Του Στράτου Βαλτινού


Σημάδια μη αναστρέψιμης παρακμής δείχνει η Εκκλησία, καθώς αντιπαραθέσεις επιπέδου πεζοδρομίου προκαλούν αλγεινή εντύπωση και ενώ η επιρροή της μειώνεται δραστικά.

Η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να στραφεί εναντίον  «διαφόρων ειδών πλάνους και αγύρτες ψευδοπροφήτες», οι οποίοι τους αποσπούν από τον κύριο σκοπό τους, την πρόοδο στην ορθόδοξη πίστη και την πνευματική ζωή, και «στρέφουν την προσοχή τους», όπως σημειώνεται, «σε αρρωστημένες καταστάσεις και δραστηριότητες και ενασχολήσεις που δεν ωφελούν σε τίποτε». Η ανακοίνωση συνδέθηκε με όσα καταγράφονται εδώ και πολύ καιρό  στο Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, όπου  συρρέουν πιστοί για να προσκυνήσουν το λεγόμενο  ξύλο Τιμίου Σταυρού, που  υποτίθεται κατέχει ο παππάς Δημήτριος Λουπασάκης και  έχει ....θαυματουργές ιδιότητες.

 Κατά την  πανδημία  η στάση της Εκκλησίας που συνάντησε την γενική κατακραυγή,  οι θεωρίες συνωμοσίας, η επιχειρηματική της δραστηριότητα, η αποστασιοποίηση από την κοινωνία και η λειτουργία της ως κλειστής κάστας συμφερόντων, το έλλειμμα εμπιστοσύνης , έχουν προκαλέσει κρίση. Στις ΗΠΑ οι αιρέσεις και η οικονομική ισχύς , αλλά και διαπλοκή και με την πολιτική ενισχύονται. Στην Καθολική Εκκλησία, οι αποκαλύψεις για φόνους παιδιών οικοτροφείων, για βιασμούς παιδιών, για ανηθικότητα γενικότερα, κλονίζουν το οικοδόμημα.
Η παρακμή των γνωστών θρησκειών αρχίζει όταν νομίζουν ότι βρίσκονται στο ζενίθ της επιρροής τους . Τα μηνύματα είναι πολλά, αλλά τυφλωμένοι από τα παιχνίδια εξουσίας δεν τα βλέπουν.  Τα ποσοστά των Άθεων και όσων δεν εμπιστεύονται τις ηγεσίες των θρησκειών  αυξάνονται . Αυτά είναι γνωστά , αλλά στην  Ελλάδα, η Εκκλησία είναι τόσο βαθιά βυθισμένη σε ηθική και θεσμική κρίση που δεν τα βλέπει.  Ελπίζουμε ότι αυτή η πορεία αποκάλυψης του πραγματικού προσώπου του μεσαιωνικού σκοταδισμού, θα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο. Καλύτερες θα γίνουν οι κοινωνίες όσο μειώνεται η επιρροή τους στην κοινωνία και την πολιτική. Άλλο πράγμα η πίστη του καθενός που είναι σεβαστή, άλλο πράγμα το εμπόριο πίστης, άλλο πράγμα ο σκοταδισμός και η εμπλοκή στην πολιτική και η αντιδραστική καθοδήγηση των πιστών...

Υδρόγειος

 • «Η Αμερική γίνεται φασιστική»

  Γιώργος Βουδικλάρης* Συγκλονίζει η ανάλυση της Λόρι Άντερσον για το παρόν και το μέλλον της Αμερικής. Η Λόρι Αντερσον είναι μια από τις σημαντικότερες εν ζωή καλλιτέχνιδες των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η τέχνη της ακροβατεί ανάμεσα στη...

 • Επιχείρηση της ΕΕ Irini: περί τουρκικών ανέμων και υδάτων

  Συμπεριφορά που παραπέμπει σε εξευτελισμό θυμίζει η στάση της Τουρκίας έναντι της επιχείρησης Irini της ΕΕ που αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και εφαρμόζεται με βάση ψήφισμα του ΟΗΕ.

 • Δήλωση ΝΑΤΟ: ο θρίαμβος των πολεμοκάπηλων

  Το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών του ΝΑΤΟ είναι ο θρίαμβος της Τουρκίας, των βαλτικών χωρών και των ΗΠΑ. Με ιδιαίτερα υποβαθμισμένη την αξία της διπλωματίας , οι ηγέτες των κρατών μελών , με ένα άκρως επιθετικό κείμενο και με έμμεσες...

 • Μαύρα σύννεφα στα Ηλύσια Πεδία

  Ο Μακρόν εξελέγη πρόεδρος, όχι για το πρόγραμμά του, αλλά για να μην καταληφθεί το Μέγαρο των Ηλυσίων από τη Λεπέν. Τώρα προτείνει στην ακροδεξιά συνεργασία. Μαύρα σύννεφα στο Παρίσι και δεν είναι το φάντασμα του κομμουνισμού φυσικά..