Του Στράτου Βαλτινού

 Προφανώς ανήσυχη από τον άξονα Ισραήλ- Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων , Ελλάδας  Αιγύπτου και σε δεύτερο πλάνο και η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με αραβικές χώρες .


Όπως έγινε γνωστό, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου ο Ερντογάν  και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν για τα μέσα με τα οποία θα βελτιώσουν τις σχέσεις τους, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, σπάνιας μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου χθες το βράδυ.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε την παραμονή της συνόδου της G20, όπου προεδρεύει η Σαουδική Αραβία, αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν συμφώνησαν να αφήσουν ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου, προκειμένου να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διευθετήσουν τα προβλήματα», επισήμανε η τουρκική προεδρία.
Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για σειρά ζητημάτων, μεταξύ άλλων την πολιτική που ακολουθούν στις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία. Η ένταση στις σχέσεις τους οξύνθηκε μετά τη δολοφονία, το 2018, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.


Δεν είναι μόνο οι ενδομουσουλμανικές αντιθέσεις για επιρροή και δύναμη. Η ανατροπή των δεδομένων άρχισε με τα τριμερή σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο που συμμετέχουν από το 2010 η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Η μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία όμως έγινε όταν ανακοινώθηκε επίσημη συνεργασία και ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Εμιράτων και Ισραήλ και ενώ είναι γνωστό ότι το Τελ Αβίβ έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις του και με την Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία σταδιακά βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν άξονα εχθρικό απέναντί της και γι αυτό άρχισε να επανεξετάζει την πολιτική της στον αραβικό κόσμο. Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Εμιράτα  αυτό το νόημα είχε. Αμφιλεγόμενη είναι πάντως η συμφωνία για εγκατάσταση ελληνικών βάσεων σε αεροσκάφη των Εμιράτων για αόριστο διάστημα. Η Ελλάδα δίνει την εντύπωση ότι είναι μια τρομερά ευάλωτη χώρα και παρέχει βάσεις και διευκολύνσεις σε όποιον το επιθυμεί. Η ανάπτυξη κοινών διπλωματικών σχεδίων και όχι η στρατιωτικοποίηση των σχέσεων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική πολιτική και αυτή είναι που προβληματίζει την Άγκυρα.

Υδρόγειος

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

  • Ποιος θα δικάσει τους εγκληματίες του Ισραήλ;

         Του Στράτου ΒαλτινούΜακελειό  με 112 νεκρούς στη Βόρεια Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισβολής και κατοχής, άρχισαν να πυροβολούν τυφλά εναντίον αθώων ανθρώπων που λιμοκτονούν. Οι δηλώσεις καταδίκης αξιωματούχων της Δύσης είναι υποκριτικές και...