Του Στράτου Βαλτινού

Η Ολλανδία μετέφερε πάνω από 2.000 Αφγανούς , αλλά η ΥΠΕΞ παραιτήθηκε μετά από πρόταση μομφής. Ο Δένδιας δεν κατάφερε να μεταφέρει δύο διερμηνείς, αλλά είναι ακλόνητος!Η σύγκριση προκαλεί θλίψη. Ποιότητα πολιτικής και ευθιξία,  έναντι θρασύτητας, αλαζονείας και άρνησης λογοδοσίας.

Η Ολλανδή ΥΠΕΞ Κάαγκ παραιτήθηκε, αφού η κάτω Βουλή ψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της κατά τις πρόσφατες εκκενώσεις από το Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα δεν ιδρώνει το αυτί κανενός και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει  μερίδιο ευθύνης  για την εικόνα αμετροέπειας του Νίκου Δένδια, καθώς η αντιπολίτευσή του είναι απολύτως αναιμική  ιδιαίτερα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτή την πολιτική που η ΝΔ και ο Μητσοτάκης είχαν κάνει σημαία ως αντιπολίτευση ..
Βουλευτές από όλα τα κόμματα έκριναν ότι η Κάαγκ φέρει ευθύνη για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν και επειδή δεν προετοίμασε την ασφαλή φυγή των χιλιάδων Αφγανών που δικαιούνται άσυλο στην Ολλανδία.
Μετά την ψήφιση της πρότασης η Κάαγκ είπε αμέσως ότι θα υποβάλει την παραίτησή της, λέγοντας ότι το κοινοβούλιο είχε αποφασίσει «ότι το υπουργικό συμβούλιο ενήργησε ανεύθυνα». «Δεν μπορώ παρά να δεχτώ τις συνέπειες αυτής της κρίσης ως υπουργός με την τελική ευθύνη», πρόσθεσε.


Ας σημειωθεί  ότι ολλανδικά στρατιωτικά αεροσκάφη απομάκρυναν περίπου 2.100 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μεταφέροντάς τους σε γειτονικές χώρες, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Όμως εκατοντάδες Ολλανδοί πολίτες –πολλοί αφγανικής καταγωγής– και άγνωστος αριθμός Αφγανών που είχαν εργαστεί για την ολλανδική στρατιωτική αποστολή, για μέσα ενημέρωσης ή για μη κυβερνητικές οργανώσεις, έμειναν πίσω καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν στο αεροδρόμιο.
Η λογοδοσία είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Και  αφορά τις δημοκρατικές κυβερνήσεις. Κάθε σύγκριση είναι μάταιη και φέρνει και κατάθλιψη….

Υδρόγειος

 • Της Πολωνίας το κάγκελο!

  Εδώ και χρόνια οι ακροδεξιές και θρησκόληπτες ηγεσίες της Πολωνίας αποστασιοποιούνται από το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ, αλλά με επικεφαλής το Βερολίνο οι Βρυξέλλες ακολουθούν  κατευναστική πολιτική.  Ο λόγος είναι απλός. Δεν θέλει να θιγεί η...

 • Καθολική Εκκλησία :Άθλιοι εγκληματίες

   Εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου είναι. Ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι  περίπου 330.000 παιδιά ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας, μεταξύ 1950 και 2020, ενώ εκτιμάται ότι 216.000 άτομα κακοποιήθηκαν από...

 • Ρήγμα Ρωσίας –Τουρκίας θορυβεί την Άγκυρα

  Με μια δήλωση που θεωρείται ιδιαίτερης βαρύτητας,  ο Ρώσος ΥΠΕΞ  Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι  η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στη Συρία.

 • Περιφρονώντας τις ΗΠΑ

  Είναι βαρύ για την υπερδύναμη να υπάρχει ηγέτης που να μιλά περιφρονητικά εναντίον της, χρόνια τώρα. Και μάλιστα ηγέτης,  του οποίου η χώρα βιώνει εμπάργκο και  απομόνωση αλλά να μην πτοείται. Πρόκειται για τον  βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν , ο...