Του Στράτου Βαλτινού


Πέρα από την οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα είναι φυγομαχία και απρέπεια, ο πρωθυπουργός να αρνείται να προσέρχεται στη βουλή για να απαντά  στις ερωτήσεις που του θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως διακρίνεται ιδιαίτερα ως πολιτικός ρίψασπις γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το νόμο για τα ΑΕΙ αλλά η τρίτη, ούτε  οι απουσίες του από τη βουλή είναι η μοναδική απρεπής συμπεριφορά.
Ο πρωθυπουργός , σύμφωνα με έγκυρες πηγές δέχθηκε πρόσκληση από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ  να μιλήσει και μάλιστα τιμητικά στο φόρουμ των Πρεσπών που διοργανώνει την 1η Ιουλίου με στόχο να συζητηθεί η ευρωπαική προοπτική της χώρας του, ευελπιστώντας στην στήριξη πολλών χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε επικαλούμενος υποχρεώσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ακροδεξιά συνιστώσα της ΝΔ θα τον βάλει στο στόχαστρο και ο πρωθυπουργός τους φοβάται. Το να μιλήσει για μια ώρα να ανταλλάξει απόψεις και να αποχωρήσει δεν ακυρώνει καμία άλλη υποχρέωσή του. Και ο Τσίπρας έχει υποχρεώσεις, κομματικές και θεσμικές , αλλά θα πάει γιατί είναι προς όφελος της χώρας.


Ο κ. Μητσοτάκης έχει αρνηθεί πολλές φορές να απαντήσει σε ερωτήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Κρατά σε καραντίνα τη βουλή μήνες τώρα . Δεν συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει αρνηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για μείζονα θέματα όπως όταν το Ουρουτς Ρέις ήταν ορατό από το Καστελλόριζο. Μετά από κάθε σύνοδο κορυφής δεν ενημερώνει τη βουλή για το έκανε , ενώ σε μεγάλα νομοσχέδια στη βουλή, δεν πήγε να ψηφίσει. Το ίδιο έκανε και με τις Προανακριτικές Επιτροπές της βουλής για τον Παπαγγελόπουλο και τον Παππά.
Όλα αυτά είναι γεγονότα όχι απόψεις ή θεωρίες. Ο κ. Μητσοτάκης νοιώθει αλλεργία στην κριτική, δεν θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή, αποφεύγει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνος πρωθυπουργός επιλέγοντας συχνά  τον ρόλο του κομματάρχη . Δεν τον τιμούν όλα αυτά. Δεν υποβαθμίζεται μόνο ο κοινοβουλευτικός, αλλά και η ποιότητα της δημοκρατίας. Ας σημειωθεί ότι η ΝΔ με μια συνολική τακτική, ξηλώνει κυριολεκτικά τις Ανεξάρτητες Αρχές μετατρέποντάς τες σε ελεγχόμενα κομματικά όργανα, υπονομεύει το κύρος άλλων και λογαριασμό δεν δίνει.

Υδρόγειος

 • Ο κόσμος ανάποδα: παλαιστινιακό κράτος θέλει το Ισραήλ!

   Το παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσε το Ισραήλ αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος και μάλιστα από το βήμα του ΟΗΕ. Ο κόσμος πάλλεται από πολέμους, διενέξεις, εντάσεις και αναζητήσεις μέσα σε ένα γκρίζο περιβάλλον....

 • Ιράν: δεν είναι διαμαρτυρία, είναι επανάσταση

   Οι διαμαρτυρίες για το θάνατο μιας νέας κοπέλας στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Τεχεράνης εξελίσσονται πλέον σε εξέγερση σε όλη τη χώρα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

 • Ισραήλ -Τουρκία: αλλαγή σελίδας με φόντο την Ελλάδα

  Η αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ισραήλ -Τουρκίας επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου με την  πρώτη,  μετά από 14 χρόνια, συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, του πρωθυπουργού Λαπίντ με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

 • Βραζιλία -Σουηδία: οι δύο κόσμοι και η νέα δυστοπία

  Στη Βραζιλία ο Λούλα επιστρέφει δικαιωμένος. Είναι ο ηγέτης , ο οποίος μέσα από ένα σχέδιο δολοφονίας χαρακτήρα,  σχεδόν ανατράπηκε,  φυλακίστηκε με ψευδείς όπως αποδείχθηκε κατηγορίες και τον διαδέχθηκε ο ακροδεξιός Μπολσονάρου .