Του Στράτου Βαλτινού


Σημάδια μη αναστρέψιμης παρακμής δείχνει η Εκκλησία, καθώς αντιπαραθέσεις επιπέδου πεζοδρομίου προκαλούν αλγεινή εντύπωση και ενώ η επιρροή της μειώνεται δραστικά.

Η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να στραφεί εναντίον  «διαφόρων ειδών πλάνους και αγύρτες ψευδοπροφήτες», οι οποίοι τους αποσπούν από τον κύριο σκοπό τους, την πρόοδο στην ορθόδοξη πίστη και την πνευματική ζωή, και «στρέφουν την προσοχή τους», όπως σημειώνεται, «σε αρρωστημένες καταστάσεις και δραστηριότητες και ενασχολήσεις που δεν ωφελούν σε τίποτε». Η ανακοίνωση συνδέθηκε με όσα καταγράφονται εδώ και πολύ καιρό  στο Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, όπου  συρρέουν πιστοί για να προσκυνήσουν το λεγόμενο  ξύλο Τιμίου Σταυρού, που  υποτίθεται κατέχει ο παππάς Δημήτριος Λουπασάκης και  έχει ....θαυματουργές ιδιότητες.

 Κατά την  πανδημία  η στάση της Εκκλησίας που συνάντησε την γενική κατακραυγή,  οι θεωρίες συνωμοσίας, η επιχειρηματική της δραστηριότητα, η αποστασιοποίηση από την κοινωνία και η λειτουργία της ως κλειστής κάστας συμφερόντων, το έλλειμμα εμπιστοσύνης , έχουν προκαλέσει κρίση. Στις ΗΠΑ οι αιρέσεις και η οικονομική ισχύς , αλλά και διαπλοκή και με την πολιτική ενισχύονται. Στην Καθολική Εκκλησία, οι αποκαλύψεις για φόνους παιδιών οικοτροφείων, για βιασμούς παιδιών, για ανηθικότητα γενικότερα, κλονίζουν το οικοδόμημα.
Η παρακμή των γνωστών θρησκειών αρχίζει όταν νομίζουν ότι βρίσκονται στο ζενίθ της επιρροής τους . Τα μηνύματα είναι πολλά, αλλά τυφλωμένοι από τα παιχνίδια εξουσίας δεν τα βλέπουν.  Τα ποσοστά των Άθεων και όσων δεν εμπιστεύονται τις ηγεσίες των θρησκειών  αυξάνονται . Αυτά είναι γνωστά , αλλά στην  Ελλάδα, η Εκκλησία είναι τόσο βαθιά βυθισμένη σε ηθική και θεσμική κρίση που δεν τα βλέπει.  Ελπίζουμε ότι αυτή η πορεία αποκάλυψης του πραγματικού προσώπου του μεσαιωνικού σκοταδισμού, θα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο. Καλύτερες θα γίνουν οι κοινωνίες όσο μειώνεται η επιρροή τους στην κοινωνία και την πολιτική. Άλλο πράγμα η πίστη του καθενός που είναι σεβαστή, άλλο πράγμα το εμπόριο πίστης, άλλο πράγμα ο σκοταδισμός και η εμπλοκή στην πολιτική και η αντιδραστική καθοδήγηση των πιστών...

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.