Του Στράτου Βαλτινού

 Προφανώς ανήσυχη από τον άξονα Ισραήλ- Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων , Ελλάδας  Αιγύπτου και σε δεύτερο πλάνο και η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με αραβικές χώρες .


Όπως έγινε γνωστό, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου ο Ερντογάν  και ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν για τα μέσα με τα οποία θα βελτιώσουν τις σχέσεις τους, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης, σπάνιας μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου χθες το βράδυ.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε την παραμονή της συνόδου της G20, όπου προεδρεύει η Σαουδική Αραβία, αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν συμφώνησαν να αφήσουν ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου, προκειμένου να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διευθετήσουν τα προβλήματα», επισήμανε η τουρκική προεδρία.
Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε αντιπαράθεση για σειρά ζητημάτων, μεταξύ άλλων την πολιτική που ακολουθούν στις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία. Η ένταση στις σχέσεις τους οξύνθηκε μετά τη δολοφονία, το 2018, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.


Δεν είναι μόνο οι ενδομουσουλμανικές αντιθέσεις για επιρροή και δύναμη. Η ανατροπή των δεδομένων άρχισε με τα τριμερή σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο που συμμετέχουν από το 2010 η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Η μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία όμως έγινε όταν ανακοινώθηκε επίσημη συνεργασία και ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Εμιράτων και Ισραήλ και ενώ είναι γνωστό ότι το Τελ Αβίβ έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις του και με την Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία σταδιακά βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν άξονα εχθρικό απέναντί της και γι αυτό άρχισε να επανεξετάζει την πολιτική της στον αραβικό κόσμο. Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Εμιράτα  αυτό το νόημα είχε. Αμφιλεγόμενη είναι πάντως η συμφωνία για εγκατάσταση ελληνικών βάσεων σε αεροσκάφη των Εμιράτων για αόριστο διάστημα. Η Ελλάδα δίνει την εντύπωση ότι είναι μια τρομερά ευάλωτη χώρα και παρέχει βάσεις και διευκολύνσεις σε όποιον το επιθυμεί. Η ανάπτυξη κοινών διπλωματικών σχεδίων και όχι η στρατιωτικοποίηση των σχέσεων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική πολιτική και αυτή είναι που προβληματίζει την Άγκυρα.

Υδρόγειος

 • Συμφέροντα και βαρβαρότητες

  Η Τουρκία θέτει με επιθετικό τρόπο ζητήματα μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Απειλεί,  εμφανίζεται ηγέτιδα δύναμη των μουσουλμάνων, αλλά όπου της περνάει. Γιατί έναντι της Κίνας υποχωρεί άτακτα.

 • Που είναι η Ελλάδα;

  Δεκατρείς υπουργοί Εξωτερικών με επιστολή τους προς την Επιτροπή ζητούν από την ΕΕ να μεριμνήσει ώστε να δοθούν εμβόλια στις χώρες των δυτικών βαλκανίων για να ελεγχθεί η πανδημία στα σύνορά τους. Η Ελλάδα απουσιάζει από αυτή την επιστολή, μια...

 • Ο Τζούλιαν Ασσάνζ δεν εκδίδεται στις ΗΠΑ.

  Το Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημα για έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασσάνζ στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, απόφαση που οδηγεί και στην αποφυλάκιση του.  Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ...

 • Τζούλιαν Ασσάνζ: Περιμένοντας την καθοριστική απόφαση

  Βρετανικό δικαστήριο θα ανακοινώσει τη Δευτέρα (4.1.21) αν δέχεται την απαίτηση των ΗΠΑ να εκδοθεί ο δημοσιογράφος και εκδότης των Wikileaks Τζούλιαν Ασσάνζ στο αμερικανικό κράτος, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία. Η απόφαση θα είναι κρίσιμη για...