Του Στράτου Βαλτινού


Πέρα από την οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα είναι φυγομαχία και απρέπεια, ο πρωθυπουργός να αρνείται να προσέρχεται στη βουλή για να απαντά  στις ερωτήσεις που του θέτουν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως διακρίνεται ιδιαίτερα ως πολιτικός ρίψασπις γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το νόμο για τα ΑΕΙ αλλά η τρίτη, ούτε  οι απουσίες του από τη βουλή είναι η μοναδική απρεπής συμπεριφορά.
Ο πρωθυπουργός , σύμφωνα με έγκυρες πηγές δέχθηκε πρόσκληση από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ  να μιλήσει και μάλιστα τιμητικά στο φόρουμ των Πρεσπών που διοργανώνει την 1η Ιουλίου με στόχο να συζητηθεί η ευρωπαική προοπτική της χώρας του, ευελπιστώντας στην στήριξη πολλών χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε επικαλούμενος υποχρεώσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ακροδεξιά συνιστώσα της ΝΔ θα τον βάλει στο στόχαστρο και ο πρωθυπουργός τους φοβάται. Το να μιλήσει για μια ώρα να ανταλλάξει απόψεις και να αποχωρήσει δεν ακυρώνει καμία άλλη υποχρέωσή του. Και ο Τσίπρας έχει υποχρεώσεις, κομματικές και θεσμικές , αλλά θα πάει γιατί είναι προς όφελος της χώρας.


Ο κ. Μητσοτάκης έχει αρνηθεί πολλές φορές να απαντήσει σε ερωτήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη. Κρατά σε καραντίνα τη βουλή μήνες τώρα . Δεν συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς, έχει αρνηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για μείζονα θέματα όπως όταν το Ουρουτς Ρέις ήταν ορατό από το Καστελλόριζο. Μετά από κάθε σύνοδο κορυφής δεν ενημερώνει τη βουλή για το έκανε , ενώ σε μεγάλα νομοσχέδια στη βουλή, δεν πήγε να ψηφίσει. Το ίδιο έκανε και με τις Προανακριτικές Επιτροπές της βουλής για τον Παπαγγελόπουλο και τον Παππά.
Όλα αυτά είναι γεγονότα όχι απόψεις ή θεωρίες. Ο κ. Μητσοτάκης νοιώθει αλλεργία στην κριτική, δεν θέλει να είναι στην πρώτη γραμμή, αποφεύγει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνος πρωθυπουργός επιλέγοντας συχνά  τον ρόλο του κομματάρχη . Δεν τον τιμούν όλα αυτά. Δεν υποβαθμίζεται μόνο ο κοινοβουλευτικός, αλλά και η ποιότητα της δημοκρατίας. Ας σημειωθεί ότι η ΝΔ με μια συνολική τακτική, ξηλώνει κυριολεκτικά τις Ανεξάρτητες Αρχές μετατρέποντάς τες σε ελεγχόμενα κομματικά όργανα, υπονομεύει το κύρος άλλων και λογαριασμό δεν δίνει.

Υδρόγειος

 • Τζόρτζια Μελόνι: στα χνάρια του Μουσολίνι…

   Η Ιταλία προκαλεί προβληματισμό καθώς όλο και πιο πολύ κινείται προς τον φασισμό. Η Αριστερά είναι κατακερματισμένη, σχεδόν σε αποσύνθεση . Η δεξιά υποχωρεί καθώς η ακροδεξιά στα όρια της φασιστικής ιδεολογίας,  με τον ανένδοτο αγώνα της σαρώνει...

 • Τίτλοι ταπεινωτικού τέλους

  Ταπεινωμένες για μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Αφγανιστάν με σκυμμένο το κεφάλι. Και όχι μόνο. Οι Ταλιμπάν τους οποίους ήθελαν να συντρίψουν, όχι μόνο δεν ηττήθηκαν, αλλά προελαύνουν σε όλη τη χώρα και είναι θέμα χρόνου η κυριαρχία τους.

 • Κίνα: από τη μεγάλη πορεία του Μάο στο διάστημα

  Η Κίνα αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες .Τα περισσότερα ινστιτούτα, πανεπιστήμια , κόμματα και ΜΜΕ , έχουν πλέον μόνιμα στραμμένο το βλέμμα και το ενδιαφέρον τους στο Πεκίνο. Με μια ομιλία που ξεχείλιζε από αυτοπεποίθηση ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ...

 • Η ανακάλυψη της Αμερικής και οι ...πολιτισμένοι

  Εκατοντάδες ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν στον δυτικό Καναδά κοντά σε χώρο όπου  παλαιότερα υπήρχε ένα καθολικό οικοτροφείο για παιδιά ιθαγενών. Και αυτό λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών, ορισμένα...