Του Στράτου Βαλτινού

Συχνά τα ελληνικά ΜΜΕ συμπεριφέρονται συμπλεγματικά απέναντι σε οτιδήποτε λέει και κάνει η Τουρκία χωρίς λόγο. Κραυγές μέχρι τον ουρανό και οι λέξεις, «πρόκληση», «ένταση», κλπ λειώνουν την λογική των πολιτών σαν καραμέλα. Ωραία λοιπόν, ο Τσαβούσογλου θα πάει στην Θράκη. Και λοιπόν;

Και ο Ερντογάν έχει πάει και εκατοντάδες ακόμη υπουργοί, υφυπουργοί και άλλοι παράγοντες έχουν πάει. Η διπλωματία υπονομεύεται , αλλά η Ελλάδα οφείλει να έχει αυτοπεποίθηση και να μην φοβάται. Η Τουρκία μπορεί να κάνει ότι σχέδια θέλει, αλλά όταν καταλάβει όταν δεν μπορεί να τα εφαρμόσει, μόνο τότε θα υποχωρήσει.  Η επίσκεψη Τσαβούσογλου λοιπόν εντάσσεται σε μια προσπάθεια του Τούρκου ΥΠΕΞ να φανεί όσο πιο δουλικός γίνεται στον Ερντογάν, καθώς το θέμα της  μειονότητας εντάσσεται στο  δόγμα του Τούρκου προέδρου , να εμφανίζεται προστάτης των μουσουλμάνων, πόσο μάλλον της μειονότητας. Αλλά μια χώρα με αυτοπεποίθηση , όχι μόνο δεν φοβάται, αντίθετα μπορεί να μετατρέψει σε μπούμερανγκ τα σχέδια της Άγκυρας.


Υπό αυτό το πρίσμα ο Νίκος Δένδιας θα μπορούσε να είναι παρών στην υποδοχή , να είναι επίσημη η επίσκεψη στην Κομοτηνή και όχι ιδιωτική και να τον υποδεχθεί θερμά, αν χρειάζονταν να το κάνει,   ως εξής:  «καλωσήρθατε στην Ελλάδα. Να σας ξεναγήσω στην Κομοτηνή να δείτε πως ζουν οι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Θα ήταν ευτύχημα για εμένα να με ξεναγούσατε στην Κωνσταντινούπολη στις γειτονικές των Ελλήνων , αλλά βλέπετε τους διώξατε βίαια από την Πόλη. Γιατί κύριε Τσαβούσογλου το θέμα δεν  είναι οι μουφτήδες, αλλά ότι η μια μειονότητα ευημερεί και η άλλη ήταν θύμα εθνοκάθαρσης. Καλή διαμονή…»

Υδρόγειος

 • Ο κόσμος ανάποδα: παλαιστινιακό κράτος θέλει το Ισραήλ!

   Το παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσε το Ισραήλ αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος και μάλιστα από το βήμα του ΟΗΕ. Ο κόσμος πάλλεται από πολέμους, διενέξεις, εντάσεις και αναζητήσεις μέσα σε ένα γκρίζο περιβάλλον....

 • Ιράν: δεν είναι διαμαρτυρία, είναι επανάσταση

   Οι διαμαρτυρίες για το θάνατο μιας νέας κοπέλας στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Τεχεράνης εξελίσσονται πλέον σε εξέγερση σε όλη τη χώρα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

 • Ισραήλ -Τουρκία: αλλαγή σελίδας με φόντο την Ελλάδα

  Η αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ισραήλ -Τουρκίας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου με την  πρώτη,  μετά από 14 χρόνια, συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, του πρωθυπουργού Λαπίντ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

 • Βραζιλία -Σουηδία: οι δύο κόσμοι και η νέα δυστοπία

  Στη Βραζιλία ο Λούλα επιστρέφει δικαιωμένος. Είναι ο ηγέτης , ο οποίος μέσα από ένα σχέδιο δολοφονίας χαρακτήρα,  σχεδόν ανατράπηκε,  φυλακίστηκε με ψευδείς όπως αποδείχθηκε κατηγορίες και τον διαδέχθηκε ο ακροδεξιός Μπολσονάρου .