Του Κώστα Καλδάρα*

Το ελληνικό τραγούδι στην πορεία του έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές διώξεις και λογοκρισίες. Η σημερινή Ν.Δ. (Νέα Δίωξη) το πάει ένα βήμα παραπέρα και εντάσσει την καλλιτεχνική δημιουργία, την έμπνευση, την τέχνη και τον πολιτισμό στον "τρομονόμο".


Με το άρθρο 8 που έχει εντάξει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την τρομοκρατία επιχειρεί να μας γυρίσει σε σκοτεινές εποχές, καθώς προβλέπει ότι οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία παραπέμπει ή ωθεί σε πράξεις βίας τιμωρείται αυστηρά με πρόστιμο και φυλάκιση. Το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες, αφού απειλεί και τους ίδιους τους χρήστες που ακούνε ή διακινούν μέσω Διαδικτύου τα "παράνομα" τραγούδια.
Εάν ψηφιστεί κάτι τέτοιο, οποιοσδήποτε μπορεί να καταγγείλει τουλάχιστον το μισό ελληνικό τραγούδι. Τέτοιες πρακτικές δεν μας φέρνουν στη μνήμη μόνο τα χρόνια της χούντας, φοβάμαι ότι παραπέμπουν ευθέως σε καθεστώτα όπου η ελευθερία της έκφρασης εκμηδενίζεται πλήρως. Φυσικά δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η σιωπή, η αδράνεια ή και η συγκάλυψη του τρομερού αυτού θέματος από το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λ. Μενδώνη.

* Ο Κώστας Καλδάρας είναι συνθέτης - στιχουργός.Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την Αυγή

 

 

Υδρόγειος

 • Οργή Λούλα για την «γενοκτονία» Μπολσονάρο

  Ο πρώην αριστερός ηγέτης της Βραζιλίας  Ινάσιο Λούλα  βλέποντας τη χώρα του να διαλύεται από τη «μανιασμένη κόλαση» του κορονοϊού, όπως την αποκάλεσε ο ΠΟΥ, καταγγέλλει τον Μπολσονάρο για γενοκτονία.

 • Ρώσικος πάγος στον Ερντογάν

  Με τη φράση «δεν βλέπουμε εναλλακτικές για το διεθνές νομικό καθεστώς, το οποίο καθιερώθηκε στη βάση της Συνθήκης του Μοντρέ», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την στάση της Τουρκίας έναντι της...

 • Το πρώτο βήμα για την ελεύθερη μετακίνηση

  Το πρώτο βήμα για να καταστεί δυνατή και ασφαλής η ελεύθερη μετακίνηση  έγινα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι  ευρωβουλευτές αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

 • Οι ψυχροπολεμικές δηλώσεις Μπαϊντεν για Πούτιν

  Η δήλωση  του Τζο Μπαϊντεν ότι «ο Βλ. Πούτιν είναι δολοφόνος» πυροδότησε ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον -Μόσχας, η οποία φαίνεται ότι θα κλιμακωθεί. Η Ρωσία απέσυρε τον πρέσβη της από την αμερικανική πρωτεύουσα, ζητώντας εξηγήσεις για τις εκτός...