στο Παρίσι και δεν είναι το φάντασμα του κομμουνισμού φυσικά..