Του Στράτου Βαλτινού


Μόνο η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έχει αποδεχθεί ακόμη ότι οι πρωταίτιοι της Χούντας καταδικάστηκαν για εθνική προδοσία για να έχει σήμερα εταιρική σχέση με την ακροδεξιά. Άλλωστε η συμμετοχή των Βορίδη, Πλεύρη , Γεωργιάδη στην κυβέρνηση, αυτό ακριβώς είναι.

Στο μήνυμά του για την επέτειο του πραξικοπήματος του 1967, μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να αναφερθεί στο νόημά του , την κατάλυση δηλαδή της Δημοκρατίας από φασίστες και πράκτορες της CIA και προσπαθεί να εξισώσει τον λαϊκισμό με τον φασισμό, ότι περίπου συνιστούν την ίδια απειλή για τη Δημοκρατία. Η δε καραμέλα του λαϊκισμού, είναι αυτή που περιφέρεται από κάθε αποτυχημένο ηγέτη και κόμμα που χάνει την εξουσία και ελπίζει ότι με τέτοιου είδους αναφορές και ουσιαστικά εκβιασμούς, θα διατηρηθεί. Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θέλει να καταδικάσει τον λαϊκισμό, ας κοιταχθεί στον καθρέφτη του.
Δεν είναι καθόλου παράξενο.  Δύο πρωθυπουργοί της ίδιας οικογένειας, ο σημερινός,  όπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν άφησαν πίσω τους , ούτε ένα βιβλίο, ούτε μια ανάλυση ή μια πρόταση για το μέλλον της χώρας, ούτε μια διακήρυξη αρχών και αξιών, ούτε μια αγωνιστική ανάσα υπέρ της Δημοκρατίας. Αμφότεροι συνεργάστηκαν με ότι πιο τυχοδιωκτικό θα μπορούσε να ξεράσει η πολιτική, μόνο και μόνο για την εξουσία. Καθόλου τυχαίο επίσης ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν αυτοί,  που ζητούσαν την αποφυλάκιση των πρωταίτιων της χούντας.
Σκληρή η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά αποστροφή προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού και σε κάθε απλό δημοκράτη πολίτη.

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη


Πενήντα πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της δικτατορίας στην Ελλάδα, η 21η Απριλίου 2022 έρχεται να υπογραμμίσει πως η δοκιμασία της Δημοκρατίας μπορεί να αλλάζει μορφές. Ο αυταρχικός δεσποτισμός επιτίθεται σήμερα στην ελεύθερη πολιορκημένη Ουκρανία. Ενώ σ' όλες τις χώρες ο λαϊκισμός διακινεί ξανά δήθεν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Προτείνοντας ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις.
Η απάντησή μας, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα της κοινωνίας στη βάση της αλήθειας. Από τη διαρκή αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού. Και από την καθημερινή προσπάθεια να προοδεύει η Ελλάδα και να ευημερούν οι Έλληνες.
Επιθετική ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Νάσου Ηλιόπουλου. Ο τελευταίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ανιστόρητο και πανικόβλητο», επισημαίνοντας την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να «στεγάσει την άκρα δεξιά» στη Ν.Δ.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι απειλές για τη Δημοκρατία είναι ο «νεοφασισμός κάθε μορφής, η ιστορική αμνησία και οι αντικοινωνικές πολιτικές που καταστρατηγούν το δικαίωμα των πολιτών σε ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία».

Η δήλωση του Ν. Ηλιόπουλου


«Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται και ανιστόρητος και πανικόβλητος»
Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, 21 Απριλίου, διέπραξε ένα διπλό ατόπημα. Στο μήνυμα του για τη δικτατορία του 1967 απέφυγε να κατονομάσει τη στρατιωτική χούντα και παρουσίασε ως σύγχρονο εκφραστή της απειλής προς τη δημοκρατία τον «λαϊκισμό».
Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται και ανιστόρητος και πανικόβλητος.
Είναι προφανές ότι η επιλογή του να στεγάσει την άκρα δεξιά στη Νέα Δημοκρατία και η φθορά της κυβέρνησης του τον οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς.
Τη Δημοκρατία μας την απειλεί ο νεοφασισμός κάθε μορφής, η ιστορική αμνησία και οι αντικοινωνικές πολιτικές που καταστρατηγούν το δικαίωμα των πολιτών σε ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία.
 

 

 

 

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.