Του Στράτου Βαλτινού


Όπως αναμένονταν και το είχαμε προβλέψει στο Omegapress.gr , ο Ερντογάν εμφανίστηκε αρνητικός στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όχι φυσικά γιατί έχει πρόβλημα, αλλά γιατί θα εκβιάσει μέχρις εσχάτων για να πάρει ανταλλάγματα.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή 13 Μαίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι παρακολουθεί “τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Ωστόσο δεν έχουμε θετική άποψη». Πρόσθεσε ότι  «οι σκανδιναβικές χώρες δυστυχώς είναι κάτι σαν ξενώνες για τις τρομοκρατικές οργανώσεις» εξηγώντας πως «το PKK και το DHKPC είναι στη Σουηδία» και «σε μερικές χώρες είναι και μέλη των κοινοβουλίων». Απλά ζητά από το Ελσίνκι και το Όσλο να χαρακτηρίσουν τις κουρδικές οργανώσεις ως τρομοκρατικές και σίγουρα έχει και PLAN B, άρα κάτι θα πάρει.


Και για να φανεί πιο πειστικός αναφέρθηκε και στην Ελλάδα ισχυριζόμενος ότι «έχουν γίνει λάθη με το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν» δείχνοντας τη χώρα μας. «Γνωρίζετε τη στάση που κρατάει η Ελλάδα προς την Τουρκία, έχοντας το ΝΑΤΟ από πίσω της» είπε. Για την ακρίβεια το ΝΑΤΟ έχει υιοθετήσει έμμεσα σε μεγάλο βαθμό τις τουρκικές αιτιάσεις για το Αιγαίο και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, γι αυτό και δεν συμπεριλαμβάνονται στις ασκήσεις της Συμμαχίας.
Ο Μητσοτάκης προβλέψιμος δορυφόρος, ο Ερντογάν προβλέψιμος διαπραγματευτής ή εκβιαστής. Διαλέγετε και παίρνετε...

Υδρόγειος

 • Δήλωση ΝΑΤΟ: ο θρίαμβος των πολεμοκάπηλων

  Το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών του ΝΑΤΟ είναι ο θρίαμβος της Τουρκίας, των βαλτικών χωρών και των ΗΠΑ. Με ιδιαίτερα υποβαθμισμένη την αξία της διπλωματίας , οι ηγέτες των κρατών μελών , με ένα άκρως επιθετικό κείμενο και με έμμεσες...

 • Μαύρα σύννεφα στα Ηλύσια Πεδία

  Ο Μακρόν εξελέγη πρόεδρος, όχι για το πρόγραμμά του, αλλά για να μην καταληφθεί το Μέγαρο των Ηλυσίων από τη Λεπέν. Τώρα προτείνει στην ακροδεξιά συνεργασία. Μαύρα σύννεφα στο Παρίσι και δεν είναι το φάντασμα του κομμουνισμού φυσικά..

 • Καλίνιγκραντ -κόλαση

  Ίσως η ΕΕ και οι ΗΠΑ να θέλουν να τεστάρουν την Ρωσία απομονώνοντας το Καλίνιγκραντ από την Ρωσία. Αλλά  είναι παιχνίδι με τη φωτιά που μπορεί να γίνει κόλαση.

 • Η οπτική του Πούτιν για τον κόσμο μετά τον πόλεμο, την κρίση στην ΕΕ και ο χλευασμός των ΗΠΑ

   Κάθε άλλο , παρά εικόνα ηττημένου ή ηγέτη που ανησυχεί εξέπεμψε ο Πούτιν, μιλώντας  στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Έτσι, την δική του οπτική για τις παγκόσμιες εξελίξεις, τις αντοχές της Ρωσίας και για τον ρόλο των ΗΠΑ στον...