Του Στράτου Βαλτινού

 
Διαμαρτυρίες ξεσήκωσε η απόφαση να αναγορευθεί η  Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίτιμη διδάκτορας από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου. Μάλλον με απώλεια ψυχραιμίας μοιάζει η ανακοίνωση του φοιτητικού συλλόγου Νομικής του ΑΠΘ, αλλά το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση είναι ιερό.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος κατηγορεί την κυρία Σακελλαροπούλου,  γιατί στην θητεία της «αναστάλθηκε το Σύνταγμα τρεις φορές, για να εξυπηρετηθούν τα κατασταλτικά σχέδια της κυβέρνησης και να χτυπηθούν οι διαδηλώσεις». Προσθέτει ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για το επόμενο όπως προμηνύεται, η ατζέντα της ΝΔ και του πιστού εντολοδόχου της Πρύτανη των ΜΑΤ Παπαϊωάννου θέτει στο στόχαστρο το Άσυλο, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους αγώνες μας, φτάνοντας σε σημείο να αποπειράται την ωμή παρέμβαση στους Φοιτητικούς Συλλόγους με την θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων και ηλεκτρονικών διεργασιών στο εσωτερικό τους, σε μια συνέχεια των σχεδίων τους που δεν σταματούν στον ψηφισμένο Νόμο Κεραμεως Χρυσοχοιδη…»

Το να ευθύνεται η πρόεδρος της δημοκρατίας για όλα αυτά είναι λάθος . Το να μπορεί να διαχωρίζει τη θέση της είναι άλλο πράγμα.  Αν δούμε πόσες φορές έχει παραβιάσει το σύνταγμα η κυβέρνηση θα χαθεί ο λογαριασμός. Αλλά πέρα από τις αρμοδιότητες που η πρόεδρος δεν έχει, πέραν της πολιτικής της κυβέρνησης υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο νομικός που όχι  μόνο παραβίαζε το σύνταγμα, αλλά  πρωταγωνίστησε επί χρόνια στην καταρράκωση του συντάγματος, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια των μνημονίων. Είναι επίσης ο συνταγματολόγος που εισήγαγε με την αναθεώρηση του συντάγματος το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Δεν  θυμόμαστε ποτέ να ξεσηκώθηκε θύελλα στην Θεσσαλονίκη εναντίον του.

Εννοείται πως οι φοιτητές έχουν την ελευθερία της έκφρασης και καλά κάνουν και διαμαρτύρονται. Η πρόεδρος της δημοκρατίας οφείλει να κρατά ισορροπίες γιατί η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση μπορεί να προκαλέσει θεσμική κρίση και να ανοίξει τον ασκό του αιόλου , για τον θεσμικό ρόλου  , τα όρια των παρεμβάσεων, το δικαίωμα να λέει την άποψή του, αν βλέπει ότι μια κυβέρνηση ξεπερνά τα όρια.

Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος να γίνει με ψυχραιμία. Η πρόεδρος μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες και να εξηγήσει την στάση της από νομική και ηθική άποψη. Οι φοιτητές οφείλουν να θέτουν τα ίδια ζητήματα και εντός της σχολής τους, ώστε να ξέρουν αύριο πως λειτουργούν οι θεσμοί. Δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στην ανακοίνωση για την πρόεδρο καταγγελία κατά του Πρύτανη για τα ψηφοδέλτια . Η πρόεδρος βάλλεται από ακροδεξιούς γιατί δεν κάνει τον σταυρό της, από άλλους γιατί δεν παίρνει θέση στα νομικά πραξικοπήματα της κυβέρνησης .  Είναι η εποχή που η ελεύθερη διακίνηση ιδεών πρέπει να γίνει σεβαστή καθώς οι ψηφιακές και κάθε είδους δικτατορίες , επηρεάζουν τις  ζωές μας.

Ασκήσεις ψυχραιμίας από όλους

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.