Του Στράτου Βαλτινού


Όταν ανακοινώθηκε το όνομα της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν ότι ήδη έγινε το πρώτο λάθος.

Διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση και την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους δεν είναι πανηγύρι. Είναι η Ελλάδα στον χρόνο, είναι η Ελλάδα  που διπλασίασε στην πορεία τα εδάφη της, είναι η Ελλάδα της Μεγάλης Ιδέας και της ήττας, των πολέμων και της ειρήνης, της χούντας και του πνεύματος. Η Ελλάδα του παρακράτους και του σκότους. Είναι  όμως και η Ελλάδα του Σεφέρη,  Ελύτη, του Καβάφη, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη και αμέτρητων ανθρώπων που την υπηρέτησαν και την έκαναν λαμπρή στον κόσμο.
Μια πρόβα εκδήλωσης που έγινε  πρόσφατα υπό τους ήχους του Εθνική Ελλάδας γεια σου, του Σαββόπουλου προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Από πολλούς καλλιτέχνες θεωρήθηκε κακόγουστο, οι πολλοί αδιαφόρησαν, άλλοι μειδίασαν.  Συχνά έρχονται στη δημοσιότητα αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις εντός της Επιτροπής, καθώς αρκετά μέλη της κατηγορήθηκαν για προσπάθεια αυτοπροβολής. Ωστόσο, ένα μήνα πριν από την είσοδο του 2021, κανένας δεν γνωρίζει τίποτα ως προς το σχέδιο . Τι θα γιορτάσουμε, τι θα κλάψουμε, τι θα πονέσουμε, τι θα σκεφθούμε, τι θέλουμε να αλλάξουμε.

Ο μόνος φορέας που έχει σχέδιο είναι η Εκκλησία , η οποία ήδη καπέλωσε την Επιτροπή και ήδη ξεδιάντροπα οι εκπρόσωποί της μιλούν ως να έχουν την διεύθυνση της χώρας προβάλλοντας την Εκκλησία των «συνιδρυτή» του ελληνικού κράτους, αν είναι δυνατόν!!
Στο κλίμα ενός εθνικού πανηγυριού εντάχθηκε και ο πρόεδρος της βουλής. Ο κύριος Τασούλας είπε στην διάσκεψη των προέδρων της βουλής, ότι απλά το κοινοβούλιο θα φωταγωγηθεί την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Κανείς δεν έδωσε σημασία, κακώς, και το αποτέλεσμα ήταν προσχεδιασμένο και οικτρό. Μια κακόγουστη χουντοθρησκευτικής έμπνευσης εικαστική απεικόνιση τμημάτων της ελληνικής ιστορίας και τις θρησκευτικές εικόνες να είναι επιβλητικές . Αν κάποιοι στην κυβέρνηση  ή εκτός κυβέρνησης συνεργάτες της θεωρούν ότι με αυτά τα κιτς στιγμιότυπα θα επιβάλλουν ιδεολογική κυριαρχία, είναι σε άλλον πλανήτη. Η Αριστερά όντως κυριάρχησε  ιδεολογικά επί δεκαετίες, τώρα πια είναι σε παρακμή, γιατί εκφράστηκε μέσα από πλήθος διανοούμενων και καλλιτεχνών, συγγραφείς και ποιητές και φυσικά μέσα από πολιτικούς αγώνες.  Αν το 2021 θα το περάσουμε με εμπνεύσεις τύπου Τασούλα, απλά θα έχει γίνει ένα βήμα παραπάνω προς την εδραίωση της εθνικής κακογουστιάς .
Το 2021 ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την  πολιτική και πνευματική Ελλάδα να ανασυγκροτηθεί, να διατυπώσει ένα νέο όραμα για το μέλλον, να συγκινήσει και να εμπνεύσει, να παρουσιάσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, να σφυρηλατήσει την ενότητα, να μηδενίσει τις ανισότητες , να στηρίξει τις επιστήμες και τις τέχνες και να διακηρύξει την αξία της εθνικής κυριαρχίας .


Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει, γιατί πλέον δεν υπάρχουν δυνάμεις που να είναι σε θέση να εκφράσει αυτό το σχέδιο και αυτό το όραμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ , αντί να οργανώσει , με δική του Επιτροπή κάτι διαφορετικό ενσωματώθηκε πλήρως στην λογική της υπό την Αγγελοπούλου Επιτροπή και είναι εντελώς άφαντος. Τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση θα μπορούσαν να είναι η εκκίνηση μιας νέας επανάστασης . Για μια Ελλάδα των ιδεών, της ανάπτυξης, της παιδείας, του οράματος, της ενότητας και να ηγηθεί ενός κινήματος εθνικής κυριαρχίας που τόσο έχει η ανάγκη η χώρα σήμερα που απειλείται.
Δυστυχώς το 2021 θα βρει την Ελλάδα διχασμένη, φτωχή, χρεοκοποημένη και σε παρακμή . Και η κυρία Αγγελοπούλου, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και η ΝΔ θα ενισχύουν αυτή την εικόνα αντί να την αλλάξουν.
Υπάρχει ακόμη ελάχιστος χρόνος κάτι να αλλάξει, κάτι να μας αφυπνίσει. Η πρωτοπορία λείπει μόνο….

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.