Του Στράτου Βαλτινού  


Η ΝΔ δρομολογεί την συγκρότηση μιας νέας προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Νίκου Παππά για την υπόθεση Καλογρίτσα και ενώ γνωρίζει πολύ καλά, ότι ακόμη και αν ξεπουληθεί  η νομική επιστήμη, σκάνδαλο δεν υπάρχει  .

 

Άρα ο στόχος είναι πολιτικός. Για την ακρίβεια πρόκειται για μια πολιτική διαταραχή ενδεδυμένη με νομικό μανδύα. Να αμφισβητηθεί το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Να αναγκαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συνεργάτη του, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται πλέον στον στενό του κύκλο συνεργατών από τις εκλογές του 2019, άρα ο Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα. Τρίτον να συσπειρωθεί η ΝΔ απευθυνόμενος στα χαμηλά ένστικτα των ακροδεξιών ψηφοφόρων , ή όσων διακατέχονται από μισαλλοδοξία. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι ακριβώς αντίστροφο.


Πρώτον γιατί θα συσπειρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειονότητα στελέχη και κομματικά μέλη, αλλά και οπαδοί του κόμματος δεν συμπαθούν τον Παππά, δεν είναι διατεθειμένοι να ενοχοποιηθεί για μια ακόμη φορά το κόμμα τους, στο όνομα μιας νεφελώδους πολιτικής. Δεύτερον γιατί δεν υπάρχει κανένα σοβαρό στοιχείο εναντίον του Παππά. Αν υπήρχε μάλλον θα ήταν καλοδεχούμενη από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ η προανακριτική. Τρίτον γιατί όσο η ΝΔ προσπαθεί να μεταφέρει την προσοχή στις προανακριτικές , τόσο μεγαλώνει η δυσφορία για τις ημέρες και τα έργα της . Τέταρτον γιατί θα καταρρεύσει οριστικά το προφίλ του κεντρώου που υποτίθεται φιλοτέχνησε με προσοχή ο Μητσοτάκης τα τελευταία χρόνια.
Για την ιστορία η υπόθεση, που έχει γνωστή στα ΜΜΕ έχει ως εξής:


Ο Χρήστος Καλογρίτσας τον Αύγουστο του 2016 έλαβε 3 εκατ. ευρώ από την αραβική εταιρεία «Consolidated Contractors Company». Η «CCC» λέει πως του τα έδωσε για να της κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Καλογρίτσας λέει πως η σύμβαση υπεργολαβίας ήταν εικονική και τα χρήματα προορίζονταν για τηλεοπτική άδεια.

Ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκονται στην υπόθεση επειδή η πλευρά Καλογρίτσα υποστηρίζει πως όλα έγιναν βάσει δικού τους πλάνου. Δεν υφίσταται οποιαδήποτε ζημιά του Δημοσίου μια και μιλάμε για οικονομική διαφορά δύο ιδιωτικών εταιρειών, απλώς η προανακριτική θα ερευνήσει αν υπάρχει δωροδοκία πολιτικού προσώπου, του Νίκου Παππά. Μια χαρά πολιτικό αφήγημα σπέκουλα για τους επόμενους μήνες, μια και στο κάδρο θα μπει και η εφημερίδα «Documento» που ανήκε στον κ. Καλογρίτσα πριν περάσει στον Κώστα Βαξεβάνη.

Υπάρχουν όμως δύο λεπτά σημεία στη δικογραφία και αξίζει να επισημανθούν:

1) Υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τη «CCC» και ζητούν από τον Χρήστο Καλογρίτσα να επιστρέψει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο θεώρησε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν προσκόμισε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ήταν εικονική η σύμβαση. Η Νέα Δημοκρατία «ξέχασε» να βάλει τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση μέσα στην πρότασή της για την προανακριτική.

2) Στις 14 Οκτωβρίου 2016 η πλευρά Καλογρίτσα απαντά με e-mail πως ενδιαφέρεται για το κατασκευαστικό έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στις 14 Οκτωβρίου ωστόσο η πλευρά Καλογρίτσα βρίσκεται ήδη εκτός τηλεοπτικών αδειών (από τις 22 Σεπτεμβρίου). Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να συνεχίζει να μιλά με τους Αραβες για μια εικονική σύμβαση από τη στιγμή που δεν υφίσταται πλέον ο λόγος της εικονικότητας;

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.