Του Στράτου Βαλτινού


Το να μηδενίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στο επίπεδου του «ασήμαντου» το αμερικανικό non paper για τον EastMed, όταν μέχρι πρόσφατα ήταν τον θεωρούσε ως έργο που θα αναβάθμιζε γεωπολιτικά την Ελλάδα, είναι τουλάχιστον πρόβλημα αυτοσεβασμού.

Μιλώντας στον Αντένα ο  πρωθυπουργός υποβάθμισε , μη έχοντας άλλη επιλογή, την αρνητική στάση των ΗΠΑ, όταν μέχρι πρόσφατα την εκθείαζε, δείχνει επίσης ηττοπάθεια. Γιατί πίσω από την υποβάθμιση κρύβεται η αδυναμία αντίδρασης και αυτό είναι εθνικό πρόβλημα δεν είναι ούτε προσωπικό, ούτε απλά κυβερνητικό.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι ότι «τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο» και πρόσθεσε:
«Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Ο EastΜed είναι ένα από τα αρκετά έργα τα οποία συζητούνται αυτή την εποχή προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Περιβάλλεται από ένα διακρατικό κέλυφος, πλην όμως είναι ένα επιχειρηματικό έργο και τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο». Χλωμά ψέματα , λίγος ως πρωθυπουργός. Γιατί δεν πρόκειται για διακρατικό κέλυφος, αλλά για διακρατικές συμφωνίες, για επίσημες υπογραφές, για χρηματοδότηση της ΕΕ, για μια πολιτική δεκαετίας, την οποία ο πρωθυπουργός , υποκριτικά πετά στο καλάθι των αχρήστων , μόνο και μόνο για να μην επιτρέψει την κριτική. Η αγορά απλώς περίμενε, όχι τις ΗΠΑ , αλλά να αποφασίσουν οι εμπλεκόμενες χώρες τι θα κάνουν και όχι οι ΗΠΑ που δεν συμμετέχουν.
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σε σχόλιό του επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας  πως είναι «ο ορισμός του στρουθοκαμηλισμού η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού: να απορρίπτουν οι ΗΠΑ αγωγό που έλεγες ότι "αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας Κύπρου στη Μεσόγειο", και είναι "εμπορικά ανταγωνιστικότερος" και να απαντάς: "Δεν το θεωρώ σημαντικό...τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει"».


Υδρόγειος

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

  • Ποιος θα δικάσει τους εγκληματίες του Ισραήλ;

         Του Στράτου ΒαλτινούΜακελειό  με 112 νεκρούς στη Βόρεια Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισβολής και κατοχής, άρχισαν να πυροβολούν τυφλά εναντίον αθώων ανθρώπων που λιμοκτονούν. Οι δηλώσεις καταδίκης αξιωματούχων της Δύσης είναι υποκριτικές και...