Του Κώστα Καλδάρα*

Το ελληνικό τραγούδι στην πορεία του έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές διώξεις και λογοκρισίες. Η σημερινή Ν.Δ. (Νέα Δίωξη) το πάει ένα βήμα παραπέρα και εντάσσει την καλλιτεχνική δημιουργία, την έμπνευση, την τέχνη και τον πολιτισμό στον "τρομονόμο".


Με το άρθρο 8 που έχει εντάξει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την τρομοκρατία επιχειρεί να μας γυρίσει σε σκοτεινές εποχές, καθώς προβλέπει ότι οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία παραπέμπει ή ωθεί σε πράξεις βίας τιμωρείται αυστηρά με πρόστιμο και φυλάκιση. Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες, αφού απειλεί και τους ίδιους τους χρήστες που ακούνε ή διακινούν μέσω Διαδικτύου τα "παράνομα" τραγούδια.
Εάν ψηφιστεί κάτι τέτοιο, οποιοσδήποτε μπορεί να καταγγείλει τουλάχιστον το μισό ελληνικό τραγούδι. Τέτοιες πρακτικές δεν μας φέρνουν στη μνήμη μόνο τα χρόνια της χούντας, φοβάμαι ότι παραπέμπουν ευθέως σε καθεστώτα όπου η ελευθερία της έκφρασης εκμηδενίζεται πλήρως. Φυσικά δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η σιωπή, η αδράνεια ή και η συγκάλυψη του τρομερού αυτού θέματος από το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λ. Μενδώνη.

* Ο Κώστας Καλδάρας είναι συνθέτης - στιχουργός.Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την Αυγή

 

 

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.