Του Στράτου Βαλτινού


Δεν έχουν το Θεό τους . Το να βαφτίζουν “to manifesto” μια νέα δεξιά εφημερίδα, δεν είναι προσβολή  μόνο προς τους  Αριστερούς , ιδεολόγους των διακηρύξεων, των πραγματικών μανιφέστων διανοουμένων ,  κομμάτων και ανθρώπων που αγωνίστηκαν να αλλάξουν τον κόσμο από την εποχή της φεουδαρχίας ακόμη.Είναι προσβολή και για την δική τους παράταξη, της ιδεολογίας των σαλονιών, των τραπεζών , του κεφαλαίου γενικότερα, που υπηρετούν τις ίδιες πάνω κάτω δεκαετίες . Αλλά τι είναι αυτό που οδηγεί μια εφημερίδα που από τα πρώτα φύλλα της κυκλοφορίας της είναι ορκισμένη αντιΣΥΡΙΖΑ και να κάνει υποτίθεται δημοσιογραφία κλέβοντας έναν ιστορικό τίτλο -ιδεολογία που ανήκει στην Αριστερά, είτε τους αρέσει , είτε όχι;.
Να είναι κόμπλεξ; να είναι ειρωνεία ή κυνισμός; να είναι άραγε δείγμα της κατάρρευσης των δεξιών αφηγημάτων, σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζονται να κλέβουν λέξεις -σύμβολα αγώνων , σκέψης και ιδεολογιών;
Ότι και να είναι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να το ερευνήσουμε. Από μόνη της η εικόνα είναι τόσο ευτελής που δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα μειδίαμα. Που να υποδηλώνει πως ότι και να κλέψουν, ότι και να αντιγράψουν, θα είναι πάντα “κομπιναδόροι συμβόλων” και τίποτα παραπάνω.
Όσο για το ερώτημα αν η ΝΔ έχει ανάγκη από μια ακόμη εφημερίδα , την στιγμή που τέτοιο έλεγχο σε ΜΜΕ και Τύπο δεν είχε καμία κυβέρνησης ούτε πριν την Χούντα , ούτε μετά την Μεταπολίτευση, δεν χρειάζεται ούτε αυτό ανάλυση. Μόνο υποψίες. Άλλωστε ο πάτος στην λίστα με τις χώρες που δεν σέβονται την ελευθερία του Τύπου δεν είναι καθόλου τυχαίος.

Υδρόγειος

 • «Η Αμερική γίνεται φασιστική»

  Γιώργος Βουδικλάρης* Συγκλονίζει η ανάλυση της Λόρι Άντερσον για το παρόν και το μέλλον της Αμερικής. Η Λόρι Αντερσον είναι μια από τις σημαντικότερες εν ζωή καλλιτέχνιδες των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η τέχνη της ακροβατεί ανάμεσα στη...

 • Επιχείρηση της ΕΕ Irini: περί τουρκικών ανέμων και υδάτων

  Συμπεριφορά που παραπέμπει σε εξευτελισμό θυμίζει η στάση της Τουρκίας έναντι της επιχείρησης Irini της ΕΕ που αφορά τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και εφαρμόζεται με βάση ψήφισμα του ΟΗΕ.

 • Δήλωση ΝΑΤΟ: ο θρίαμβος των πολεμοκάπηλων

  Το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών του ΝΑΤΟ είναι ο θρίαμβος της Τουρκίας, των βαλτικών χωρών και των ΗΠΑ. Με ιδιαίτερα υποβαθμισμένη την αξία της διπλωματίας , οι ηγέτες των κρατών μελών , με ένα άκρως επιθετικό κείμενο και με έμμεσες...

 • Μαύρα σύννεφα στα Ηλύσια Πεδία

  Ο Μακρόν εξελέγη πρόεδρος, όχι για το πρόγραμμά του, αλλά για να μην καταληφθεί το Μέγαρο των Ηλυσίων από τη Λεπέν. Τώρα προτείνει στην ακροδεξιά συνεργασία. Μαύρα σύννεφα στο Παρίσι και δεν είναι το φάντασμα του κομμουνισμού φυσικά..