του Σωτήρη Σιδέρη

Αμέσως μετά τις γιορτές, σε έναν μήνα δηλαδή, η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο καθώς θα διεξαχθούν και οι τρείς εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, ίσως ταυτόχρονα το Μάϊο, ίσως και όχι.
Ο Αλέξης Τσίπρας , σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα μέσα Ιανουαρίου ή το αργότερο στο τέλος του επόμενου μήνα θα φέρει προς ψήφιση στη βουλή την συμφωνία των Πρεσπών. Αναμένεται ότι θα την ψηφίσουν και ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές άλλων κομμάτων , αλλά τίποτα προς το παρόν δεν μπορεί να είναι δεδομένο ως προς την επιβίωση της κυβέρνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν η συμφωνία καταψηφιστεί, τότε οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους για το τι θα επακολουθήσει, όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά και στα βαλκάνια γενικότερα και αυτό θα είναι κρίση. Η συμφωνία, παρά τα προβλήματα, με καλή θέληση μπορεί να λειτουργήσει. Αν όχι τότε η ιστορία θα γεμίσει με σκοτεινές σελίδες.


Για τον λόγο αυτό, τις  τελευταίες ημέρες αρχίζει να διαμορφώνεται ένας κυβερνητικός οδικός χάρτης σχετικά με την προσέγγιση του εκλογικού σώματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πορεία προς τις εκλογές. Κατά τις ίδιες πηγές, αμέσως μετά την ψήφιση των συμφωνίας, αν ψηφιστεί,  ο κ. Τσίπρας θα κάνει ανασχηματισμό με στόχο να αλλάξει την εικόνα της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών, καθώς πλέον επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι ο τελευταίος ανασχηματισμός θόλωσε ακόμη περισσότερο την κυβερνητική εικόνα.
Ριζικές κατά τις ίδιες πληροφορίες θα είναι οι αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών όπου αναμένεται να τοποθετηθεί νέος υπουργός. Ενδέχεται όμως να αντικατασταθεί και ο ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος αναλαμβάνοντας άλλο υπουργείο ή να θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής, δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις,  και να υπάρξει μια νέα δομή στο κρίσιμο αυτό υπουργείο σε όλες τις βαθμίδες του.
Προς το παρόν υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για το νέο υπουργό Εξωτερικών, αλλά τίποτα δεδομένο. Ενδέχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να γίνουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την οικειοθελή αλλαγή του Τσακαλώτου και την μεταπήδησή  του σε άλλο υπουργείο, ίσως και στο ΥΠΕΞ πράγμα που  αν επιβεβαιωθεί,  ο ανασχηματισμός μπορεί να πάρει διαστάσεις από τις καραμπόλες που θα ακολουθήσουν .            

Η δεδηλωμένη

Αν η κυβέρνηση χάσει την δεδηλωμένη εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, ενδέχεται να στηριχθεί  από κάποιους βουλευτές των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, όσο χρειάζεται για να γίνουν εκλογές τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Αν ωστόσο οι εξελίξεις είναι δραματικές, τότε ενδέχεται να επισπευστούν οι εθνικές εκλογές και να γίνουν το Μάρτιο, οπότε δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός. Το ενδεχόμενο επίσπευσης των εθνικών εκλογών συζητείται ευρέως  εντός της κυβέρνησης, αλλά οι τελικές αποφάσεις είναι συνάρτηση της ψηφοφορίας στη βουλή σε συνδυασμό με την εικόνα και την κοινοβουλευτική ισχύ της κυβέρνησης .
Πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν πιθανό, με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει και τις προθέσεις του. Υπό αυτό το πρίσμα το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου θα υπάρχει σαφής οδικός χάρτης για τις εξελίξεις. Στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλά σενάρια διαχείρισης του πολιτικού χρόνου , αλλά και των ημερομηνιών για τις εκλογές. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές το Μάρτιο, τότε οι εθνικές εκλογές  είναι πιθανό να γίνουν μία εβδομάδα νωρίτερα από τις ευρωεκλογές δηλαδή στις 19 Μαίου μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών και την επομένη 26 Μαίου να γίνουν οι ευρωεκλογές με τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών.
Οι σχέσεις με τον Καμμένο είναι παγωμένες , ενώ δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει η ψηφοφορία στη βουλή , αλλά  και για το πώς θα κινηθεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το επόμενο διάστημα το κόμμα του οποίου δείχνει να εξαϋλώνεται.

Θολώνει η εικόνα

Τα μηνύματα ωστόσο που στέλνει η κυβέρνηση, προκαλούν ιδεολογική σύγχυση στο  δικό της εκλογικό κοινό και  έχουν έντονη χροιά παλαιοκομματικής αντίληψης που έχει προ πολλού απορριφθεί από την κοινωνία. Η Ελλάδα θυμίζει ένα απέραντο συσσίτιο όπου διανέμονται μερίσματα, θέσεις εργασίας και επιδόματα ,(δεν αφορά την δικαίωση εργαζομένων από τα δικαστήρια) τακτική που επί δεκαετίες καταδίκαζε η αριστερά και κάθε προοδευτικός πολίτης ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, ως μέσο επιρροής των ψηφοφόρων. Προκαλεί όμως έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι το υπερπλεόνασμα , αντί να επενδύεται σε εθνικούς σκοπούς όπως θα ήταν για παράδειγμα η δημιουργία ενός εθνικού ταμείου για το δημογραφικό που είναι μείζον θέμα, αναλώνεται σε δώρα μιας χρήσης
Το δεύτερο στοιχείο αυτής της προσέγγισης η σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει όλα τα μέτωπα και να πραγματοποιήσει μια προεκλογική εκστρατεία για όλους , δεξιούς αριστερούς και πάσης φύσεως συμφέροντα,  πράγμα που δεν αντιστοιχεί  στο πολιτικό, προγραμματικό και ιδεολογικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ Κόμματα παντός καιρού υπήρχαν και διαλύθηκαν.
Σημειώνεται ότι σε πλήθος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για τον ρόλο του Αλέκου Φλαμπουράρη , στον οποίο καταλογίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διασύνδεση κυβέρνησης – διαπλοκής που εκτιμάται ότι επιδρά αρνητικά στην διατήρηση του ηθικού πλεονεκτήματος .
Έτσι , ακούμε και διαβάζουμε για  επιχειρηματίες να μπαινοβγαίνουν στο μέγαρο Μαξίμου με μεγάλη άνεση, το σχέδιο για την εκκλησία πάγωσε, η επέκταση των χωρικών υδάτων επίσης όπως  και η ίδρυση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας , οι σχέσεις με τον Καμμένο είναι μεν παγωμένες αλλά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συγκυβερνά χωρίς προβλήματα.
Επίσης , απαράδεκτα ρουσφέτια όπως η διαγραφή χρεών πανεπιστημιακών στους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων , τα παιχνίδια γύρω από τον τζόγο και τους επιχειρηματίες συνεχίζονται όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, περίεργα πράγματα καταγγέλλονται για τον χώρο του αθλητισμού,  αυθαίρετα στα δάση νομιμοποιούνται, το λαθρεμπόριο καυσίμων ζει και βασιλεύει και γενικότερα επικρατεί ένα κλίμα   ικανοποίησης κάθε αιτήματος, λογικού ή παραλόγου ή και αμφιβόλου νομιμότητας.

Τα της κάλπης


Αυτή όμως η επιστροφή στον παλαιοκομματισμό, αντί να μειώνει τη διαφορά με τη ΝΔ την παγιώνει , ενώ ταυτόχρονα και αυτό είναι το πιο αρνητικό, τα διαφαινόμενα ποσοστά αποχής από τις εκλογές, κυρίως αριστερών ψηφοφόρων, παραμένουν σε μεγάλα ύψη. Για τον λόγο αυτό, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι σε απογοητευτικά επίπεδα, παρά την αναζωογόνηση του κομματικού μηχανισμού που αθόρυβα , αλλά μεθοδικά έχει πετύχει ο Πάνος Σκουρλέτης. Το πρόβλημα πλέον δεν είναι στο κόμμα , αλλά στην κυβέρνηση που εγκλωβισμένη σε νέους οικονομικούς μηχανισμούς αδυνατεί να αναδείξει τα θετικά κοινωνικά μέτρα και το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Και αδυνατεί να τα αναδείξει γιατί ισχυροποιείται  στα πέριξ του Μαξίμου η  μυθολογία  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, όχι με ρήξεις και ανατροπές, νέες ιδέες και προτάσεις,  αλλά με  αναδίπλωση, με συμβιβασμούς, ακόμη και παράταιρους, αντίληψη που οδηγεί με βεβαιότητα στην ήττα αντί στην ανάκαμψη.


Απόψεις

Ειδικού ΣυνεργάτηΟι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν στη Δύση και κυρίως στην Ευρώπη το δίλημμα μεταξύ αποκλιμάκωσης και συνέχισης της σύγκρουσης. Η συνέχιση του πολέμου επιβάλλει εκ των πραγμάτων την ενεργότερη... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΗ Δύση απέτυχε παταγωδώς να αναχαιτίσει την Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις απέτυχαν, ο Πούτιν είναι πιο ισχυρός από πριν παρά τις επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης, οπότε η ΕΕ, οι ΗΠΑ... πλήρες κείμενο
Ειδικού Συνεργάτη Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Τουρκίας συνοδεύτηκε με εκτενείς συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών, σχετικά με την Ουκρανία, τη Γάζα, τη Συρία και το Νότιο Καύκασο. Σύμφωνα με τον τουρκικό... πλήρες κείμενο
Άρης Χατζηστεφάνου Το να είσαι υπεύθυνος ειδικού τμήματος του FBI για την πάταξη της αναρχίας στις ΗΠΑ ακούγεται σαν τη μεγαλύτερη αργομισθία στην Ιστορία. Παρ' όλα αυτά, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών έχει αυξήσει τους... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Πάντα υπήρχαν οι πρόθυμοι στην πολιτική να συμπορευθούν ακόμη και με την πιο σκοτεινή πλευρά της εκκλησίας, όπως πάντα υπήρχαν οι οπαδοί της κοσμικότητας, ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικές τάσεις.... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η καταθλιπτική εικόνα της τεράστιας αίθουσας του Ταε Κβο Ντο όπου διεξάγεται το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και τον εκφυλισμό του κόμματος αυτού. Άδεια αίθουσα, γεμάτοι διάδρομοι , δρόμοι και παράδρομοι,... πλήρες κείμενο

Υδρόγειος

  • Συνολική ήττα Ερντογάν μετά το 2002

    Ο Ερντογάν έχασε και πάλι την Κωνσταντινούπολη απο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχασε όμως και για πρώτη φορά τα τελευταία 22 χρόνια, παντουρκικά. Για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, προηγείται του κυβερνώντος ΑΚP σε όλη...

  • Εκλογές -νίκη του ρωσικού εθνικισμού

    Τα δυτικά ΜΜΕ εξακολουθούν να μεταφέρουν μια άκρως παραμορφωτική εικόνα για το τι συμβαίνει στη Ρωσία. Η νίκη του Πούτιν, ενός αδιαμφισβήτητα σκληρού αυταρχικού ηγέτη με το τρομακτικό  88% χρήζει σοβαρών αναλύσεων, όπως και η τεράστια συμμετοχή που...

  • Επίδειξη ισχύος με κοινά γυμνάσια Ρωσίας, Κίνας και Ιράν

    Επίδειξη δύναμης σε μια κομβική περιοχή του κόσμου  θα κάνουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν με την πραγματοποίηση κοινών  αεροναυτικών γυμνασίων στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα έγινε γνωστό την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

  • Η Κίνα υπέρ της Παλαιστίνης, η πείνα σκοτώνει στη Γάζα

    Είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό όσα συμβαίνουν στη Γάζα εδώ και μήνες, αλλά το έγκλημα συνεχίζεται. Πάντως, μια ισχυρή παρέμβαση υπέρ της Παλαιστίνης έκανε η Κίνα, τροφοδοτώντας με νέα δυναμική την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

  • Ποιος θα δικάσει τους εγκληματίες του Ισραήλ;

         Του Στράτου ΒαλτινούΜακελειό  με 112 νεκρούς στη Βόρεια Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισβολής και κατοχής, άρχισαν να πυροβολούν τυφλά εναντίον αθώων ανθρώπων που λιμοκτονούν. Οι δηλώσεις καταδίκης αξιωματούχων της Δύσης είναι υποκριτικές και...

  • Κύπρος: "Αερομαχίες" για το FIR Λευκωσίας

    Αθέατες αερομαχίες δίνει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να αποτρέψει έμμεση αναγνώριση του του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου (Ερτσάν όπως το αποκαλούν στα κατεχόμενα) από διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ελεγκτών...

  • Η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί πια να κρατήσει τον κόσμο της

    Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αρχίζουν να την εγκαταλείπουν αναζητώντας αλλού επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και καλύτερη ποιότητα διαβίωσης. Παραμένει όμως ισχυρή και γοητευτική. «Αν η γη ήταν ένα κράτος, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσά του» φέρεται να είπε...

  • Συλλήψεις μελών της RAF μετά από 33 χρόνια

    Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε (την Τρίτη 27.2.24) τρία μέλη της της τρίτης γενιάς της RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός) που φέρεται να εμπλέκονται σε δολοφονίες τις δεκαετίες του 80 και του 90. Την 65χρονη σήμερα Ντανιέλα Κλέτε, τον Μπούρκχαρντ...

  • Σε «ναρκοπέδιο» βρετανικών ιδεών το Κυπριακό.

    Κώστας Βενιζέλος Με ομιχλώδες ακόμη το σκηνικό για το πώς θα κινηθεί στο επικείμενο επόμενο ταξίδι της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στην περιοχή, παρασκηνιακά διαπιστώνεται έντονη βρετανική κινητικότητα. Στόχος η...

  • Ναζί -Ολοκαύτωμα – Ισραήλ -Γάζα : και όμως η σύγκριση γίνεται

     Και όμως όλο και περισσότεροι συγκρίνουν το σημερινό Ισραήλ με το ναζιστικό Ολοκαύτωμα. Όσο και αν η λογοκρισία στα δυτικά ΜΜΕ οργιάζει, το Ισραήλ ισοπεδώνει πόλεις, σκοτώνει αδιάκριτα γυναίκες, γέρους και παιδιά και παρά την θύελλα αντιδράσεων,...

  • Τα «ξαναβρίσκουν» Ερντογάν-Αλ Σίσι;

    Η ιστορική συνάντησή τους προγραμματίζεται για την ημέρα των ερωτευμένων, στις  14 Φεβρουαρίου.  Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί αποκατάσταση των δεσμών μετά από διαταραγμένες σχέσεις χρόνων.

  • Τουρκία: το σχέδιο για ναυτική κυριαρχία με βάση τα κατεχόμενα.

    Κώστας Βενιζέλος Στόχος της Τουρκίας είναι να καταστεί κυρίαρχη ναυτική δύναμη στην περιοχή. Κι αυτό θέλει να το επιτύχει καθιστώντας την κατεχόμενη Κύπρο μεγάλη στρατιωτική βάση. Τόσο το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Λευκόνοικου, που λειτουργεί όσο...